www.car.cz
 

Antonín Novák a Jiří Vajďák si vyjeli bronz, ale nemají peníze a končí
     25.12.2010 14:04 - tisková zpráva


Slušovice - 23.12.2010 Pro posádku Antonín Novák a Jiří Vajďák byla letošní sezona poslední. S Citroenem C2 S 1600 vybojovali 3. místo ve skupině A, 3. místo v hodnocení posádek 2WD a ceněné 2 místo ve sk. A6. Zamyšlení nad sezonou si pilot Antonín Novák nechce nechat jen pro sebe . S přáním klidných vánočních svátků a všeho nejlepšího v roce 2011 Vám nabízíme následující rozhovor.

Když jste v zimě roku 2010 plánovali sezónu, na kterou se teď díváme pohledem zpátky, s jakými plány jste do ní vstupovali?

Novák : Na sezónu 2010 jsme měnili vozidlo od Saxa jsme přešli na C2. Byla to pro nás výzva s tím, že sedáme do dobrého auta, které je konkurenceschopné, ve třídě nejlepší a chtěli jsme se poprat o co nejlepší výsledky. Když to chci zpětně zhodnotit, tak auto je fantastické, jenom chybí ještě minimálně jedna sezóna na to, abych si na něj pořádně zvykl. Sprinty jsou hodně krátká záležitost v tom, že to auto nemůžu pořádně ještě poznat a chytit do ruky tak, jak bych chtěl. Potřeboval bych odjezdit víc závodů. Nicméně víc závodů je víc peněz a rozpočet, co jsme měli, nám horko těžko vystačil na sprinty. Poslední závody jsme se opravdu trápili s tím, že jsme chtěli dojet sezónu, která byla pro nás dobře rozjetá, ale chyběla nám potřebná rezerva na to, kdyby se náhodou něco stalo při nějakém problému, abychom mohli sáhnout do těchto rezerv, které jsme neměli. K tomu jsme přizpůsobili vlastní jízdu, která byla na jistotu. Závody probíhaly, až na dvě odpadnutí, bez jakýchkoliv problémů, auto bylo skvěle nachystané a svezení velice dobré. Takže vstup do této sezóny jsem viděl jako velkou výzvu. Proti Saxu je toto auto na té nejvyšší úrovni. Jak to dopadlo, no tak, že jsme spokojeni.

Zkus zavzpomínat na jarní zahájení sezóny. Jaké bylo sžívání s autem a jaké to s sebou neslo úskalí nejen po technické stránce, ale i po stránce změny týmu?

Novák : Odpadly starosti, protože když jsem jezdil se Saxem, tak jsme se s naším týmem starali i o provoz na závodech. Teď jsme přešli do jiné varianty s tím, že jsme si tým pronajímali s kompletním servisem. Auto jsme dostali už nachystané, připravené, což beru jako velkou výhodu. Ve srovnání s minulým rokem to nebylo ani tak drahé. Takže to beru jako opravdu pozitivní věc, s kterou jsme vstupovali do této sezóny. A co se týká sžívání s vozem, tak je to úplně jiná jízda. Auto je opravdu hodně dobré. Těžko jsme si zvykali, ale teď postupem času vím, že jsme i málo testovali, abychom dosáhli lepších výsledků, protože sprint je strašně krátký, než se pořádně rozjedeš, tak už jsi v cíli a už je pak na nějaké taktizování pozdě. Takže, kdo zaspí na startu, tak už to těžko dožene. Potýkal jsem se s největším problémem, kdy jsem se nedokázal dostat do tempa. To byl asi můj největší problém. Postupem času se to lepšilo, zkusili jsme auto i na vodě, kde to bylo zase úplně něco jiného. Celá sezóna proběhla tak, že na co jsme měli, to jsme dokázali. Byla tady v naší třídě i ve skupině hodně velká konkurence. Strašně dobře se s nimi závodilo, protože jsou to kluci, kteří jezdí velmi rychle. Snažili jsme se s nimi udržet krok a když jsme je porazili, tak jsem to bral jako velký úspěch.

Letošní rok byl i rokem ve znamení ekonomické krize. Jakým způsobem to poznamenává Tebe při přípravě závodů a jakým způsobem se tím vyrovnáváš?

Novák : Samozřejmě nás krize taky přepadla. Na začátku sezóny jsme začínali s nějakým rozpočtem a v polovině sezóny nám odešli dva sponzoři. Tím se rozpočet strašně zúžil a dělalo nám to problémy. Náš rozpočet opravdu pokryl stěží jen ty závody a nezbylo už opravdu na žádné rezervy, abychom mohli naplno využít auto. Každá jízda přináší nějaké riziko a my jsme se rizika chtěli vyvarovat a nedostat se do nějakých zbytečných problémů, protože když se takové auto rozbije, tak je to pak hodně drahé a my musíme mít taky ohled na rodinu, na práci a na jiné věci. Tak jsme vlastně tu jízdu a ekonomickou krizi pocítili tímto způsobem.

Rok 2010 byl mimo jiné i volebním rokem, kdy jsi kandidoval ve Slušovicích do zastupitelstva, byl rokem i změn jako takových, jak ses s tím vším vyrovnával a co to přineslo tobě?

Novák : To bylo takové překvapení. S určitým rizikem jsme šli do voleb a ty volby nám vyšly. Dostali jsme se do takové pozice, kdy bych se mohl dostat do vedení města, což bylo i v jednání. Já jsem řekl i do televize, že jsem věděl, že už příští rok nepojedu, protože ta ekonomická situace nebyla dobrá na to, abych jel takovým autem. Tak jsme uvažovali co dál a to byla jedna z možností, jak se dostat k jiné aktivitě. Díky volbám jsme poznali, jací lidi jsou a protože tuto možnost jsem měl hodně velkou, nebyl by problém, abych dělal starostu. Ale ta odezva lidí vůči mě nebo závist udělala to, že jsem nakonec kandidaturu na starostu odmítl. Teď se soustředíme s lidmi, kteří při mně stojí a kteří mě podporují k úplně jiným věcem. Ale o tom bych mluvil raději až později. Díky volbám jsem poznal kamarády, kteří si na kamarády jen hráli a nové přátelé, kteří při mně celou tu dobu stáli a podporovali nás. I díky tomu jsem si udělal v hlavě trošku jasno, co je pro mě priorita a co je pro mě jakoby zábava. Tato zkušenost mě nakopla k dalším aktivitám, které v tuto dobu rozjíždíme. Lidská závist se projevila i u nás a hodně lidí mě zklamalo. A jsem rád, že jsem získal nové přátele.

Když zavzpomínáme ještě na Fabia Cup, který se jezdil řadu let zpátky, kdy jsi do závodění vstoupil, jak se na to díváš zpětně a jak jsi užil tyto zkušenosti teď, když jsi odjel v sezónu v C2?

Novák: Z Fabia Cupu vzpomínám opravdu na ty začátky s Jirkou. Teď, postupem času, jsou vzpomínky hodně živé, hodně mi přinesly. Když jsme závodili, tak vzpomínám na partu, která byla kolem toho. Bylo to fantastické. Do letošní sezóny jsme byli s Jirkou poslední posádkou Fabia Cupu, která z tohoto projektu vzešla. Ostatní závodníci už dávno skončili, buď s kariérou nebo se potýkali s finančními problémy a byli nuceni skončit. My jsme z nich přežili nejdéle. Fabia Cup byla opravdu na rozjezd dobrá zkušenost. Na ty nejlepší léta vzpomínám velmi rád. Je vidět, že vznikají i další Cupy , ale Fabia Cup byl takový prvotní projekt, který tady vznikl. Co mám zprávy, tak příští sezónu pojedou dva Cupy, což je dobré pokračování a znamení.

Když si vzpomeneš na dobu svých začátků, kdy ses chodil na závody dívat a na dnešní dobu, kdy jsi aktivně závodil, setkával ses s lidmi, kteří sportu rozumí a kteří do sportu určitě dělají, ale na druhou stranu jsou to taky fanoušci, kteří ten sport svým způsobem znehodnocují. Jak se k tomu stavíš?

Novák : Já nevidím, kdo ten sport kazí a kdo tomu fandí, ale fanoušků jsme měli hodně. Teď po ukončení kariéry mi došlo hromadu emailů, proč končím a všem jsem to vysvětloval. O tolika fanoušcích jsem ani nevěděl. Jsem rád, že jsou, že si nás našli i když jsme nějak moc výrazně neoslnili. Celou svou kariéru jsem si budoval z vlastní pozice, sám a nikdo mi nepomáhal.Veškeré sponzory a zázemí jsem si opravdu musel oběhat a vydupat. Dělalo mi to potěšení daleko větší, než kdybych dostal auto a někdo by se mi o něj staral, ale samozřejmě bych to uvítal. Když ti kluci tu možnost mají, tak proč ne, přeji jim i tuto cestu.


Kdo byl v počátcích tvé kariéry takovým rádcem, pomocníkem a kdo byl tvým jezdeckým vzorem, ke kterému by ses chtěl přirovnat a vzhlížel k němu?

Novák : V mých začátcích mi opravdu pomohl, co se týká aktivní kariéry, Pavel Mika, se kterým jsme byli přátelé. Chodili jsme se spolu na závody dívat. On měl možnost koupit Fabii na závody. Jezdil s ní sprinty a já jsem jezdil Fabia Cup. To je taková ta největší pomoc, kterou jsem dostal. Musel jsem si sehnat sám peníze, sponzory, zázemí atd. a o auto jsme se starali sami. Co se týká jezdeckého vzoru, tak od prvopočátku jsem sledoval kariéru Romana Kresty. Ta jeho píle a talent mě střešně fascinoval. Tam, kde se až dostal, jsem mu to velice přál. Co se týká jezdeckého stylu, tak se mi strašně líbil Roman Kresta a více závodníků ze zahraničí Gronholm, Solberg a další. Ale Roman, to je taková srdeční záležitost. To je závodník, který začínal od nuly jako automechanik a svou pílí se vypracoval a dotáhl to hodně vysoko. Je specialista na podvozky a spoustě týmům tady ladí auta. Všichni využívají jeho zkušenosti. Takže to je asi takový můj největší vzor.

Mluvíš o konci, ale já doufám, že pouze o přerušení kariéry, jakým směrem se teď budeš ubírat ve svém volném čase, když ti najednou vznikne skulinka po rally?

Novák : Jelikož finanční stránka v příští sezóně v roce 2011 nebude taková, abych si mohl dovolit jet opět s C2, a to už jsem věděl v polovině sezóny, tak už bych nechtěl jít do žádné slabší třídy nebo jezdit s nějakým jiným autem za každou cenu. Je tady už určitý věk a závazky, tak jsme přehodnotili situaci po hodně dlouhém uvažování a ukončili kariéru. Má to taky spojení s volbami do zastupitelstva. S mými přáteli, když nám nevyšlo dostat se do vedení radnice nebo jsme to nějakým způsobem odmítli, jsme se rozhodli pro slušovickou obec zřídit nadační fond, do kterého se budeme snažit shánět peníze a podporovat všechny spolky, které ve Slušovicích jsou. Ať je to mateřská školka, fotbalisti, hasiči atd. Těch spolků je tam dost, takže budu se ubírat touto cestou. I když závody jsou krásný sport, tak si myslím, že ve Slušovicích je řada lidí, kteří se věnují dětem a různým aktivitám a podpora jim nebyla dopřána. Rozhodli jsme se založit fond, který tyhle aktivity bude podporovat a toto bude nyní moje hlavní priorita. Uvidíme, jestli to půjde. Pokud ne, tak to jednoduše zabalím. Ale myslím si, že nějakou odezvu to mít bude. Když jsem to mým partnerům nastínil, tak nám všichni ohromně fandí. Nedostali jsme potřebné finance na provoz závodního vozu, tak se budeme snažit pomáhat jiným. Samozřejmě na závody nezanevřu a budu se na ně chodit dívat. Slíbil jsem Minaříkům z Podkopné Lhoty, že jim pomůžu při zajištění závodů a při organizaci soutěží.

Na závěr bych rád znal tvé přání a předsevzetí do nového roku 2011 a asi i poděkování lidem, kteří za tebou stáli.

Novák : Samozřejmě já děkuji svému spolujezdci Jirkovi Vajďákovi, s kterým jsme si prožili to nejpěknější. Od začátku mé kariéry byl mým jediným spolujezdcem a za to mu strašně moc děkuji, protože jsme i mimo závody dobří kamarádi a v autě jsme si dobře rozuměli. Dál bych chtěl poděkovat všem mechanikům, těm, se kterými jsem začínal až těm současným, protože udělali určitě velký kus práce. A nemohu zapomenout na sponzory, kterých bylo strašně moc. Střídali se, ale všem moc děkuji, že se se mnou vůbec chtěli bavit a chtěli mi takhle pomáhat. Na závody jsem nezanevřel. Určitě budu podporovat mé soupeře ,budu se na ně chodit dívat, jak jim to jde. Děkuji i fanouškům, kteří se ozvali a fandili nám po celou dobu mé kariéry. Do Nového roku přeji hlavně závodníkům mnoho šťastných kilometrů a hodně štěstí, ať se nám všem daří.


Těšíme se, že Vás o všem budeme dále informovat.

PR


 
 
Fotogalerie:   Antonín Novák s C2 v sezóně 2010, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose