www.car.cz
 

Vychází kniha Mistři volantu 2 i s portrétem Tomáše Tomečka.
     Pavel Jelínek


Nakladatelství Computer Press přijde tu a tam se zajímavým počinem pro motoristické fanoušky a tentokrát nelze než doporučit novou knížku legendárního českého novináře Dalibora Janka Mistři volantu 2. Stejně jako v jedničce, dočkají se i dakarští fandové - autor vzal od podlahy motoristický příběh Tomáše Tomečka.

Zatímco první díl Mistrů volantu potrétoval už mnohokrát popsané osobnosti a autor docela často citoval již vyšlé publikace, stejně jako několikrát publikované fotografie, dvojka je autorsky bohatší, stylisticky velmi přítažlivá a hlavně od základu nová. Čtenář se seznámí s mladší generaci závodníků, jako je Jarek Janiš, Honza Kopecký, Tomáš Tomeček, Petr Bartoš, Václav Pech, bratři Vojtěchové, které doplní matadoři v osobách Ladislava Křečka a Petra Vojáčka.

Zatímco kapitola o Karlu Lopraisovi v prvním díle byla povrchnější a zasvěcenému čtenáři nepřinesla nic nového (Monsieur Dakar toho moc nového o sobě ani prozradit nemohl), kapitola o Tomáši Tomečkovi přináší přes nevelký původní rozsah spoustu zajímavostí z počátků Tomečkovy trialové kariéry, ale i zákulisí jezdcova působení v továrním týmu Tatry. Dakarské fotografie jsou akční a kvalitní, ale mnohé už byly několikrát zveřejněny - zajímavější jsou fotky z Tomečkových začátků s "kačenou" nebo dnes už zapomenutým "krabem" Tatra 815 AWS. Přestože knížka vyšla až ve druhé polovině roku 2004, bohužel chybí popis Dakaru 2004 a je shrnut pouze v podobě chybného popisku jedné z fotografií, že Tomeček odpadl kvůli zlomené hřídeli (ve skutečnosti dojel na 6. místě).

Autor je znám pro svůj velice čtivý styl, a tak se knížka čte jedním dechem. Pokud patříte mezi skalní fandy tatrovky a Dakaru nebo mezi fandy Tomáše Tomečka (což se navzájem nevylučuje), je pro vás knížka povinností. Potréty ostatních závodníků za to totiž také stojí.

Jiří Vintr

 

PS: Knihu  si můžete objednávat  i  našim prostřednictvím.  Pište na p.jelinek §chello.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose