www.car.cz
 

Václav Pech míří na Slovensko
     26.4.2005 23:06 - tisková zpráva


Posádka EuroOil teamu Václav Pech jun. - Petr Uhel se chystá k odjezdu na Slovensko, kde se zúčastní 36. ročníku Rallye Matador Tatry. Tato soutěž, jejímž centrem je město Púchov, je kromě jiného zařazena také do našeho domácího šampionátu v rallye.

Již podruhé letos vyjedou české posádky bojovat o body do mistrovství České republiky do zahraničí. Po lednovém startu v rakouském Freistadtu je tedy nyní čeká souboj v okolí slovenského města Púchov. Blízkost centra soutěže k státní hranici a dlouholetá spolupráce púchovských pořadatelů s členy různých autoklubů ve zlínském kraji však i letos zavede trať na české území, a tak budou jezdci při přesunu mezi rychlostními zkouškami několikrát překračovat hraniční čáru.

Vracím se do Púchova na Rallye Tatry vždycky velmi rád a letos nás čeká již pátý start na této nejvýznamnější slovenské soutěži. Podařilo se nám tady již třikrát vyhrát a také loni jsme zde byli úspěšní, když zde skončili druzí. To je také jeden z důvodů, proč mám tuto soutěž zařazenou mezi své nejoblíbenější. K dalším důvodům, proč se rád do Púchova vracím, je také skutečnost, že zdejší pořadatelé dovedou připravit divácky velmi atraktivní soutěž včetně bohatého doprovodného programu. Atmosféra kolem trati bývá vždy v těchto končinách velkolepá a když k tomu připočtu, že jsme si zde za ta léta našeho závodění vytvořili poměrně početnou základnu našich fanoušků, dá se očekávat i letos velká podpora našeho snažení ze stran diváků,“ říká Václav Pech jun. a pokračuje: „Po sportovní stránce je púchovská rallye náročná hlavně na přípravu a trénink. Je to soutěž, která se řadí k těm rychlejším a hlavně je pověstná místními velmi klouzavými asfalty. Povrch zdejších silnic je při větších rychlostech klouzavý i za sucha a pokud by měl přijít nějaký ten májový deštík, pak se to zde dá srovnat s kvalitním bruslením. Seznámení s tratí nás ještě čeká, ale podle dostupných informací je i letos zařazena zkouška, která končí divácky atraktivním průjezdem částí Púchova. Tuhle rychlostku mám rád. Nejen proto, že na jejím konci se vždy sejde obrovské množství diváků, ale také pro úvodní část, kde se nachází několik opravdu velkých skoků přes horizonty.

Je to vždy na širokém a rovném úseku silnice, takže je to relativně bezpečné a každý opravdový závodník si takový skok vychutná. Ovšem v roce 2003 jsme zde měli opravdu horkou chvilku, když nám praskla hydraulická hadice a olej z ní tekl rovnou na výfukové potrubí od kterého vzplál. Naštěstí se na rychlostní zkoušce, ve které se tohle drama odehrávalo, byli dívat duchapřítomní lidé, kteří okamžitě zavolali do cíle zkoušky.

Zde čekali na náš výsledek dva lidé z našeho teamu, ti odposlechli co se děje a na situaci se připravili. Já, nic netuše o hořícím voze, otevřu v cíli zkoušky dveře a hlásím problémy s hydraulikou. Odpovědí mi byla pořádná dávka z minimaxu. Důležité však bylo, že se podařilo oheň včas uhasit a v servisu se vše opravilo. My jsme pak tento závod dotáhli do vítězného konce.“

 

Václav Pech jun. bude startovat se svým vozem Ford Focus WRC, který mohli fanoušci naposledy vidět na tratích pelhřimovského rallyesprintu před čtrnácti dny.Využili jsme tohoto sprintu k vyzkoušení nového podvozku, ovšem v Púchově použijeme nastavení, které jsme jeli ve Vsetíně. Charakter zdejších tratí je rychlejší a rovnější, pelhřimovské nastavení se bude hodit na některé z dalších soutěží s techničtější tratí,“ komentuje ještě Václav Pech jun. přípravu vozu před startem.

Rallye Matador Tatry proběhne během následujícího víkendu, kdy necelá stovka přihlášených posádek svede boj o mistrovské body na 744 kilometrech trati. Na posádky čeká 21 rychlostních zkoušek o celkové délce 190 km. Vítěz bude znám v neděli 1.5.2005 kolem půl páté odpoledne.

 

 

Jaroslav Štauber

 

 


 
 
Fotogalerie:   Rallye Pelhřimov 2005 od Pavla Paláčka

 
zvětšit
Pech

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose