www.car.cz
 

Létající pisálek Vojtěch Štajf hledí do budoucnosti s optimismem
     4.5.2005 20:25 - tisková zpráva


TATRY NAZNAČILY SLIBNOU BUDOUCNOST

 

I když do čtvrtého podniku letošního Mezinárodního mistrovství ČR – Matador Rallye Tatry –

nastoupila posádka týmu Subaru ČR – Deník Blesk Vojtěch Štajf/Jiří Černoch se šťastným startovním číslem 7 na dveřích svého Subaru Impreza STi Spec C, smůla v podobě defektu pneumatiky odsunula posádku ve výsledcích zpět. Přesto časy z jednotlivých rychlostních zkoušek ukázaly, že se s novým vozem Vojtěch Štajf vrátil mezi špičku v kategorii produkčních vozů.

 

Druhým a zároveň posledním letošním zahraničním podnikem v Českém otevřeném mistrovství byla o uplynulém víkendu Matador Rallye Tatry s centrem ve slovenském městě Púchov. Posádka týmu Subaru ČR – Deník Blesk sem přijela, aby vyzkoušela v ostrém závodě úpravy, které na voze nejnovější specifikace tým od minulé soutěže provedl. Kromě nového programu řízení aktivního mezinápravového diferenciálu DCCD se jednalo především o jiné nastavení podvozku resp. použití jiných pružin.

 

 Obě vylepšení se během závodu projevily především v lepší ovladatelnosti vozu, což si jezdec Vojtěch Štajf pochvaloval, neboť až do osudného defektu na 11. rychlostní zkoušce se pohyboval na 5 – 6. místě v hodnocení produkčních vozů mezi 21 kvalitními posádkami: Měli jsme pomalejší začátek, neboť na rozdíl od většiny svých soupeřů jsem na tratích v okolí Púchova startoval poprvé. V dalších průjezdech jsme se dokázali zrychlit téměř o sekundu na kilometr a byť letecký charakter trati našemu vozu s pětistupňovou převodovkou a maximálkou 195 km/h příliš nevyhovoval, dokázali jsme již zajíždět vyrovnané časy s našimi největšími loňskými soupeři Arazimem a Trojanem.“

 

Na konci první etapy pak ve třídě produkčních vozů probíhal boj o čtvrtou příčku mezi Štajfem, Štěpánkem (Subaru Impreza) a Chvojkou (Mitsubishi Evo 8 MR) a všichni zúčastnění se snažili maximálně získat na poslední sobotní zkoušce o délce 22 km, která se jela na českém území nedaleko Valašských Klobouk. Enormní nasazení zúčastněných vyústilo v defekt pneumatiky u všech tří posádek, které se bohužel po cca tříminutové ztrátě propadly nenávratně pořadím mimo bodované pozice.

 

Štajf se Štěpánkem dokonce prorazili pravou přední pneu o stejný kámen na 7. km této zkoušky a Štajf se na rozdíl od Štěpánka rozhodl pokračovat na defektu až do cíle a neměnit pneumatiku na trati. Výsledkem byla sice o 1:10 menší ztráta pro Štajfa, pražský jezdec ale poškodil kabelový svazek vozu, vedoucí pravým podběhem. Naštěstí se v servisu po první etapě podařilo mechanikům týmu Subaru ČR – Deník Blesk kabely opravit a posádka tak mohla odstartovat do druhé, nedělní etapy soutěže, kde nakonec skončila těsným rozdílem 1,9 sekundy před jezdcem týmu Subaru Slovakia Janem Štěpánkem na 13. místě.

 

Povzbudivým výsledkem z Matador Tatry je, že z 21 rychlostních zkoušek se posádka v polovině měřených úseků dokázala umístit mezi první šesticí, přičemž ve třídě PV startovali nejen domácí matadoři Jozef Béreš ml. a Tibor Cserhalmi, ale třeba i zkušený Ital Claudio De Cecco, zapomenout pak nesmíme ani na úřadujícího českého mistra Václava Arazima, vicemistra Karla Trojana či loňského účastníka mistrovství Evropy Miroslava Jandíka. Vojtěch Štajf pak na trati Matador Rallye zaznamenal i jeden nejrychlejší čas RZ 19 Domaniža – nejtechničtějším z nedělních testů.

 

„Létající novinář“ Vojtěch Štajf se tak ani po smůle v podobě defektu nenechává deprimovat: Naše vítězství v rychlostní zkoušce v Púchově je pro mě povzbuzením do Českého Krumlova, protože tady přišlo ve chvíli, kdy se rozhodovalo v boji o třetí místo mezi Arazimem a Jandíkem, a ani pozdější vítěz Béreš si nemohl být jistý. Pro nás jsou tak dosahované časy ujištěním, že v Českém Krumlově s námi již budou muset soupeři počítat.

 

Jak jsem již řekl v minulosti, právě na jihu Čech bychom chtěli mít vůz již úplně vychytaný, takže pro nás budou nadcházející tři týdny vyplněny pilnou prací, abychom své předsevzetí splnili.“          

  

Milana Vůjtěchová

Tisková mluvčí týmu

 


 
 
Fotogalerie:   Rallye Matador Tatry 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose