www.car.cz
 

Bronzové sprinty 2005 Slávy Ducháčka a Petra Dufka
     17.11.2005 01:17 - tisková zpráva


První sezonu v MČR v rallysprintech ozdobili Sláva Ducháček a Petr Dufek ziskem třetího místa ve třídě A5. Vítězové třídy v loňském ročníku ČMPR, dokázali letos třikrát vybojovat stupně vítězů a do poslední soutěže byli ve hře o celkové stříbro.

 

 

Na start posledního letošního sprintu se postavila posádka ze Kdyně s vypůjčeným motorem od Tomáše Gregy a cílem poprat se o druhou příčku s Markem Kuldou, na něhož ztráceli devět bodů. K jeho překonání potřebovali vyhrát a Marek nesměl být lepší než čtvrtý.

 

Prakticky od začátku soutěže však nově repasovaná převodovka Slávovy felicie odmítala řadit některé stupně a naopak Kulda upaloval jako k ohni. Po prvním kole se Sláva s Petrem drželi na čtvrté příčce, zatímco Kulda vedl. Dvacet vteřin rozdílu nebylo nijak moc, ale to by muselo být jejich auto ve formě a to jak již víme, nebylo. Když se po čtvrté vložce jejich ztráta ještě o deset vteřin zvýšila a problémů s převodovkou přibývalo, rozhodl se Sláva odstoupit.

 

„Po celý rok převodovka sloužila bez problémů. Pro jistotu jsme ji nechali repasovat, abychom nic neponechali náhodě a ono se nám to vymstilo. K druhému místu jsme potřebovali Marka porazit a to nemohlo vyjít. Nechtěl jsem riskovat, že se skříň totálně rozpadne a také jsme nechtěli zbytečně trápit půjčený motor, proto  jsme radši skončili,“ řekl Sláva po návratu do servisu.

 

V té chvíli se ukázalo, jak zajímavá může být rallye a co dokáže matematika. Zatímco ještě před pár okamžiky byl Kulda soupeř, nyní jeho skvělá jízda pomáhala Slávovi k zisku bronzové příčky. Držel totiž za svými zády Vlastimila Hodaně, který by v případě vítězství mohl Slávu přeskočit a připravit jej tak i o bronzovou příčku. Naštěstí se tak nestalo a Sláva Ducháček s Petrem Dufkem se mohli radovat z třetího místa ve třídě A1400.

 

Do seriálu rallysprintů nastupovali letos v Okříškách, jako čerství vítězové třídy SA1 v ČMPR a hned na sebe upozornili skvělým výsledkem, když skončili druzí za Michalem Horou. Stejné umístění zopakovali i ve Vyškově. V Blovicích přidali třetí příčku. Mezi nejlepší trojici se nevešli jen v nešťastném Pelhřimově, tam jim scházely tři vteřinky.

 

Nebyly však jen úspěchy, ale také smůla. O druhé místo ve velké konkurenci na Kopné přišli po nešťastném vyloučení za kvůli brzdovým kotoučům, které podle komisařů neodpovídaly homologaci. V Tišnově je poloosa odstranila z třetí příčky, motor zlobil v Pačejově i v Hradci, kde byla „bedna“ rovněž na dosah.

 

První sezonu lze tedy hodnotit spíše jako úspěšnou, ostatně slova samotného jezdce to potvrzují: Určitě jsme spokojeni i když to v průběhu roku vypadlo ještě lépe. S třetím místem v naší první sezóně v Rallyesprintech jsme dokonce velmi spokojeni. Začátek roku byl dobrý, střed se nepovedl, ale konečný výsledek dopadl dobře. Rád bych za sebe i za Petra poděkoval všem sponzorům, kteří se podíleli na provozu našeho závodního vozu a chodu celého týmu v této sezóně. Dík patří i mechanikům a všem lidem kolem nás, za obětavou práci při přípravě a servisování auta.

 

Příští rok určitě zůstaneme soutěžím věrni. Náš plánovaný start na Winter cupu je sice ohrožen kvůli totální kolizi motoru na předposledním závodě v Hradci, přesto doufáme, že se nám podaří zajistit prostředky na postavení nového motoru. Z toho starého nám totiž moc nezbylo. Na startu v Rakousku a na Šumavě nechceme chybět.“

 

Definitivní tečku za letošní sezonou udělal TODO Rally Team na Podbrdské Rallye. Petra Dufka nahradil na sedadle spolujezdce známý fotograf Robert Balcar, který nejen letos pečlivě dokumentoval Slávovu cestu k bronzovému závěru sezony. Jeli jsme pro radost. Snažil jsem se auto posílat i do zatáček, které bych jinak jel jako po kolejích, aby si Robert i diváci něco užili. Byl to pohodový závod a Robert se na místě „mitfáry“ docela slušně zapracoval,“ ocenil Sláva nového spolujezdce.

 

A co na to fotograf v soutěžní kombinéze?: Krásný zážitek vedle skvělého jezdce. Ten pán opravdu umí. Nejvíce mne potěšilo, že na posledních dvou vložkách přiznal, že mne již skutečně poslouchal. Možná k tomu přispělo i to, že jsem odstranil neposlušný límec kombinézy, který zakrýval mikrofon a proto mne bylo i lépe slyšet,“ uzavřel v cíli Robert Balcar. Příští však rok zůstane opět věrný svému fotoaparátu a nezviklalo jej ani slušné páté místo mezi téměř dvacítkou aut ve třídě SA1.

 

 

Milan Hauer

Motorsport-review

 

Tisková informace TODO RALLY TEAM

www.todo.cz

 

foto k článku: Robert  Balcar


 
 
Fotogalerie:   Český rallyecross od Jaroslava Krčmy

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose