www.car.cz
 

Tišnovská Eurostroj rally letos s rakouskou účastí
     14.2.2006 10:07 - tisková zpráva


Tišnovská rally loni úspěšně odstartovala svoji novodobou historii a spolu s novým názvem a partnerem chce v českém sprintovém mistrovství hrát důležitou roli i letos. Vyškovští pořadatelé však nemyslí jen na naše „soutěžáky“. Při loňském ročníku Autonova rally se jim podařilo navázat kontakt s rakouskými kolegy, kteří ve své zemi pořádají u nás ne příliš známý Austrian Rallye Challenge, slovo dalo slovo a tišnovská soutěž je letos do tohoto seriálu premiérově zařazena, jakožto jediný zahraniční závod.

 

            Již jen pamětníci mají stále v hlavě období, kdy se jezdila tišnovská Rally Vysočina. Od jejího posledního ročníku sice uplynulo dlouhých dvanáct let, krásné tratě však na Tišnovsku zůstaly. Pro své soutěže je na začátku nového milénia využívali pořadatelé horácké a také brněnské rally, vlastní soutěž ale v Tišnově chyběla až do roku 2005. Po neshodě s představiteli brněnských veletrhů se o znovu vzkříšení tišnovské rally postarali zkušení pořadatelé z Hanáckého rally klubu Vyškov, v jejichž statistice v tu dobu figurovalo pět úspěšně zorganizovaných ročníků vyškovské Böttcher rally a také čtyři ročníky brněnské „salónní“ rally.

 

Loňský tišnovský sprint se podařilo uspořádat na poslední chvíli jen díky obětavé práci mnoha členů vyškovského a také tišnovského autoklubu. Zapomenout nemůžeme ani na firmu Autonova Brno, která ve chvíli nejtěžší pořadatelům podala pomocnou ruku, i díky jejímu nemalému přispění se nakonec podařilo dosáhnout kýženého cíle a tišnovská rally začala opět psát svoji historii.

 

            V roce letošním se na tišnovské rally několik podstatných věcí změní. Jednak nastoupí do svého druhého ročníku s novým názvem Eurostroj rally Tišnov a s tím souvisejícím novým hlavním partnerem, jednak dostane punc mezinárodní soutěže. Už loni byla sice rally Tišnov součástí Česko – slovenské trofeje a tudíž se jela i jako volná mezinárodní soutěž, zahraniční účast byla ovšem mírně řečeno skromná.

 

Letos je mimo již zmíněného Austrian Rallye Challenge (ARC) tišnovská Eurostroj rally zařazena (jako první český sprint v historii) i do FIA Mistrovství zóny střední Evropy, tedy do poháru, jehož součástí je i naše Rally Šumava či slovenská Matador rally. Důvěru v podobě oficiálního zónového podniku dostal Tišnov i mezi historiky, kde pořadatelé věří v účast několika zahraničních posádek, které soutěž veteránů okoření zajímavými vozy. Zapomínat nemůžeme ani na u nás nově vzniklý seriál Rally super série, kde má tišnovská rally letos také své místo.

 

            Mnohé fanoušky by možná zajímalo, jak se spolupráce vyškovských pořadatelů a jejich rakouských kolegů zrodila. Při loňském soutěžním comebacku Eddyho Schlagera jej totiž do Tišnova přijelo podpořit několik jeho přátel z vídeňského motorsportclubu Gamma Racing, kteří v říjnu pořádají soutěž ARC Herbst-Rallye Leiben. V Tišnově se jim evidentně zalíbilo, a tak již v červnu minulého roku ležel na stole návrh zařadit rally Tišnov do tohoto rakouského seriálu. Tento nápad dostal navíc nový náboj hned po vstupu Eddyho Schlagera do Hanáckého rally klubu; Eddy projevil zájem o sponzorování tišnovské rally a celá soutěž se tak nově jmenuje po jeho firmě Eurostroj Schlager.

 

Podle dohody ponese tišnovská soutěž jméno Eurostroj rally nejméně tři roky a Eddy Schlager se navíc pro své krajany, kteří se ARC účastní, rozhodl připravit lákavé finanční ceny. Vítěz klasifikace rakouské challenge si z Tišnova odveze 1200 Euro, druhý muž 800 Euro a třetí v cíli 600 Euro. Eurostroj rally se tak stane jedním z velmi lákavých zastavení letošního seriálu Austrian Rallye Challenge, kam v sezóně 2006 patří celkem devět rallye. Celý šampionát odstartuje 21. – 22. dubna Triestingtal Rallye, v květnu konaná Eurostroj rally bude druhou soutěží a celý seriál vyvrcholí na konci října populární OMV Rally Waldviertel.

 

Austrian Rallye Challenge se sice neúčastní u nás známé rakouské hvězdy typu Baumschlager či Mörtl, o jeho kvalitě ale není pochyb. Přihlásí se do něj obvykle přibližně čtyři desítky posádek, v jejichž složení najdou diváci několik stálic rakouského rallye sportu a hlavně zde mají možnost vidět spoustu nádherných vozů, které u nás v České republice na trati běžně neuvidíme. Jedná se o takové skvosty, jako je BMW 318, Porsche 911, Lancia Delta HF Integrale, Audi Quattro...

 

O to více se můžeme těšit na květnový start II. Eurostroj rally Tišnov. Přípravy na tuto soutěž probíhají se stále vyšším nasazením. Na začátku února dostala definitivní podobu trať, jež bude pro diváky i fanoušky nepochybně velmi atraktivní. Je složena z tří průjezdů tří testů, z nichž ani jeden není delší než patnáct kilometrů. Žádná z vložek navíc nezůstane oproti loňsku nezměněna, což bude velmi důležité pro spravedlivé měření sil českých pilotů s rakouskými, kteří v Tišnově ještě nestartovali.

 

            Více informací se můžete dozvědět na oficiálních internetových stránkách Hanáckého rally klubu Vyškov – www.rallyvyskov.cz, podrobnosti o Austrian Rallye Challenge pak na webu  www.rallyechallenge.at.

 

Pokud byste chtěli vědět něco víc o sponzoru tišnovské rally, navštivte stránky firmy Eurostroj Schlager – www.eurostroj.cz

                                                           

                                   

                                                                                    Jiří Dokulil, www.ftr-media.com

 

   

 

FIA Central European Zone 2006:

05. – 07. 01.            IQ-Jänner Rallye Freistadt/AUT (+ historic)

16. – 18. 02.            Mogul Šumava rallye Klatovy/CZ

28. – 29. 04.            Matador rally Úchov/SK

12. – 13. 05.            Eurostroj rally Tišnov/CZ            (+ historic)

19. – 31. 05.            Interspeed Rally/SCG

27. – 28. 05.            Historic Vltava rally Klatovy/CZ

04. 06.              Historis Targa Classica Verona/IT

01. – 03. 06.            Ina Croatia Delta Rally/CRO            (+ historic)

16. – 17. 06.            Rally Zasavje/SLO                (+ historic)

24. – 25. 06.            Martinski Rally Dugo Selo/CRO

23. 07.              Historic Rally Campagnolo/IT

30. 07.              Benacus Garda Verona/ITA

21. – 24. 09.            YU Rally Bajina Basta/SCG

29. – 30. 09.            ARBÖ Rallye Admont/AUT            (+ historic)

20. – 21. 10.            Rally Postojnska Jama/SLO            (+ historic)

20. – 22. 10.            Rally Košice/SK

29. 10.              Rally Prealpi Trevigiane/IT


 
 
Fotogalerie:   Off Road Maraton Šternberk 2004

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose