www.car.cz
 

Tomaštík na zasněženém Vsetíně : Přijel, zvítězil a odstoupil
     9.11.2006 09:52 - tisková zpráva


Pouze krátké účinkování má za sebou posádka Tomaštík–Hausknotz na domácí soutěži Würth–Partr Rally Vsetín. Po překvapivém vítězství na úvodní rychlostní zkoušce se rozhodla ze slibně rozjetého závodu odstoupit.

S pořadateli a soutěžícími si tento víkend nepříjemně pohrálo počasí. Ještě ve čtvrtek po první části seznamovacích jízd se zdálo, že soutěž až na pár úseků kunčické RZ bude pouze na mokrém asfaltu. V noci na pátek však Vsetínsko zasáhla sněhová kalamita a většina povrchu rychlostních zkoušek dostala sněhovo-ledovou přikrývku, která následující ráno ještě více ztuhla.

To byl důvod pro změnu harmonogramu soutěže a pro mnohé posádky také pro dobrovolné vzdání se účasti. „Protože tak rychle se nestihlo vyřídit povolení na použití pneu s hroty, měli jsme velké dilema, co vlastně obout. Na takové podmínky jsme nebyli připraveni. Auto bylo kompletně nastavené na asfalt včetně map diferenciálů. Nakonec jsme přehodili na závodničku široké sériové pneumatiky z tréninkáče, na kterých jezdím už druhou zimu, a tak nebyly v úplně optimálním stavu,“ popisuje předstartovní dilema Jaromír Tomaštík.

Sobotní ranní start na Vsetínském fotbalovém stadionu už mnohé napověděl. Na startovní rampu přijelo jen torzo posádek, zbytek se o dalším postupu chtěl rozhodnout na základě zkušeností z prvních ostrých kilometrů. Již sněhová pokrývka kolem stadionu ukázala, že to nebude jednoduchá rallye.

„Už když jsme vyjížděli ze stadionu, poznali jsme, že staré zimní gumy na tomto povrchu skoro vůbec nefungují. O to opatrněji jsme vstoupili do soutěže na RZ1. I tak jsme v jejím průběhu zažili několik krizových momentů. Na sněhu a ledu se jelo krokem, přesto si auto dělalo, co chtělo, a často mířilo mimo trať.

Stopkám, které nám na konci ukázaly, že jsme tuto rychlostní zkoušku vyhráli, jsme ani nemohli uvěřit. Přesto jsme se rozhodli v nejlepším přestat. Jízda byla trápením a neměla se závoděním nic společného, navíc každá zatáčka hrozila rozbitím auta či dokonce zdravotní újmou, jak se o tom pár posádek už na úvodním úseku přesvědčilo,“ rozebírá důvody odstoupení jezdec a dodává: „Jsem přesvědčen, že jsme udělali správně. První vyhraná RZ v českém mistrovství a navíc na domácí půdě je pěknou vizitkou, další jízda na ojetých pneu však zaváněla až příliš velkým rizikem. Po zkušenostech ze Vsetína se už nemůžu dočkat začátku příští sezony na sněhu s těmi správnými pneu s hřeby.

Zatímco na úvodním podniku MMČR Jänner Rally ve Freistadtu se představí posádka TOVR Motorspotu ve složení Jaromír Tomaštík – Richard Lasevič, tým se ještě letos zúčastní i tradičního Pražského rallysprintu. Zde pro své fanoušky připravuje příjemné překvapení na horkém sedadle spolujezdce.
           


                        tisková zpráva
                       

PR


 
 
Fotogalerie:   Zasněžená Rallye Vsetín 2006, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose