www.car.cz
 

Pavel Valoušek při IQ Janner rallye 2008 začal výborně a dvakrát vyhrál
     4.1.2008 10:38 - tisková zpráva


Pavel Valoušek nadchl při IQ Janner rallye 2008

 

Český jezdec zahájil první závod mistrovství dvěma přesvědčivě nejlepšími časy

106 posádek se v pátek ráno postavilo na start 26. IQ Jänner Rallye RC Cars

 

Přesně v 7.00 hodin ráno odstartovala 26. IQ Jänner Rallye za účasti 106 posádek z devíti zemí. Již při slavnostním startu ve čtvrtek večer ve Freistadtské Veletržní hale nadšeně vítaly asi 2 tisíce fanoušků protagonisty prvního závodu mistrovství v sezóně. Ale také v pátek v časných ranních hodinách lemovalo trať několik tisíc diváků, i přes velice chladné počasí, které v Mühlviertelu panuje.

 

A Pavel Valoušek (Mitsubishi Lancer Evo IX) je mužem obou prvních rychlostních zkoušek IQ Jänner Rallye 2008. Tento český jezdec se zkušenostmi z mistrovství světa dosáhl dvou jasně nejlepších časů a vede v best replica watches celkové klasifikaci s náskokem 24,4 sekund před pilotem IQ Ernstem Hanederem (Mitsubishi Lancer Evo IX). Pekařský mistr ze St. Oswaldu využil výhody domácího prostředí a hned na začátku soutěže předvedl z rakouského hlediska jeden z vrcholů.  Valouškova převaha se ale ukazuje v časovém odstupu. V porovnání se čtyřmi jezdci v pořadí za ním je o více než sekundu na kilometr rychlejší.

 

Valoušek: „Samozřejmě jsem velice spokojený a mohu jet vysokým tempem. Ale rallye je ještě dlouhá a může se stát spousta věcí.” Podobně spokojený byl Ernst Haneder: „Začátek byl slibný. Na auto jsem si ale zvykl až včera při shakedownu. Ale buďme upřímní: dvě rychlostní zkoušky ještě nic neznamenají.“

 

Na třetím místě je loňský vítěz Václav Pech. Čech s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX jede spíše zdrženlivě. Na obou prvních rychlostních zkouškách svedl souboj o desetiny sekundy s Raimundem Baumschlagerem, který se na Pecha zaměřuje především. Na pátém místě následuje nejlepší vůz S2000 - Andreas Waldherr s VW Polo z týmu VW Motorsport Austria. Hned za ním je Jani Paasonen (Mitsubishi Evo IX). Tento Fin, který byl v roce 2004 ve stejném týmu na mistrovství světa s Manfredem Stohlem, dosáhl na druhé rychlostní zkoušce druhého nejlepšího času. Pro něj platí: čím více sněhu a ledu, tím větší jsou jeho šance na špičkové časy. RZ 1 a 2 ale byly relativně suché a v lesních pasážích nebezpečně kluzké.

 

Smůlu měl naopak Kris Rosenberger. Již na první rychlostní zkoušce zhasl motor jeho VW Polo S2000. Kvůli tomu ztratil tento jezdec z Dolních Rakous více než 30 sekund a teď musí celé pole dohánět zezadu. Franz Wittmann jun. (Mitsubishi Lancer Evo IX), který na první rychlostní zkoušce dosáhl druhého času, nejel na RZ 2 dobře a klesl na deváté místo.

 

Prozatímní pořadí po dvou z 18 rychlostních zkoušek

 

01. Pavel Valoušek/Zdenek Hrůza (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX 14:22,0 min.

02. Ernst Haneder/Philipp Kregl (A) Mitsubishi Lancer Evo IX +24,4 s

03. Václav Pech/Petr Uhel (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX +25,2 s

04. Raimund Baumschlager/Thomas Zeltner (A) Mitsubis. Lancer Evo IX +26,6 s

05. Andreas Waldherr/Richard Jeitler (A) VW Polo S 2000 +27,3 s

06. Jani Paasonen/Aki Maaranen (Fin) Mitsubishi Lancer Evo IX +30,0 s

07. Hermann Gassner/Karin Tannhäuser (D) Mitsubishi Lancer Evo IX  +33,0 s

08. Franz Wittmann jun./Bernhard Ettl (A) Mitsubishi Lancer Evo IX +35,3 s

09. Jan Štěpánek/Marek Ornelka (CZ) Subaru Impreza STi Sek. +37,1 s

10. Johannes Keferböck/Karin Punz (A) Mitsubishi Lancer Evo VI +37,9 s

 

 

26. IQ-Jänner Rallye 2008, PR:event, Presseteam

Armin Holenia/ Andreas Walk
 
 
Fotogalerie:   Dakar 2008, technické přejímky pokračují, foto Jirka Vintr

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose