www.car.cz
 

Hattrick pro Václava Pecha při IQ Jänner rallye 2008, stříbrný Pavel Valoušek
     5.1.2008 19:12 - tisková zpráva


Po vítězství v roce 2005 a 2007 vyhrál český jezdec v Mühlviertelu  potřetí

Raimund Baumschlager na třetím místě i přes chřipku hájil rakouské barvy

Hartl nejlepší mezi juniory, Böhm zvítězil mezi diesely a Katzensteiner ve třídě H10

 

26. ročník IQ Jänner rallye, která se konala o tomto víkendu v Mühlviertelu, přinesl  jejímu pořadateli, Rallye Clubu Mühlviertel, naprostý úspěch. Rallye byla letos prvním závodem FIA European Rallye Cup a prvním závodem rakouského a českého mistrovství. Na rozdíl od minulého roku panovaly letos na 18 rychlostních zkouškách zcela zimní podmínky. Směsice sněhu, ledu a suchých míst si od jezdců vyžadovala plné nasazení. Tyto výkony nadchly také fanoušky. Zatímco minulý rok přijelo do Mühlviertelu 95 000 návštěvníků, letos, za mrazivého počasí, dosáhl jejich počet více než 110 000.

 

Tomu odpovídá také spokojená bilance ředitele organizačního výboru, Ferdinanda Stabera: „Zimní rallye s výborným počasím, nárůst počtu návštěvníků o více než 15 procent, rallye bez zvláštních incidentů, také sportovně velice napínavé střetnutí špičkových jezdců, to jsou hesla, která těší hlavního sponzora IQ i mne. Mé zvláštní poděkování patří všem sponzorům, speciálně řediteli společnosti IQ, obchodnímu radovi Juliu Stiglechnerovi, který dnes slaví své 60. narozeniny. Dále bych chtěl poděkovat všem zúčastněným a posádkám, rovněž našim českým přátelům, kteří svou účastí značně přispěli ke zdaru podniku. Speciální poděkování samozřejmě platí také našemu týmu se všemi pomocníky a činovníky, kteří odvedli skvělou práci. Osvědčil se také dřívější termín konání.“

 

Samozřejmě byla 26. IQ Jänner rallye úspěchem i ze sportovního hlediska. Václavu Pechovi (Mitsubishi Lancer Evo IX) se po vítězství v roce 2005 a 2007 podařilo potřetí obhájit prvenství na této klasické zimní rallye v Mühlviertelu. 31letý Čech předvedl skutečně taktický mistrovský výkon. Poté, co na začátku rallye působil zdrženlivě, získával pětinásobný český mistr v rallye od pátečního poledne téměř všechny nejlepší časy na RZ.

 

Celkem získal osm z 18 prvních míst. Pech: „Pro mne to byla velice zajímavá rallye. Když bylo první den méně sněhu, jeli jsme zdrženlivěji. Podmínky v sobotu nám více vyhovovaly a mohli jsme zaútočit.  Celkově bezproblémová rallye s několika dolíky na autě tam, kde jsme byli příliš blízko sněhových tyčí.“ K tomuto úspěch získal navíc peněžitou odměnu 15 000 eur.

 

Dvojnásobný český úspěch doplnil Pavel Valoušek (Mitsubishi Lancer Evo IX), který na začátku rallye celé pole kontroloval. Pak mu chyběly potřebné pneumatiky k tomu, aby si mohl zajistit vítězství. Ale také druhé místo je pro jezdce se zkušenostmi z mistrovství světa obrovským úspěchem a bude odměněno částkou 8 000 eur. Valoušek: „Udělali jsme, co bylo v našich silách a až do poledne druhého dne jsme měli ještě značné šance na vítězství. Neztratil jsem první místo, nýbrž jsem úspěšně vybojoval místo druhé.“

 

Nejlepší Rakušan, Raimund Baumschlager (Mitsubishi Lancer Evo IX), se umístil na třetím místě. Tento jezdec z Rosenau v Horních Rakousích bojoval ovšem především s chřipkou. Ale díky velké rutině se mu podařilo zvládnout i druhý den a zajistit si tak poslední volné místo na stupních vítězů. „Když jsme zjistili, že vítězství je mimo náš dosah, plně jsme se soustředili na maximum bodů do rakouského mistrovství. To je vzhledem k letošní sezóně velice důležitá součást. Dosáhli jsme tak optimálního výsledku“, prohlásil Baumschlager, který si domů odveze peněžitou cenu 6.000 eur.

 

Franz Wittmann jun. (Mitsubishi Lancer Evo IX) na pátém místě ukázal, že dnes se musí s tímto mladým jezdcem zcela určitě počítat. Syn desetinásobného vítěze IQ Jänner rallye zaujal velice líbivým stylem jízdy a rychle se stal magnetem pro publikum.  Na poslední rychlostní zkoušce se musel sklonit před Janim Paasonenem (Fin/Mitsubishi Lancer Evo IX), který má na svém kontě 30 startů v mistrovství světa a na sněhu a ledu je skutečnou mocností.

 

Kris Rosenberger (VW Polo) dokázal, že vozy S2000 mohou v letošním roce říci velice důležité slovo v boji o mistrovský titul.  Tento jezdec z Dolních Rakous měl spoustu smůly jen na první rychlostní zkoušce (zhasl motor, ztráta 40 sekund). Pak kilometr po kilometru zrychloval a vypracoval se ze 28. na celkové šesté místo. Méně šťastným dojmem působil jeho kolega od téže značky, Andreas Waldherr, který musel svůj vůz VW Polo S2000 odstavit na začátku druhého dne kvůli poruše brzd. Do té doby ovšem předváděl velice slibný výkon.

 

Smolařem 26. IQ Jänner rallye byl zcela jistě Ernst Haneder. Jezdec IQ  a místní matador měl až do 16. RZ namířeno na stupně vítězů. Ale na třetí RZ před koncem se dostal do sněhové závěje a ztratil tak téměř pět minut. Takže na něj zbylo až jedenácté místo. Přesto byl jediným Rakušanem, který na 26. IQ Jänner rallye dosáhl nejrychlejšího času na rychlostní zkoušce (RZ 9).

 

Ve třídě juniorů získali první body Dominik Hartl (Ford Fiesta ST/celkové pořadí xx) a Daniel Wollinger (Ford Fiesta ST/celkové pořadí xx). Oba tito jezdci jsou také v čele výsledkové listiny divize II. V divizi III (diesely) se podle očekávání prosadil Ing. Michael Böhm (Fiat Punto R3D). Druhý byl Martin Steiner (Škoda Fabia TDi) před zuřivým učitelem z odborného učiliště Maximilianem Kehrerem (VW Golf TDi), kterému dělali mechaniky jeho žáci.

 

Ve třídě H10 byla rallye rozhodnuta na předposlední rychlostní zkoušce. Poté, co doposud vedoucí Johann Saiberl (Mazda 323 GT-R) musel odstoupit kvůli technickým problémům a Christof Klausner (Audi Coupe Quattro) trať nedobrovolně opustil, otevřela se pro Severina Katzensteinera (Mazda 323 GT-R) cesta k jeho prvnímu vítězství ve třídě.

 

 

Konečný stav po 18 rychlostních zkouškách

 

01. Václav Pech/Petr Uhel (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX 3:17:46,9 hod.

02. Pavel Valoušek/Zdenek Hrůza (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX +52,1 s

03. Raimund Baumschlager/Thomas Zeltner (A) Mitsubishi Lancer Evo IX +2:37,0 min.

04. Jani Paasonen/Aki Maaranen (Fin) Mitsubishi Lancer Evo IX +4:11,2 min.

05. Franz Wittmann jun./Bernhard Ettl (A) Mitsubishi Lancer Evo IX +4:17,3 min.

06. Kris Rosenberger/Tina-Maria Monego (A) VW Polo S2000 +5:55,5 min.

07. Karel Trojan/Petr Řihák (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX +6:15,6 min.

08. Peter Gavlák/Miloš Hůlka (SK) Mitsubishi Lancer Evo IX +6:51,9 min.

09. Václav Arazim/Julius Gál (CZ) Mitsubishi Lancer Evo IX +6:58,7 min.

10. Hermann Gassner/Karin Tannhäuser (D) Mitsubishi Lancer Evo IX  +7:13,2 min.

 

Nejlepší časy na RZ:

Pech 8, Valoušek 5, Paasonen 3, Haneder a Gassner oba po 1.

 

Nejvýznamnější odstoupení:

Milan Liška (CZ/ČK 0/technika), Stig Blomqvist (Swe/RZ 7/technika), Niki Glisic (A/RZ 7/technika), Andreas Waldherr (A/před RZ 13/technika), Jaromír Tarabus (CZ/RZ 13/nehoda), Vojtěch Štajf (CZ/RZ 16/nehoda), Riku Tahko (Fin/RZ 16/technika), Markus Weissengruber (A/RZ 17/nehoda), Roman Odložilík (CZ/RZ 17/technika), Johann Saiberl (A/RZ 17/technika), Christoph Klausner (A/RZ 17/nehoda).


 

Stav rakouského mistrovství po jednom z osmi závodů:

Divize I:

1. Raimund Baumschlager (Mitsubishi) 20 bodů, 2. Franz Wittmann jun. 17 bodů, 3. Kris Rosenberger (VW) 14 bodů, 4. Ernst Haneder (Mitsubishi) 12 bodů, 5. Johannes Keferböck (Mitsubishi) 11 bodů, 6. Mario Saibel (Mitsubishi) 10 bodů, 7. Michael Kogler (Mitsubishi) 9 bodů, 8. Markus Benes (Subaru) 8 bodů, 9. Bernhard Jahn (Subaru) 7 bodů, 10. Robert Zitta (Subaru) 6 bodů.

 

Divize III (diesel):

1. Ing. Michael Böhm (Fiat) 20 bodů, 2. Martin Steiner (Škoda) 17 bodů, 3. Max Kehrer (VW) 14 bodů.

 

 

FIA European Rally Cups:

1. Václav Pech (CZ/Mitsubishi) 15 bodů, 2. Pavel Valoušek (CZ/Mitsubishi) 13 bodů, 3. Raimund Baumschlager (A/Mitsubishi) 7 bodů, 4. Jani Paasonen (Fin/Mitsubishi) 5 bodů, 5. Franz Wittmann jun. 4 body, 6. Kris Rosenberger (A/VW) 3 body, 7. Karel Trojan (CZ/Mitsubishi) 2 body, 8. Peter Gavlák (SK) a Ernst Haneder (A/oba Mitsubishi) po 1 bodu.

 

 

 

26. IQ-Jänner Rallye 2008, PR:event, Presseteam

Armin Holenia/ Andreas Walk
 
 
Fotogalerie:   Janner rallye 2008- Pechova sobota objektivem Martina Straky, BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose