www.car.cz
 

Před Šumavou 2009: Sledujte rallye s používáním rozumu !! A nejen Šumavu!
     10.4.2009 10:56 - tisková zpráva


SLEDUJTE RALLY HLAVNĚ S ROZUMEM

Dění v českém rallysportu se nyní točí kolem nedávné nešťastné tragické události, která však bohužel nebyla první v posledních letech. Ke zmíněné tragické události, která zdvihla velkou vlnu zájmu široké veřejnosti, došlo během vrcholné fáze přípravy 44. Mogul Šumava Rallye Klatovy a 18. Historic Vltava Rallye. Budoucnost tohoto nádherného sportu není úplně jistá, pokud by mělo opět dojít k podobné tragédii.

Mimo jiné byla z úst prezidenta AČR vyslovena úvaha o případném zákazu rallye u nás v případě nějaké další tragédie. Že nemusí jít o příliš nafouknutý výrok nám může dokázat pohled do historie tohoto sportu v Norsku v 80. letech 20. století. V této zemi, která dala světu rally taková jména, jako John Haugland, nebo Petter Solberg byl rallysport mnoho let zakázán právě po sérii nehod... Jsme malá země, která však v tomto sportu má svůj zvuk, vychovává talentované jezdce a naše mistrovství patří opět k těm lepším v Evropě. O to přece do budoucna nikdo přijít nechce.

Pro budoucnost rally u nás musí v následujících závodech naplno spolupracovat diváci, jezdci i pořadatelé. To, že každý divák může být tak trochu pořadatelem není prázdnou frází a je třeba si uvědomit, že každý můžeme zamezit nehodě ve své blízkosti a je to vlastně i naší povinností. První pomoc musíme ze zákona podat dle našich schopností, na předcházení úrazu sice zákon nemyslí, ale mělo by to být jaksi věcí našeho svědomí nenechat někoho jen tak stát na nebezpečném místě.

Dalším z nezanedbatelných faktorů je i technika. Tratě rychlostních zkoušek se příliš nemění a bohužel často není na výběr moc souvisle navazujících zajímavých, bezpečných technických úseků. Možnosti pořadatelů pro výběr trati jsou z různých pozic v poslední době spíše oslabovány, technika se však posouvá dopředu. Dnešní špičkové produkční vozy dosahují již lepších jízdních parametrů, než špičkové „áčkové“ čtyřkolky z konce devadesátých let. Produkční vozy však provozuje nepoměrně vyšší počet jezdců, než tehdy špičkovou techniku. Přitom například takový Mitsubishi Lancer EVO IX působí daleko mírumilovněji, než tehdejší špičkový Ford Escort Cosworth, který pouštěl hrůzu hlukem i ohněm. A podívejte se do startovní listiny letošního ročníku, kolik tam je těch „evo devítek“. O tom, že neřiditelná více než tunová hmota nezvládnutého vozidla nepřemýšlí kam padne není nutné snad připomínat.

Pro sledování letošní 44. Mogul Šumava Rallye Klatovy si nezaškodí připomenout základní bezpečnostní pokyny:

-Pro diváky je důrazně doporučeno navštěvovat pouze doporučená a označená divácká místa. Zde budou vyhrazené bezpečné plochy pro sledování soutěže a připraven i servis pro diváky v podobě parkovacích míst, občerstvení apod.
-V případě jakéhokoli nedodržení zásad bezpečnosti a stání v nepovolených místech nebude pořadatel váhat se ZRUŠENÍM DANÉ RYCHLOSTNÍ ZKOUŠKY a to i v průběhu rychlostní zkoušky.
Pro připomenutí, za zvláště nebezpečná místa jsou považována místa – na vnějším oblouku zatáčky, ale i ve vnitřním okraji zatáčky ve výjezdu, pod úrovní trati, před pevnou překážkou (dům, strom..), za horizontem po obou stranách v dostatečné vzdálenosti, v únikových zónách.
Stání byť jediného diváka v těchto místech, nebo i jinde mimo vyhrazená divácká místa bude považováno za pádný důvod pro neodstartování, nebo pro ukončení průjezdu rychlostní zkoušky.
-Na bezpečnost bude dohlížet před průjezdy jednotlivých rychlostních zkoušek bezpečnostní vrtulník
-Pořadatel nemá pravomoci veřejného činitele, jediným nástrojem, který může použít proti neukázněným divákům je zmíněné zrušení rychlostní zkoušky. Pořadatel proto nebude s tímto rozhodnutím v případě potřeby váhat, i když toto rozhodnutí v konečném důsledku uškodí všem.

Jako pořadatelé 44. Mogul Šumava Rallye Klatovy a 18 Historic Vltava Rallye doufáme nejen v pochopení zpřísněných bezpečnostních pravidel, ale hlavně ve zdravý rozum přihlížejících diváků, kteří mohou přimět k rozumu i ty problémové.

Jan Valeš

PR

 http://www.mogul-sumava-rallye.cz/

STANOVISKO.

Ředitelství Mogul Šumava Rallye Klatovy se zabývalo nešťastnou událostí, která se odehrála na CETELEM Valašská Rallye ve Vsetíně.

Především vyjádřilo účast s rodinami a přáteli obětí. Kruté je především to, že jsou mezi nimi děti. Je to smutné a bolestné.

Ředitelství Mogul Šumava Rallye Klatovy vnímá vzniklou situaci také z pohledu, že naše soutěž je druhým, následujícím, podnikem seriálu mezinárodního mistrovství České republiky. Neštěstí se nedotklo jen blízkého okolí rodin obětí, které jsou postiženy nejkrutěji, ale také řady dalších, více či méně, zúčastněných osob.
Mezi nimi je to jistě posádka vozu, která bude mít celou událost dlouho dlouho před očima. Jsou to také diváci – příznivci rally, kteří přijeli z celé republiky aby sledovali sportovní boje až do finále. Nedočkali se.
Nezapomeňme však ani na pořadatelé celého sportovního podniku. Jeho přípravě věnovali největší péči, stovky a stovky hodin práce, svůj osobní čas a také nutné finanční prostředky, které se dnes tak obtížně zajišťují. Výsledek - namísto radostného hodnocení zdárně vykonaného díla, smutek, hořkost a spousta starostí. A poškozen je také celý rally sport v naší republice. Kolik lidí a různých médií si bude stavět pomník a „jméno“ na jeho kritice a zostouzení.
Nepřísluší nám hodnotit podíl viny a zodpovědnosti sobotního neštěstí. Chceme však důrazně připomenout – a věříme, že za všechny pořadatele motoristických sportovních podniků – motoristický sport je krásný, ale také nebezpečný. Pro závodníky i jejich okolí, zejména diváky.
Pořadatelé jsou dnes vázáni takovou spoustou nařízení a povinností – zejména v oblasti bezpečnosti – o jakých se jim dříve ani nesnilo. Není to pro ně jednoduché všechny tyto úkoly zajistit, ale zajišťují je. Další - to už záleží jen na divácích. Každý řadový pořadatel je proškolen ve svých povinnostech, každý má svůj svěřený úsek. Může diváky upozornit, může je vykázat z nebezpečných míst. Zda poslechnou, je již v rozhodnutí toho kterého diváka.
Prosíme vás – příznivce a zejména znalce automobilových rally – staňte se nositeli kázně a pořádku na našich soutěžích. Pomozte pořadatelům svým příkladem. Nechceme aby se podobné tragédie opakovaly! Záleží to z velké části také na vás. České rally jsou v ohrožení, pomozte nám pořadatelům v tom, abychom je pro vás mohli i do budoucna pořádat. Kvalitní, bezpečné, bez zbytečných tragédií.

Ředitelství
44. Mogul Šumava Rallye Klatovy
18. Historic Vltava Rallye

Klatovy 29. března 2009


 
 
Fotogalerie:   Z tragické havárie na Valašce 2009

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose