www.car.cz
 

Tradičním šumavským zmatkům dominoval překvapivě Prokop.
     Pavel Jelínek


 Zmatky a zase zmatky provázely snad již tradičně páteční a sobotní Mogul Šumava rallye 2004, která nakonec  má velmi nečekaného, byť zaslouženého vítěze. Druhý podnik mistrovství České republiky, který se  nečekaně jel za zimních podmínek na uklouzaných a zledovatělých silnicích a  s vyhlášeným zákazem pneumatik s hřeby,  vyhrál jihlavský Martin Prokop s vozem Škoda Octavia WRC, nováček mezi velkými kluky s WRC.

foto Ivo NesrovnalKromě zákazu   pneumatik s hřeby výsledky zcela zásadně ovlivnil fakt, že vozy hlavní skupiny A8 startovaly s odstupem cca 40 minut od ostatních soutěžících a  za poměrně  odlišných, tedy horších  podmínek.  Toho využil druhý Václav Arazim a třetí Vojtěch Štajf  (  oba s enkovými lancery) , kteří dokázali porazit  všechny ostatní speciály WRC a  naprosto nečekaně se dočkali  absolutní medaile.

Z WRCéček za  Prokopem dojel na páté pozici  Václav Pech s Fordem Focus WRC ( i přes  svoji  páteční nehodu) a, osmý  potom Emil Triner  se Seatem Cordoba WRC EVO III, který se v sobotu   blýsknul  řadou druhých  míst  a dvakrát  byl nejrychlejší ( jednou společně  s Kuzajem).

A první ohlasy ?? Soutěž, vyhlášená tím, že  byla vloni velmi problematická , byla prý letos  po  pořadatelské stránce ještě horší. Proto  také  podle svých  slov odstoupil  jeden z horkých  favoritů, který dlouho vedl, Roman Kresta se Subaru Impreza WRC.

Velikým problémem klatovské soutěže byla rovněž přestávka mezi vozy skupiny A8 hodnocenými pouze do domácího mistrovství a ostatními, zařazenými do klasifikace zónového ME.  Tento problém ostatně čeká také několik dalších  českých pořadatelů, včetně   zlínské  Barum rallye. Tam aspon nehrozí závěje  a náledí ...... V případě klatovských je totiž   otázkou, proč vlastně chtějí jezdit  soutěž, zařazenou  do  ME a  komplikují   si tím pořádání soutěže, když prakticky  jediným  evropským jezdcem, kterého  přilákali, byl Polák Kuzaj !!!

Sami pořadatelé před startem prohásili, že je zvýšené náklady na "zdvojený" závod  budou stát nějakých tři sta tisíc korun. To není  zase tak málo. Akorát z toho měli všichni komplikace a  Šumava bude opět označována  jako značně  nevydařená, i když jinak  zřejmě  byla připravena celkem dobře. Ale  zasáhla  kalamita a čerstvá sněhová nadílka. Rakouští pořadatelé lednové Jeaner rallye včas pochopili, že než  se handrkovat s pantáty s FIA, je  pro ně  rozumější se vzdát statutu soutěže ME. Na Šumavě to nepochopili .....

No ale  co by  Šumaváci měli ještě zlepšit, je informovanost médií. Ta byla prakticky  nulová, nepočítaje jednu nebo  dvě  tiskové zprávy......

Český šampionát  v rallye pokračuje třetím dílem zhruba  za měsíc  na přelomu dubna  a května v okolí Valašského Meziříčí a Púchova Rallye Tatry Púchov.  V polovině května se pojede v okolí Brna Autotec rallye 2004, druhý letošní sprint. Amatérský  šampionát  se pak pojede  v polovině  dubna, na kdy je naplánována Rallye Pelhřimov. Bude  tam ještě  sníh ?? :-)))

Výsledky RŠM 2004:


M. Prokop foto  Ivo Nesrovnal1. Prokop, Novák (Škoda Octavia WRC) 1:47:31,9 hod.,

2. Arazim, Gál (Mitsubishi Lancer EVO VII) -15,5,

3. Štajf, Volf (Mitsubishi Lancer EVO VII) -46,5,

4. Tuček, Tesař (Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:00,4,

5. Pech, Uhel (Ford Focus WRC) -1:04,1,

6. Trojan, Řihák (Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:41,7,

7. Červenka, Krečman (Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:46,4,

8. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC) -1:48,5,

9. Tošovský, Sláma (Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:50,6,

10. T. Vojtěch, Fanta (Peugeot 206 WRC) -2:25,9.

Další fotky ze Šumavy 2004 dole:


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose