www.car.cz
 

Viktor Szabó poslechl policii a byl vyloučen
     24.2.2006 14:55 - tisková zpráva


V noci ze soboty na neděli se Viktor Szabó a Vladimír Tichý dozvěděli nepříjemný verdikt sportovních komisařů. Jsou vyloučeni ze soutěže pro nepovolený servis a Rallye Šumava pro ně skončila. To vše proto, že uposlechli příkazu příslušníka policie.

Co se vlastně stalo za cílem rychlostní zkoušky č. 8 Krejnice - Chvalšovice? Poté, co obsluha časové kontroly zapsala posádce do výkazu dosažený čas, přijel Szabó ke křivatce, kde zastavil aby dal přednost vozidlům na hlavní silnici. V tu chvíli jej upozornil hlídkující policista na uvolněnou část předního nárazníku (tzv. lízátko) a požádal o odstranění dílu z vozu, protože při jízdě by mohlo dojít například ke zranění chodců.

Jezdec tak samozřejmě učinil a lízátko předal jednomu z diváků, který ho pak dopravil do servisní zony. V cíli etapy byla posádka předvolána na zasedání sportovních komisařů a zde se dozvěděla, že v zakázaném prostoru, tedy v prostoru časové kontroly, prováděli nepovolený servis. „Vysvětloval jsem, že nešlo o prostor časové kontroly, protože to bylo na hranici křižovatky, tedy minimálně 70, spíše 100m od čáry značící stopku a zcela jistě dál, než je vzdálenost ohraničující konec časové kontroly, tedy 25m. Ceduli jsem sice neviděl, ale po obou stranách již parkovala civilní auta a ta by určitě v prostoru stopky nikdo stát nenechal. Nabízel jsem, že se na místo pojedeme podívat, ale byl jsem odmítnut s tím, že je noc a oni mají další práci. Jediným svědkem mého údajného prohřešku byl člověk z časové kontroly, který tvrdil, že se celá věc stala před cedulí označující konec prostoru ČK.

Nepomohlo ani vysvětlení, že nešlo o servis, ale o zásah na příkaz policie a z důvodu bezpečnosti. Pozváni jsme byli na 23 hodinu, na řadu jsme přišli ve třičtvrtě na dvanáct a rozhodnutí o našem vyloučení padlo v půl jedné v noci s tím, že máme možnost se odvolat do 48 hodin. My jsme na místě oznámili zájem skutečně odvolání podat, ale pak jsme od toho upustili,“ říká Szabó. Rozhodnutí neodvolávat se je pochopitelné. Rallye Šumava byla pro něj i pro Vladimíra Tichého ztracená a skládat kauci ve výši několika desítek tisíc korun by bylo téměř nesmyslné. O odvolání by rozhodovali prakticky titíž lidé a i kdyby náhodou rozhodli ve prospěch posádky týmu OVB – Zepos, co by se změnilo?

„Nejvíce mě mrzí neochota cokoliv řešit. Oni mají svého člověka, kterému bezmezně věří a my nemáme šanci se obhájit. Debata končila v půl jedné v noci a někteří z komise již poklimbávali, jakoby o nic nešlo. Nedovedu si představit, že bych žádost policisty odmítl, dokonce jsem přesvědčen, že kdyby mne zastavoval policista na rychlostní zkoušce, tak také zastavím. Nedělal jsem nic jiného, než že jsem odstraňoval nebezpečný díl z vozu. Od nikoho jsem nic nepřijal a to vše za stopkou, ale nikoho to nezajímalo. Možnost odvolání není. Bohorovnost těchto lidí mně opravdu zarazila. Oni mohou, nebo si myslí, že mohou, skoro všechno. Když si zvolíme špatnou vládu je to naše chyba, protože jsme nebyli volit, nebo nás bylo málo, ale kdo volí tyto lidi? Kdo je dosazuje do jejich funkcí a kdo jim dává právo rozhodovat o našich výsledcích a to vše za naše peníze.

Oni jsou placeni z našich peněz, které odvádíme za licence, startovné a další poplatky a za to nám kazí náš sport,“ uzavřel Vitor Szabó, který se s nespravedlností ze strany sportovních komisařů nesetkal poprvé. Minulý rok při Rallye v Českém Krumlově dostal před startem půlminutovou penalizaci za to, že údajně při seznamovacích jízdách projel rychlostní zkoušku víckrát než bylo povoleno. I tenkrát stačilo slovo jednoho člověka, který řekl že viděl modré subaru se žlutými pruhy a bylo to. Argumentace, že by více průjezdů bylo zapsáno v jízdním výkazu, kam se seznamovací jízdy zapisovaly opět neprošla.

Milan Hauer

Motorsport-review.cz
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose