www.car.cz
 

Tarabus učí Fiestu S 2000 nejen závodit, ale také létat. 30 metrů...
     30.5.2010 22:36 - tisková zpráva


Jaromír Tarabus: Učíme Fiestu nejen závodit, ale i létat

Tisková zpráva Czech Ford Rally Teamu


Rychlostní zkoušky Rally Český Krumlov jsou proslulé svými horizonty, které vybízejí jezdce k adrenalinovým skokům a lákají diváky k jejich sledování. Na jednom z těchto horizontů předvedl Jaromír Tarabus s vozem Ford Fiesta S2000 pravděpodobně nejdelší skok Rally Český Krumlov: vzduchem letěl 30 metrů!

Tahákem každé soutěže MMČR rally jsou vyhlášená divácká místa, na nichž se schází stovky diváků a jejichž atmosféra bývá srovnávána s atmosférou na fotbalových stadionech. Diváci zde uzavírají sázky, kdo nejlépe projede úsekem a kdo to takzvaně podrží.

Jedním z takových míst je i horizont na klasické rychlostní zkoušce Rally Český Krumlov Přídolí. V seznamovacích jízdách si piloti do rozpisů nechávají psát ‚skočí asi‘ nebo ‚možná skočí‘, ovšem v samotném závodě právě tento horizont patří k místům, která rozdělují jezdce na muže a chlapce.

Letos za horizontem ve druhé rychlostní zkoušce Přídolí podle přítomných diváků a fotografů nejdále dolétla posádka Czech Ford Rally Teamu Jaromír Tarabus a Daniel Trunkát. Jejich Fiesta S2000 dopadla až za vyznačené doskočiště a svědkové skoku odhadují jeho délku na 30 metrů!

„Že se tento horizont dá jet rychle jsem věděl už z loňského ročníku, a přiznávám, že jsem i plánoval, že horizont na Přídolí letos ‚podržím‘. Naše Fiesta S2000 má perfektní podvozek, a i když šlo auto ve skoku trošičku na předek, tlumiče všechno pochytaly. Ve druhém průjezdu jsem proto neměl důvod zpomalovat a skok jsme si zopakovali. Musím ale říct, že jsem nečekal, že poletíme tak daleko. Loni jsme tu také jeli rychle, ale tak daleko jsme neletěli. Nicméně ani po takovém skoku se auto ani nehnulo, protože podvozkově je opravdu skvělé. Co se týče pocitů, odehrává se všechno v takové rychlosti, že hlavou jen probleskne, že se letí hodně daleko, ale délku skoku z auta odhadnout nedokážu. Fotografové, kteří byli na místě, ale náš skok krokovali a říkali, že mohl být kolem třiceti metrů,“ popisuje skok v RZ Přídolí Jaromír Tarabus, jezdec Czech Ford Rally Teamu.

„Sice se při skocích ven nedívám a plně se soustředím na rozpis a na to, co bude dál, ale na horizontu v rychlostní zkoušce Přídolí jsem i tak věděl, že jsme skočili opravdu daleko. Pocity jsou při takových skocích vesměs příjemné, i proto, že Fiesta S2000 má skvělý podvozek, takže i doskok je v ní příjemnější než v jiných vozech. Obecně už při seznamovacích jízdách přemýšlíme, jak by se dal ten který horizont jet. Diskutabilní horizonty jedeme v prvních průjezdech opatrněji a podle toho pak přizpůsobujeme druhý průjezd. Nicméně na Přídolí jsme skočili už napoprvé a ve druhém průjezdu jsme si to zopakovali,“ říká s úsměvem Daniel Trunkát, spolujezdec Jaromíra Tarabuse.

Posádka Czech Ford Rally Teamu Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát dokončila Rally Český Krumlov na čtvrtém místě, kterým navázala na dvě pódiová umístění ve Valašské rally a Rally Šumava. Jejím dalším vystoupením v Mediasport MMČR rally bude start v Rally Hustopeče v termínu 11. – 12. června.

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Kopná 2010 objektivem Mirka Knedly sen.

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose