www.car.cz
 

České okruhy v roce 2004
     Pavel Jelínek


Co nás čeká? Řád okruhového mistrovství pro letošní rok vypisuje Mezinárodní mistrovství ČR, Mistrovství ČR, Českou trofej Junior (pro jezdce do 23 let) a Pohár týmů (pro divizi 4). Závody na okruzích v Brně a Mostě budou svědky zápolení jezdců ve vypsaných skupinách:



DIVIZE 2 (formulové vozy):
- do 1600ccm (volná formule E2)
- do 2000ccm (volná formule E2)
- Formule Ford do 1600ccm


DIVIZE 3 (formulové vozy):
- Národní formule do 1400ccm


DIVIZE 4 (cestovní a sportovní vozy):
- určeno pro vozy skupin: A, N, SP, Super 2000, ST, GT, E1 (vozy volné formule slučitelné s vozy kategorie I), DTM, pohárové vozy (slučitelné s vozy kategorie I). Hodnoceno dohromady a podle objemových tříd
- do 1400ccm
- do 1600ccm
- do 2000ccm
- nad 2000ccm


Zatímco divize 2 a 3 budou odstartovány pevným startem typu Grand Prix, divize 4, jejichž vytrvalostní závod musí trvat nejméně 3 hodiny bude odstartován letmým startem typu Indianapolis. Kratší závod divize 4 musí být dlouhý minimálně 50km, stejně jako závody nižších divizí.

Na co se tedy můžeme na našich okruzích těšit? V prvé řadě je to vrcholný podnik šampionátu FIA pro vozy GT. Tradiční klání vozů Ferrari, Viper, Saleen, Lister Storm či Porsche letos možná rozšíří další značky jako Maserati, či Lamborghini a výhledově možná Seat.

Bohužel jsme dostaly zprávu, že český tým Menx, který loni nasazoval vůz Ferrari s jezdcem Perglem a Engem, letos již nepojede. Vůz se prodává do ciziny a Pergl pojede opět Challenge, pro který si pořizuje nový vůz.

 Poslední víkend v květnu si tak příznivci rychlých a krásných vozů určitě nenechají ujít, i když je škoda, že se ve stejném termínu jede kvalitní závod do vrchu v Ústí nad Orlicí. Závody vozů GT tradičně obohacuje ME cestovních vozů, které je však stále trošku za leskem starého mistrovství, které se jezdívalo ještě na starém městském okruhu.


Dalším mezinárodním podnikem, který si zaslouží pozornost bude Sports Cars Challenge pro otevřené sportovní prototypy. Zde se angažují tovární značky jako URD, PRC či Osella Germany. Pole doplňují další krásné spidery značek Martini, Debora, Tiga, Centenari a další.

Otazníkem je zatím připravovaný seriál Interserie Endurance, který by měl vrátit zašlou slávu závodům Interserie, které zejména v 80. letech na autodromu v Mostě staly legendou. Na startu by měly stát opět výhradně sportovní prototypy, ale obsazení celého šampionátu určeného i pro vozy GT je zatím velkou neznámou. Odpověď dá až první závod, který se jede právě u nás v Mostě. Druhý  český  dvojzávod v Brně  byl  bohužel   zrušen.

z archivu DTM.deDo kalendáře brněnského okruhu se dostalo po letech německé mistrovství DTM, což je vlastně exhibiční prostředí pro tovární vozy Mercedes, kterým šampionát slouží zejména jako patřičná propagace sportovního oddělení úspěšné značky.

Z výše jmenovaných domácích šampionátů budou určitě zajímavé vytrvalostní závody (ze kterých byly ovšem bohužel vyškrtnuty sportovní prototypy), ačkoliv očekáváme, že i obě divize formulových vozů nabídnou pěknou podívanou.

Samostatnou kapitolou potom budou nejrůznější klubová a značková pohárová klání, které doplní poměrně bohatý program na našich okruzích podobně jako závody historických vozů.

Autor: Roman Krejčí , www.vrchy.com


 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose