www.car.cz
 

Liberecký Mirek Klásek je s loňskou sezónou spokojen
     Pavel Jelínek


2003 - Automobilové závody na okruzích
M ČR, MM ČR, Pohár Ford,Česká trofej junior

Jezdec : Mirek Klásek 21 let ÚAMK - Racing team Liberec


Divize : D4 - cestovní vozy bez rozdílu kategorie
třída : do 1400 ccm Mistrovství ČR : bez rozdílu kategorie Mezinárodní mistrovství ČR
vozidlo : Ford Fiesta 16V zetec v úpravě MTX pohár Ford


Jak se Vám vydařila loňská sezóna, viděno nyní s odstupem ?

Sezona 2003 vyšla vzhledem k jejímu začátku velmi dobře.
První 3 hodinový závod na JCB jsem musel vynechat a jel jsem pouze sprint, ve kterém se jezdilo převážně za safety carem a po uvolnění trati se mi nepodařilo v chumlu udržet pozici a poskakoval jsem ve středním proudu ve frontě.
Další vytrvalostní závody jsem absolvoval s druhým jezdcem Jirkou Dostalem, který jel svou první sezonu a začal se teprve učit.

Jirka ještě neudrží krok se špičkou a nedaří se mu udržet vybojovanou pozici. Tím jsme ve vytrvalostních závodech nedosáhli na bednu a ztratil jsem body na mistrovský titul. Ve sprintech se mi dařilo dobře a mimo Jarní ceny Brna byla převážně bedna. Celou sezonu jsem se kočkoval s okruhovým profesorem Láďou Barešem, od kterého se stále učim.

Jak dlouho vlastně závodíte a která sezóna zatím vyšla nejlépe ?

Závodím od svých 7 let kdy jsem zkoušel minikáry,od 12let jsem jezdil motokáry ve třídách FA 100, NA 100, FC 125 a IFC 125 v M ČR a MM ČR. V 17 letech jsem absolvoval okruhovou školu u pana Patery v Mostě a od roku 2000 jsem stratoval v MM ČR v rallycrossu s Citroenem AX GTI. V roce 2002 jsem zkusil dva závody na okruzích s Fordem Fiestou a to mi učarovalo.
Nejzajímavější jezdecky byla sezona 2000 kdy jsem střídal motokáru s rallycrossovým autem. V M ČR motokár se mi ve třídě NC 125 dařilo vítězit. Se stopětadvacítkou je to skutečný kvapík a jezdecky opravdový zážitek. V rallycrossu to nevypadalo na začátek také špatně. Startoval jsem v polovině závodů seriálu a skončil jsem celkově 6. Bohužel oboje se stíhat, ani utáhnout nedá. Přitom jsem stále pokukoval po okruhu a rallye. Rallycross mi nijak neučaroval, ale byla to v té době jediná dostupná možnost závodění s autem. Rozhodně to ale byly cenné zkušenosti.

Pokud se týká výsledku a kvality tak určitě byla nejlepší sezona 2003 v M ČR na okruzích. Jako jeden z mála amaterských týmu ve startovním poli jsme udělali kvalitní výsledek.

Jak probíhaly a probíhají zimní přípravy na blížící se sezónu? Přichystali jste něco nového - pouze vylepšení vozu nebo přímo nový speciál ?? S čím budete startovat v sezóně 2004 ?

Vzhledem k dost časově náročnému zaměstnání stačím v zimě poze posilovnu a chvilkami na prkno do kopců. Na jaře přijde na řadu kolo.  Vzhledem k finančním možnostem se nepodařilo začít se stavbou nového vozu, jak bylo původně v plánu a tak pojedeme s loňským Fordem v D 4 do 1400 ccm.

Co všechno máte v plánu startů ?

Zatím stále probíhají jednání o možnostech financování a tak není jasno. Určitě chci startovat v seriálu MM ČR a M ČR. Kopce zatím nejsou jasné.

Jaké máte v této blížící se sezóně cíle ?

Cíle jsou vzhledem k finančním možnostem dost omezeny. Vzhledem k tomu, že přibývá vozů v úpravě E volné formule a úpravě A, bude nadcházející sezona velmi obtížná. Vzhledem k výkonu a váze se těmto vozům s pohárovým autem nedá mnoho kokurovat. Chtěl bych dosáhnout co nejlepší výsledky v M ČR , v České trofeji junior a v poháru Ford.
V loňské sezoně ve třídě do 1400 bodovalo celkem 43 jezdců. Uvidíme co se sejde letos a s jakými vozy.


Neláká Vás po vzoru jiných také nějaká jiná disciplína -a přestup nebo aspoň vyzkoušení...?

Samozřejmě že mne láká rallye . Taková nabídka však zatím nepřišla.

Co závodnické sny ?

Jistě je mám jako kařdý závodník. Určitě sním o DTM nebo rallye . Doufám, že se mi splní alespoň to, že časem budu jezdit se silnějším autem.

Zajímavý nebo nejlepší zážitek ze závodění ?

Nejlepším zážitkem asi je to když stojím na bedně a tátovi tečou slzy.
Obrovským zážitkem byl i start v loňském srpnovém Mostě, kde s námi byl patron našeho týmu první místopředseda senátu pan Přemysl Sobotka. Ten prožíval závod jako by ho jel sám a držel palce tak až jsem vyhrál.

Pavel Jelínek, www.car.cz,  www.motormix.cz


732 223456

foto dalších jezdců UAMK:


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose