www.car.cz
 

LeMans Endurance Series se představuje
     Pavel Jelínek


Letos již neuvidíme ani pohár FIA Sportcars Racing, jenž býval v předchozích letech doplňkem Super Racing weekendů, vysílaných Eurosportem. Vloni se krásné prototypové vozy osamostatnily a to bylo poslední kapkou k jejich zániku. Po slibných začátcích Mangolestiho série ISRS, se prototypy přesunuly mimo zájem médií, ale i diváků. Startovní rošty čítající 10 – 15 vozů neoslovily a dobrý nebyl zřejmě ani výběr závodních tratí – Oschersleben, lužický Lausitzring, nebo portugalsý Estoril.
Náplastí za tyto zrušené závody bude letos LeMans Endurance Series (LMES), která však nabídne pouze 4 závody na světově proslulých okruzích., jakými jsou Monza, Spa, Nürnburgring, nebo anglický Silverstone. Tato série však zůstává tím nejlepším, co mohou prototypy evropským fandům nabídnout.

Závodit se bude na 1000Km, v kategoriích jako ve slavné 24 hodinovce LeMans:

Silnější třída prototypů LMP1, ve které uvidíme podle předběžných přihlášek takové teamy jako, Audi UK s krásným prototypem Audi R8, Pescarolo sport s Couragem C60. Další zajímavé vozy představí Racing for Holland Jana Lammerse, který bude řídit vůz Dome s motorem Judd. Stejný motor osadila do svého stroje Dallara. Zajímavostí je nasazení 3 vozů
DBA4- 03 Zytek, jenž vloní představil ve FIA sportcars John Nielssen z Dánska.

Třída LMP2 je slabší prototypovou sestrou LMP1, ale i zde si milovníci placek přijdou na své. Uvidíme R. Welter Racing s prototypem Peugeot, Didier Bonnet Racing s Deborou Mader a také Lucchini nebo Pilbeam.

Ve třídě GTS uvidíme například Lamborghini Murcielago R-GT, Pagani Zonda, Ferrari F550 a Sallen S7-R. Letos zřejmě nebude k vidění populární tean Bentley, který využíval potenciálu motoru Audi. Tento team se zřejmě neobjeví ani v LeMans.

Poslední třídou, kterou si dnes představíme je i u nás oblíbená GT. V té startují především vozy Porsche 911 GT3 R.. Startuje zde i několik u nás dobře známých teamů z Euro LeMans Series, která se jela u nás v Mostě v Srpnu roku 2001. Například PK sport, Freisinger motorsport, Seikel motorsport. Cirtek motorsport představí Ferrari 360 Modena. Můžeme se těšit také na TVR Tuscan R, Spyker C8, či Morgan Aero 8. Dalším lákadlem pro české příznivce tohoto poměrně drahého sportu je start Jana Vonky ze stejnojmenné stáje. Možná se při pár startech objeví i Ruda Machánek se svým novým Porschem.

LeMans Endurance series startuje 7. Května na autodromu v italské Monze. Uvidíme jakou konkurencí pro tuto sérii bude Interserie Endurance Trophy, která 2 závodní víkendy absolvuje na Autodromu v Mostě. S touto zajímavou serií se seznámíme těsně před prvními závody, až bude známé startovní pole. Jistotou by měl být start rakouské stáje Renauer, jehož jsme vloni vídali v českém šampionátu D4 s plackou Tampoli.

Vláďa Rožánek
www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose