www.car.cz
 

První den Czech Truck Prix: Triumf syna šampiona F1 Damona Hilla, drsné bitvy i český úspěch
     2.9.2012 12:12 - Vladimír Rožánek


Vrcholem víkendu je ME tahačů, jenže doprovodný program má také vysoký kredit. Severoevropský šampionát formule Renault NEC 2.0 přinesl dnes dramatickou řež. Suverénně ji sice ovládl Joshua Hill, syn šampiona F1 Damona a vnuk ještě úspěšnějšího Grahama, ale za ním se děly věci.

Ve skupině bezmála deseti závodníků se v každém kole měnilo pořadí. Souboje kolo na kolo zvedaly diváky, kterých přišlo přes dvacet tisíc, ze strání a sedaček. Výborně se předvedla Gabriela Jílková, která v kvalifikaci vybojovala 11. příčku v poli třiatřiceti talentů z celého světa! Ve třetím kole se ale z jejího motoru ozvalo rampampam, a dívka odstavila vůz v oblacích kouře. „Snad to půjde do zítřka opravit, ale bojím se, že je to velmi vážně…“ řekla zklamaná „závodnička.“

Podobná dramata, nebo ještě větší, přinesly oba závody tahačů. Oba vyhrál Španěl Antonio Albacete, ale především ve druhé jízdě přiváděl David Vršecký k šílenství své fanoušky. Ve druhé půlce závody se dostal do vedení a na svahu nad šikanou vlály české vlajky a diváci pištěli nadšením. V posledním kole pilot týmu Buggyra o vedení přišel.

„V sedmičce mi to uklouzlo na naftě, šel jsem mimo dráhu a Antonio toho okamžitě využil,“ uvedl k situaci v ošidné zatáčce číslo sedm Vršecký. V prvním závodě byl v tlačenici po startu v kolizi s Adamem Lackem, třetím mužem šampionátu. „David mi dal tři rány na levé zadní kolo. To se nedělá,“ zlobil se jezdec týmu MKR Technology. Poškození jeho renaultu bylo takové, že musel předčasně skončit. Diváci se krátce předtím polekali, když viděli jeho černý speciál v plamech.

Oheň sice zhasl, ale emoce nikoli. Lackův tým podal protest, ale jury ho neuznala. „David za to nemohl. Nechtěně se zaklínil svým nárazníkem a Adamův, proto z toho byl opakovaný úder,“ řekl manažer stáje Buggyra Jan Kalivoda.

Další jezdec jeho týmu, nováček na scéně závodních monster, Michal Matějovský, dojel v první jízdě 12.  a ve druhé si o dvě místa polepšil. Veterán Frankie Vojtíšek s vozem MAN napoprvé nedojel a ve druhé bitvě skončil 14.

Dnes se v Mostě jely tři závody, ale napětím vydaly tak za deset… Zítra se pojede šest bitev. K dnešním přibude dvojzávod série Renault Clio Cup Bohemia, který je pravidelně velmi vyrovnaný a velkou šanci na úspěch má mělnický Tomáš Pekař. V kvalifikaci byl druhý, program tahačů začíná od nuly, takže rivalita Lacka s Vršeckým snoubená s evropskými soupeři je předpokladem dalších velkých bitev


Martin Straka, text i foto.


 
 
Fotogalerie:   Mostecké trucky 2012 od Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose