www.car.cz
 

Le Mans Endurance Series 2007 : Začínáme v Essais
     17.3.2007 10:52 - Vladimír Rožánek


V Essais na francouzském okruhu Paul Richard začne nová sezóna Le Mans Endurance Series, ve  které bude mít Česká republika svého zástupce v nejsilnějších prototypech LMP1.

Testy ve francouzském Essais vždy hodně napově, s jakými ambicemi vstoupí jednotlivé týmy do nového ročníku závodů LMES. Březnový start testů 25.-26.3. se pomalu blíží.

V kalendáři se již teď můžeme těšit na závody na italské Monze, ve španelské Valencii, která nahradila Jaramu, německém Nürnburgringu, v belgických lázních Spa, tradičně v anglickém Silverstone a nově přibude závod Mil Milhas Brasil, takže série zavítá do Již Ameriky.

Loňská sezóna se velmi vyvedla dvojici Collard-Boillion se strojem Pescarolo C60 Hybrid Judd, která dokázala ve většině závodů ukazovat svým soupeřům záda. Do nové sezóny jsou v očekávání hlavně Peugeoty 908 s naftovým motorem Hdi - Fap., které v Essais uvidíme hned dva. Pozadu by ve třídě LMP1 nechtěli být ani Creation Autosportif se stejnojmenným prototypem.

My vkládáme velké naděje do projektu Charouz Racing Systému, za který pojede Jan Charouz Jun., společně s Alexem Yoongem a Stefanem Mückem z Německa. Prototyp

Lola B07/17 Judd bude nasazen do LMES poprvé, a tak až testy v Essais ukáží, jak moc se ho konkurence může obávat. Novinkou LMES na tuto sezónu připravil bývalý pilot vozu Minardi F1 - Ital Giovanni Lavaggi, který do závodů nasadí vlastní prototyp Lavaggi LS01 s motorem Ford. Mezi tradič úcastníky patří pak stáj Jana Lammerse s prototypem Dome S101.

Ve slabších prototypech LMP2 znovu uvidíme značky, jako Pilbeam MP93, Radical SR9, MG Lola, Zytek 07S, nebo Courage. Velkým favoritem se může stát stáj Bruichladdich Radical s prototypem Radical SR9 a motorem Aer, nebo francouzská stáj Pierre Bruneaua, která se pohybuje po prototypové scéně již delší dobu, dříve na strojích Debora Mader, nyní na Pilbeamu MP93 Judd.

Třída LMP GT bude patřit vozům Aston Martin DBR9, tým Oreca nasadí hned 2 vozy Sallen S7R, třetí připraven tým Racing Box z Itálie a pozadu rozhodně nezůstanou dva stroje Corvette C6 R ze stáje bývalého sjezdaře Lucka Alphanda. Stejně jako vloni by se měl objevit náš tým Convers MenX s Robertem Perglem a Rusem Vassilievem na Ferrari 550 Maranello, který v loňském roce dokázal vybojovat druhé místo v kategorii.

V nejslabší, ovšem nejobsazovanější kategorii LMP GT2 se očekává start několika velmi dobře připravených vozů Porsche 997 a 996, pořadím by ale chtěly zamíchat i Panozy Esperante GTLM, italské vozy se vzpínajícím se hřebcem ve znaku - Ferrari 430 GT, se kterými doufá v úspech hlavně monacká stáj JMB Racing. Měla by se ž představit dánská stáj Markland Racing s vozem Corvette C6 Z06. Zapomenout nesmíme na Spyker C8, se kterým nyní v Sebringu bojuje Jarek Janiš.

Mož, že se v některých závodech objeví i naši závodníci jako Jan Vonka, nebo Slovák Konopka.

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Nový okruhový Peugeot 908 ( únor 2007)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose