www.car.cz
 

Stříbrný stupínek v Monaku pro našeho Josefa Krále
     29.5.2011 12:10 - tisková zpráva


STUPNĚ VÍTĚZŮ V MONAKU!
28/5/2011

Josef Král získal v sobotním závodě formule GP2 v ulicích Monte Carla druhé místo v cíli a dostal se tak na stupně vítězů! S ohledem na výsledky pátečního hlavního závodu stál Král na startu na třetím místě. Odstartoval skvěle. Jednak mu pomohl na druhém místě stojící Max Chilton (Carlin), který zaváhal, ale strachovat se musel i Francouz Charles Pic (Barwa Addax), který startoval z pole position. Krátká startovní rovinka v Monaku ale znamenala, že se Král zařadil za Pica na druhé místo. Na třetí příčku se také skvělým startem probojoval Romain Grosjean (DAMS).

Po celou délku závodu s výjimkou posledních pěti kol jezdil Král za lídrem závodu Charlesem Picem se ztrátou kolem jedné vteřiny. Na trať musel dvakrát vyjet safety car. Jednou pro odstavené auto Němce Kevina Mirochy (Ocean Racing Technology) a podruhé kvůli havárii Švéda Marcuse Ericssona (iSport), který tvrdě narazil do svodidel pod plaveckým bazénem – auto dokonce na chvíli zachvátily plameny.

Nic z toho Krále nevyvedlo z míry, až v posledních kolech začal zle dotírat třetí Grosjean. Dvojnásobný šampion GP2 Asia se 45 starty v životopise (Král jich má k dnešnímu dni 15) a bývalý pilot formule 1 však na Krále recept nenašel.

„Asi není závodníka, který by nesnil o stupních vítězů v Monte Carlu!“ radoval se v cíli Josef Král. „Oproti včerejšku jsme trochu upravili nastavení auta. Je sice trochu náročnější na pneumatiky, ale zase se dá jet rychleji. Také proto jsem měl v posledních kolech problémy s jejich opotřebením a musel jsem si pečlivě hlídat za mnou jedoucího Grosjeana, ale k žádné větší šanci se upřímně nedostal. Můj start byl perfektní, dokonce jsem se na chvíli dostal před Charlese Pica, ale rovinka je hodně krátká a soupeř měl navíc výhodnější vnitřní stopu. Z výsledku ale zklamaný být nemohu! Slibovali jsme, že s týmem Arden budeme konkurenceschopní a to jsme o tomto víkendu dokázali. Pevně věřím, že na tomto výsledku dokážeme dále stavět. Už se nemohu dočkat dalšího závodu. Nakonec bych rád vyjádřil potěšení nad tím, že můj loňský soupeř v GP2 Sergio Pérez je po dnešní havárii v kvalifikaci na Velkou cenu Monaka v pořádku.“

„Skvělý víkend,“ liboval si také Králův manažer Petr Najman. „Monte Carlo je hodně o jezdci a jeho psychice. Pilot tu má větší vliv na výsledek, protože rozdíly v nastavení různých aut se neprojevují tak výrazně. Čtvrteční kvalifikace byla o nervech, protože ještě pár sekund před koncem byl Josef na dně výsledkové listiny. Během pátečního hlavního závodu také udržel nervy na uzdě: nenechal se rozhodit pomalejším soupeřem a zdravě agresivním manévrem jej předjel, což je v Monte Carlu hodně těžké.

Dnes špičkově odstartoval, prakticky až do závěru závodu se držel lídra závodu a občas jej dostal pod tlak. V posledních kolech navíc bez výraznějších potíží za sebou udržel velezkušeného Grosjeana. Stupně vítězů v Monaku, to je splněný sen každého závodníka. Kromě toho se v Monte Carlu schází elita ze světa motorsportu a byznysu, u které nezůstal Josefův úspěch nepovšimnut; gratulovali i mnozí z týmů formule 1.“

Záznam hlavního závodu lze zhlédnout na televizní stanici NOVA Sport v pondělí 30. května ve 12:00, záznam kratšího sprintu, ve kterém získal Josef Král stupně vítězů, v neděli 29. května od 10:30, nebo v úterý 31. května od 12:00. Dalším dvojzávodem je Valencie v rámci Velké ceny Evropy ve dnech 24. až 26. června 2011.


KALENDÁŘ GP2 2011
06.05. – 08.05. Istanbul Turecko Velká cena Turecka
20.05. – 22.05. Barcelona Španělsko Velká cena Španělska
26.05. – 29.05. Monte-Carlo Monaco Velká cena Monaka
24.06. – 26.06. Valencie Španělsko Velká cena Evropy
08.07. – 10.07. Silverstone Velká Británie Velká cena Velké Británie
22.07. – 24.07. Nürburgring Německo Velká cena Německa
29.07. – 31.08. Budapešť Maďarsko Velká cena Maďarska
26.08. – 28.08. Spa Belgie Velká cena Belgie
09.09. – 11.09. Monza Itálie Velká cena Itálie


WEB – VÝSLEDKY, FOTOGRAFIE, ZPRAVODAJSTVÍ
Aktuální informace o Josefu Královi během celé sezóny 2011 naleznete na následujících webových stránkách:
 Oficiální stránky pořadatele: http://www.gp2series.com
 Oficiální stránky Josefa Krále: http://www.josefkral.cz
 Oficiální stránky BRT: http://www.brt.cz

 


 
 
Fotogalerie:   Buggyra netradičně na závodu do vrchu v Náměšti 2011

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose