www.car.cz
 

FIA Truck bude letos zajímavější?
     31.1.2009 09:54 - Vladimír Rožánek


Loňská sezóna FIA Truck byla zvláštní. Pokud by nestartovali soukromé týmy, zbylo by nám na startu pár vozů značek Buggyra, Man a Renault. Ovšem i tak se na startovním roštu dokázalo shromáždit početné pole závodníků. Hlavně soukromníci si to rozdávali, ať již ve středu pole, nebo na jejich chvostu, kde pravidelně bavili diváky Patalacci a Basanelli se značkou DAF.

Kdysi velmi úspěšná značka Mercedes se stále propadá výsledkovými listinami. Dlouholetý pilot značky Jochen Hahn přestoupil k MANu, a tak honba za body pro tuto značku zbyla na Brita Horneho a Španěla Bermeja. Španěl Bermejo staví, podle posledních informací, novější truck.

Horne chce z osobních důvodů svůj truck prodat. Zájem prodat má i Švéd Johansson, pravidelný bojovník se značkou Scania. Ekonomicky nestabilní situace dolehne hlavně na soukromé týmy.

Renault reprezentoval v Evropě náš tým Frankieho Vojtíška. S druhým jezdcem Markusem Altenstrasserem se poperou o body i letos. Druhý a úspěšnější český tým Buggyra obhajuje evropský zlatý pohár. Uvidíme, jak se jim bude dařit. Na vozech se již pilně pracuje.

Značka MAN měla v loni velmi početnou flotilu. Ovšem v době ekonomické krize možná nějaký ten jezdec odpadne. Potvrzeno zatím máme duo Španěl Albacete a Němec Hahn. Německý jezdec podepsal smlouvy na novou sezónu již brzy, sponzoři měli radost z jejich propagace na IAA v Hannoveru.

Změny však připravila FIA. Nově by se mělo otáčet pořadí prvních osmi jezdců po první jízdě.

Podobný systém funguje i ve WTCC, ovšem kamiony se předjíždějí trochu hůře. Pravidlo čeká na schválení. Deset jezdců se vždy popere o body, i když Lutz Bernau podal návrh, aby bodovalo prvních patnáct jezdců.

Uvidíme, kolik jezdců si to nakonec o body rozdá, první závod čeká letos jezdce v nizozemském Assenu a v kalendáři zůstal pro letošek i náš Most, takže se můžeme těšit na truckerský svátek také v severočeském teritoriu.

Pořadí FIA Truck 2008:

Vršecký – Buggyra - 414

Bösiger ( CH ) - Buggyra – 393

Albacete ( E ) - MAN – 372

Hahn ( D ) - MAN – 305

Bellock ( F ) - MAN – 239

Altenstrasser ( A ) - Renault – 148

Oliver ( GB ) - MAN – 116

Vojtíšek – Renault – 101

Levett ( GB ) - MAN – 98

Allgauer ( A ) - MAN - 97


Vláďa Rožánek, FIA Truck Racing Cup


 
 
Fotogalerie:   Matador Czech Truck Prix 2005

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose