www.car.cz
 

První zlato pro Bösigera a Hahna
     29.8.2010 18:48 - tisková zpráva


Obavy z nepřízně počasí se nakonec nevyplnily a sobota na Autodromu Most se odehrávala pod oblačným nebem a jen s minimem srážek. Dva závody tahačů v rámci Renault Trucks – Czech Truck Prix 2010, které sledovaly opět tisíce diváků, byly velice dramatické. První jízdu vyhrál Bösiger a ve druhém závodě s handicapem triumfoval Hahn. Vršecký si připsal páté a čtvrté místo, Lacko deváté a páté.

Dopolední kvalifikaci tahačů vyhrál Markus Bösiger s velice slušným časem lehce přes dvě minuty a dvě sekundy. Traťový rekord s truckem v Mostě ovšem stále drží David Vršecký, který tu v roce 2008 zajel dvě minuty, jednu sekundu a 34 setin. Druhý nejlepší čas zaznamenal Christopher Levett a třetí byl Bösigerův týmový kolega Ostreich. Lacko zaznamenal sedmý a Vršecký osmý čas. V následné rozjížďce deseti nejrychlejších systémem Superpole se upravilo pořadí prvních tří pilotů do podoby Ostreich, Bösiger, Levett a oba Češi si polepšili každý o jednu příčku.

První závod v začátku zkomplikovala nutnost opravy palivového přívodu na Buggyře Uweho Nittela. Závod byl přerušen a Jury snížila počet vypsaných kol z jedenácti na deset. Ani po restartu to nic nezměnilo na nadvládě Renaultů české stáje MKR Technology, které pilotují Bösiger a Ostreich. Ti v tomto pořadí také dojeli do cíle vytrvale sledování Levettem. Vršecký si polepšil pozici z kvalifikace a dojel pátý, Lacko naopak propadl na devátou pozici, hlavně kvůli pětadvacetisekundové penalizaci, kterou mu udělila Jury za nesportovní střet s Albacetem.

Do druhého závodu se prvních osm jezdců na roštu obrací. Jelo se opět na suchu a zvláště po letmém startu byla situace v první šikaně značně nepřehledná. Ani jeden z pylonů, které vymezují vnitřky zatáček, nezůstal na svém místě. Velkou skrumáž kupodivu odnesl jen jediný vůz. Maďar Zoltán Birnbauer musel svůj MAN odstavit s vylomeným zavěšením předního kola. Na čele se chvíli držel Alex Lvov, který využil Pole Position, ale probrzdil šikanu a propadl se. Vedení se brzy ujal Jochen Hahn, který startoval třetí po šestém místě z prvního závodu. Za ním se pak poskládali Ostreich a Albacete. Zezadu postupoval Vršecký a dobře si vedl i Lacko. V cíli totiž dosáhli na čtvrté a páté místo. „Dopolední skrumáž a trest nechci komentovat, teď jsem si ale moc pěkně zazávodil. Jen je škoda, že jsme se na trati trochu nepohodli zrovna se stájovým kolegou Lvovem. Nic platné, i tohle je závodění,“ komentoval jízdu ještě v Parc Fermé Lacko. Dodejme ještě, že diváci si užili adrenalin, když v sedmém kole José Bermejo a Henrik Vieth po neshodě na postu dvanáct poslali své kamiony svorně vedle sebe do svodidel. Naštěstí se pilotům nic nestalo, jejich mechaniky ale nečeká klidná noc.

I ve druhé kvalifikaci prototypů ze Sports Car Challenge dominovala černovlasá Švýcarka Sabrina Hungerbühler. Dvanáctikolový první závod se ale odvíjel v odlišném duchu. Vyhrál ho totiž Rakušan Andreas Fidler se strojem PRC-BMW, druhý byl německý pilot Barth Seven na monopostu Ligier-Honda a na švýcarskou závodnici na konstrukci PRC-Audi Turbo zbyla až třetí příčka.

Velice pohledný byl i sobotní první závod pohárových Octavií. Václav Brejla celkem bez potíží využil první pozice na startovním roštu, brzy po startu setřásl pronásledovatele a stylem start - cíl si dojel pro zlato. Stejně jako v páteční kvalifikaci pak vypadalo i pořadí za ním, když druhý dojel Milan Vaňkát a třetí Jiří Skula.

Bouralo se i v prvním závodě Northern European Cupu. Dvoulitrových formulí Renault se na roštu totiž sešlo šestadvacet a zvláště v šikaně bylo těsno. Absolutním vítězem se stal Estonec Kevin Korjus před Finem Lainem a Belgičanem Ghidim.

Nedělní program na Autodromu Most jako obvykle startuje prvními Warm-Upy v devět hodin dopoledne.


 
 
Fotogalerie:   Momentky z Barumky 2010 od T.a P. Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose