www.car.cz
 

Se Zolderem se David Vršecký rozloučil třetím a pátým místem
     12.9.2010 22:33 - tisková zpráva


Evropský pohár tahačů 2010
Zolder (11. – 12. 9. 2010)

Sobota

Měřený trénink

Žádná sláva na úvod. Přitom z historického hlediska patří David Vršecký se čtyřmi triumfy k vůbec nejúspěšnějším jezdcům na tomto okruhu, navíc optimismus přineslo i pondělní testování v Mostě. Do super pole se probojoval bez větších obtíží ze šestého místa. V souboji desítky nejrychlejších jezdců ale David nestíhal a musel se spokojit a až sedmým nejrychlejším časem. „Celou dobu se pereme s nastavením vozu. Přijeli jsme do Zolderu s představou, že změny, které jsme na autě realizovali po Mostě, nás posunou kupředu. Zatím se tak nestalo. Uvidíme po závodě,“ řekl nespokojený Vršecký na konci tréninku.

Smát se mohl naopak Nittel, který předvedl vynikající výkon, kterým si zajistil šesté místo a start ze třetí řady. Svůj výkon komentoval slovy: „Z výsledku mám radost, škoda výsledku Davida. Okruh mi vyhovuje, těším se na závod.“

Cup Race 1

V průběhu dvanácti kol pohárového závodu si David vylepšil náladu. Hned po startu se dostal před stájového druha Nittela. Pak se před ním objevila načekaná překážka v podobě Levetta. Brit se totiž po startu propadl z druhého startovního místa na pátou příčku.

„Na základě tréninku jsem si říkal, že to budu mít s Chrisem těžké. Nakonec jsem ho v pátém kole předjel bez problémů vnějškem, což se moc často nestává,“ smál se David v cíli. „Opět nechápu, čím to, že někteří jezdci dokážou zajet skvělé tréninkové časy a pak jim to nějak v závodě nejede. S pátým místem jsem vzhledem k okolnostem spokojený.“ V té chvíli však David netušil, že bude vzápětí penalizován za údajné překročení maximální povolené rychlosti a propadne se na osmé místo, což posléze odmítl komentovat.

Spokojený byl naopak Uwe Nittel, který si na své konto připsal čtyři body za sedmé místo, když v průběhu celého závodu odrážel útoky dvojice Lacko-Lvov. „Jsem spokojený, prohra s Davidem tak nebolí. Kromě toho budu mít dobrou výchozí pozici pro závod s hendikepem,“ řekl Uwe po dojezdu.

Cup Race 2

Nakonec se ovšem David Vršecký startu z pole position nedočkal. Po pohárovém závodě byla totiž diagnostikována porucha servo řízení jeho závodního speciálu. A přestože mechanici podali tradičně výkon na hranici sebeobětování, čas byl tentokrát proti. „Nevím, co bych k dnešku řekl. Muselo by to být něco hodně nepublikovatelného,“ komentovat David sobotní dění stroze.


V závodě s hendikepem však úřadujícího mistra Evropy dokonale zastoupil stájový druh Uwe Nittel. Po startu šel na druhé místo, po první polovině závodu byl třetí za Albacetem a Lvovem, když bez větších problémů odrážel útoky silného tria Lacko, Hahn, Östreich.

V desátém kole začal MAN Lvova ztrácet na výkonu a Uwe se tak posunul na druhou příčku, kterou nakonec uhájil až do cíle. „Je mi líto Davida, ale mám velkou radost. Samozřejmě, že se jedná o úspěch celého týmu, kterému bych chtěl tímto poděkovat. Teď už mi zbývá jen vyhrát,“ tvrdil šťastný Nittel před vyhlášením vítězů.

Po sobotě je David Vršecký se 170 body pátý, Uwe Nittel se posunul ziskem 63 bodů na deváté místo.

Výsledky

Měřený trénink Cup Race 1 Cup Race 2 Body

David Vršecký 7 8 - 3

Uwe Nittel 6 7 2 13


Neděle

Zatímco včerejšek byl ve znamení slunečného počasí, dnes se týmy probudily do deště. Bohužel na malé zkušenosti s mokrým a posléze osychajícím okruhem doplatil hrdina sobotního dne Uwe Nittel, který se neprobojoval do super pole. „Nedá se nic dělat, o jedno místo to nevyšlo. Po včerejšku si ale věřím, udělám vše pro to, abych drobný tréninkový kolaps napravil v závodě,“ řekl Uwe v depu.


Úvodní část měřeného tréninku se jela za vytrvalého deště, David se v jejím průběhu držel dlouho na druhém místě za Östreichem. Poté však začala trať osychat, čehož v souboji s naším jezdcem využili Bösiger, Albacete a překvapivě i Rodrigues.

Právě s portugalským jezdcem měl David problémy hned v prvním kole, v tom druhém šel dokonce mimo okruh. Nakonec skončil, stejně jako včera sedmý, když se před něj dostal v poslední minutě Lvov. David Vršecký: „Těžko k tomu něco říct. Snad jen tolik, že všichni v týmu dělají podle svých nejlepších možností a schopností, ale na výsledcích to není moc vidět. Jednou se to ale musí zlomit.“

Cup Race 3

Zlom k lepšímu přišel hned v následujícím pohárovém závodě. David do něj skvěle odstartoval, když za sebou nechal hned trio jezdců v čele s Bösigerem! Ve čtvrtém kole se v důsledku technických problémů Lvova posunul na třetí místo. Na medailové pozici ovšem David příliš dlouho neohřál. Hned v další zatáčce šel před něj Levett. „Na Chrise jsem si věřil, i když jsem si říkal, že to nebude na tak brutální předjetí, jako včera,“ prozradil David.

Svůj záměr však nemusel uskutečnit, neboť anglicky jezdec byl záhy penalizován průjezdem boxovou uličkou. Po třech kolech skutečně zamířil do boxů, David Vršecký pak bez větších obtíží dojel do cíle za dvojící Östreich – Albacete. „Včera to bylo hodně špatné, dnes se objevilo velké světlo na konci tunelu. Mokrý okruh mi evidentně svědčí, navíc jsem konečně i trochu štěstí,“ potvrdil David po slavnostním ceremoniálu.

Spokojený byl i Uwe Nittel, který po velmi dobrém startu dojel na osmém místě. Ke svému výkonu řekl: „I když jsem se nedostal do super pole, věřil jsem si. Nakonec se má víra potvrdila. Do závodu s hendikepem budu startovat ze super pole. Udělám všechno pro to, abych této výhody využil.“

Cup Race 4

Se Zolderem se David Vršecký rozloučil pátým místem v závodě s hendikepem. Na rozdíl od pohárového závodu se mu příliš nepovedl start, po kterém se propadl o jednu příčku na sedmé místo. „Nechtěl jsem na mokru moc riskovat,“ vysvětlil pak David v cíli. „Postupně jsem šel dopředu. V pátém kole jsem se dostal před Lvova na páté místo. Čtvrtý Albacete byl ale hodně přede mnou.“ S pátým místem a druhem závodního víkendu v Belgii je David spokojený. „Byl jsem zvyklý odsud vozit větší porce bodů, ale teď se nacházíme na začátku nové cesty. Včera jsme na tom byli hodně špatně, dnes jsme se naopak zvedli. Rád bych poděkoval celému týmu.“


Uwe Nittel startující do závodu z nejvýhodnější pozice dokonce kolo vedl. Pak ovšem udělal jezdeckou chybu a šel mimo okruh. Následovala penalizace, po které se vrátil na trať na sedmnáctém místě. Nakonec dojel třináctý. „Zaplatil jsem daň za nezkušenost. Udělal jsem chybu a chybami se člověk učí. Celkově ale hodnotím své vystoupení v Zolderu pozitivně,“ prohlásil po dojezdu.

Po závodě v Zolderu je David je 188 body na pátém místě. Uwe Nittel má 66 bodů a je celkově devátý.

Výsledky

Měřený trénink Cup Race 1 Cup Race 2 Body

David Vršecký 7 3 5 18

Uwe Nittel - 8 - 3

Buggyra

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   FIA Truck Prix Most 2010 objektivem V. Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose