www.car.cz
 

Podvody ?? V Lanškrouně zasahovala ochranka a vzešla nová hvězda.
     Pavel Jelínek


Šuškanda o podvodnících v mistrovství ČR v závodech historických automobilů do vrchu letos nabírá na obrátkách. Po jedné diskvalifikaci minule ve Vsetíně se i tuto neděli v Lanškrouně kontroloval motor – tentokrát ve stotřicítce Oskara Krále. Za necelou půlhodinku byla kontrola hotová a jezdec obstál. Jeho tým se pustil do rozborky bez velkých okolků a s přehledem tak ukončil podezíravé úvahy.
 
Naproti tomu v sobotu nastala v Lanškrouně situace jako v říši divů. Coby soutěžící jsem podal protest na Mgr. Adama Kluse s vozem formule Easter Avia AE2. Šuškanda o něm probíhá už od počátku roku, když coby nováček na nově zrekonstruovaném voze začal okamžitě porážet ostřílené borce. K protestu mne popravdě povězeno vyprovokoval jeho nedávný výkon na Babě. Původního tvůrce svého vozu Václava Líma totiž porazil o sekundu.  To by ještě nebylo nic tak světoborného. Jenže dnešní trať je takřka o kilometr delší než za doby pověstného „Limonády“.
 
Po podání protestu došlo k prvnímu pohovoru s hlavním sportovním komisařem Jiřím Malým. Byl jsem upozorněn na kauci spojenou s technickým protestem. Suverénně jsem připomněl neúspěšný, jen pár let starý, shodný protest v Záskalí na mé auto, které je z hlediska zařazení ve skupině a značky i typu motoru totožné. Tehdy zaplatil protestující kauci dva a půl tisíce korun. Sportovní komisař (v civilu mj. soudní znalec z oboru motorových vozidel) se podivil nad zbytečnou výškou kauce a já naopak vyjádřil pochopení pro případné inflační navýšení. Nicméně při druhém pohovoru se sportovními komisaři se již ukázalo, že asi žiju v jiném světě. Kauce požadovaná Adamem Klusem za změření objemu „staré“  třináctistovky žigulíka se vyšplhala na dvacet tisíc, což jsem pochopitelně napadl.
 
Pak přišel třetí a závěrečný pohovor. Seznámili mne s rozhodnutím, že sportovní a techničtí komisaři se shodli na výši kauce 25 OOO korun (slovy dvacetpět tisíc). Pochopitelně, i když byl peníz po ruce, už z principu jsem musel nesmyslnou podmínku odmítnout. Hyperinflace přece do Česka ještě nedorazila a v hospodě taky nedám za pivo bez mrknutí oka dvě stovky, když jinak stojí dvacku. Na dotaz, jak vlastně došli k takové sumě, mi pak hlavní technický komisař Ing. Jiří Sychra  lakonicky a s úsměvem vysvětlil:  „Je jiná doba.“  Což musím uznat. Dnes lze přeci do nákladů na uvedení předmětu protestu do původního stavu po měření objemu motoru započítat snad i třeba letenku pana Kluse ze severní Moravy za svým motorářem na střední Moravu.
 
Fakt je ten, že výsledek protestu se dal při trošce předvídavosti už předem odhadnout. Obzvlášť, když mě technický komisař pro historiky Stanislav Mrkvan ještě před podáním protestu ujišťoval, že právě tento zpochybňovaný motor je v naprostém pořádku. I proto, že mi technici mohli s radostí vrátit některé vzájemné  půtky. Tak mi to vrátili. Byť si tím delegovaní činovníci vysloužili přirovnání k ochrance případných podvodníků. A co se o kolegovi Klusovi jen šuškalo, to je teď  považováno za neoddiskutovatelnou skutečnost. Jinak by v zájmu očisty svého jména nechal objem motoru změřit za adekvátních podmínek, nebo s trochou práce navíc takřka bez nákladů.. Ovšem pryč s osobními dojmy, na ty nelze brát ohledy.
 
Jsem zvyklý respektovat zákon, pro mě jsou důležitá fakta. Spor jsem prohrál a Adam Klus je čistý jako lilie. K jeho výhře jsem mu  i pogratuloval.  A tak pryč jsou doby, kdy jsem kdysi obdivoval naše formulové hvězdy Mičánka, Rosického či Líma. Z dnešního pohledu už vím, že jejich výkony asi za moc nestály. Nyní mám nový idol a je jen škoda, že se „plácá“ mezi historiky. Pevně doufám, že si ho ještě Antonín Charouz všimne…
 
Vladimír Starý

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose