www.car.cz
 

Ještě jednou PODVODY. Jiná doba je jen v Česku.
     Pavel Jelínek


Minule jsem popsal anabázi jednoho protestu na objem motoru v Lanškrouně s tím, že stanovená technická kauce snad pocházela z říše pohádek. Dvacetpět tisíc korun za kontrolu objemu třináctistovky žigulika z kategorie historiků asi nejlépe vystihl svým výrokem hlavní technický komisař Ing. Jiří Sychra: „Je jiná doba.“
 
Možná jsem fakt něco zaspal, řekl jsem si, a tak jsem pro srovnání   zabrousil k sousedům nám nejbližším, na Slovensko Tam jsou v protestním řízení kupodivu jasně vymezené koleje národními řády. Zatímco u nás soutěžící podá protest a teprve pak se v rozporu s řády dozví výši technické kauce asi vycucané z palce, na Slovensku je vše předem dáno a není kam uhnout. Z jednoduché tabulky lze vyčíst, kolik bude co stát, a u kterých úkonů se kauce nepožaduje. Takže náš případ pro porovnání:
 
Česko: protestní poplatek 10 000,- Kč plus kauce 25 000,- Kč je celkem 35 000,- Kč.
 
Slovensko: protestní poplatek 5 000,- Sk plus kauce za demontáž hlavy motoru s objemem do 1600 ccm 8 000,- Sk. To je celkem 13 000,- Sk, což je při současném kurzu 10 270,- Kč.
 
Pro vyšší objektivitu by bylo možná lepší srovnávat jen výši kauce – tedy českých 25 000,- Kč proti slovenské kauci 6 320,- Kč. Kalkulace přitom vychází z nejdražší možnosti kontroly objemu, tedy z demontáže hlavy motoru.
 
A tak nezbývá nic jiného, než konstatovat, že v Česku je skutečně jiná doba. A úvaha o delegované ochrance potenciálních podvodníků tím zůstává plně v platnosti.
 
Vladimír Starý
 
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose