www.car.cz
 

Závod do vrchu Brno–Soběšice- slaví letos 80 výročí
     tisková zpráva


            Tuto sobotu se opět postaví na start závodu do vrchu Brno–Soběšice historické automobily a motocykly. Závod má letos 80 let od prvního ročníku, který se uskutečnil v roce 1924, a jak účast osobností i strojů napovídá, budou to oslavy velkolepé.
 
            Čestný startér Miroslav Čada by měl v 10 hodin odmávnout první dva jezdce a tím odstartovat letošní závod. Těmi dvěma jezdci nebude nikdo jiný než Václav Parus a Frankie Mrázek, motocykloví závodníci, kteří ve své kariéře dosáhli mnoha významných úspěchů a ani dnes si bez závodního motocyklu nedokážou představit svůj život. Další osobností bude např. Josef Novák z Neratovic, který ve svých 87 letech sedlá závodní motocykl Rudge, nebo Miroslav Rychlík, nestor brněnských motorkářů, který v letošním roce slaví 80 let.
 
            Přes 200 přihlášených strojů slibuje nevšední podívanou. Takovouto účast vesměs předválečných historických vozidel Brno snad nepamatuje. Nejstarším přihlášeným strojem bude automobil vyráběný v Liberci – RAF z roku 1909. Dále se mezi automobily objeví například Bugatti 37A, Amilcar CGS, Rolls-Royce 20 HP, Voisin, MG a také vozy mnoha českých předválečných značek – Walter, Škoda, Praga, Aero, Tatra. Do speciální kategorie automobilů brněnské Zbrojovky je přihlášeno dvanáct strojů z let 1926 až 1936.
 
            Nejstarší motocykly na startu budou mít pohon zadního kola řemenem. Jedná se o anglické stroje Sunbeam (1916) a Douglas (1919). Startovní pole bude opět zaplněno bezpočtem zajímavých světových značek (Ariel, BSA, Sarolea, Puch, Triumph, NSU, BMW, Scott, Velocette...), ale i českých (ČZ, Jawa, Čechie-Böhmerland, Walter, ESO). Atraktivní bude i kategorie tříkolek a sidecarů, z nichž namátkou jmenujme přihlášený Morgan Aero Super Sport z roku 1929. V kategorii amerických motocyklů je přihlášeno deset strojů Indian a Harley Davidson. Bonbónkem bude kategorie anglických motocyklů Rudge.
 
            Depo a celé zázemí závodu bude v areálu Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka. Trať povede Kociánkou, přes Soběšice, Lesnou (Seifertovou ul.) a Královoposkou ul. zpět na Kociánku. Trénink bude od 9 hodin, závod odstartuje v 10 hodin a slavnostní předání cen by mělo proběhnout kolem 15. hodiny. K akci byl vydán program, který obsahuje kromě podrobné startovní listiny i další informace týkající se závodu a startujících osobností. Tak nezapomeňte a přijďte s námi tuto sobotu oslavit závod do vrchu Brno–Soběšice.
 
tisk  info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose