www.car.cz
 

První zlato z FIA Challenge pro Janíka s BMW. Překonal hranice i soupeře
     12.7.2005 00:54 - tisková zpráva


První zlato z FIA Challenge

 

V chorvatském Čabaru se opět sešla špička vrchařů ze střední Evropy, aby poměřili síly v mnoha rámcových závodech. Vedle FIA Challenge se body započítávaly do Mistrovství zóny střední Evropy, BergCupu05 a tamního šampionátu.

 

Na zdejší 5010 metrů dlouhé technické trati s průměrným stoupáním 7,02% nebylo vůbec jednoduché se prosadit s vozem BMW M3, které má hnanou zadní nápravu.

 

První trénink jsme dokončili na druhém místě za Martinem Fischerem na Opelu Astra, druhá tréninková jízda znamenala třetí čas, vyhrál opět Fischer a druhý dojel Ritzberger na Peugeotu 306. V druhé jízdě ovšem nevyšla českému jezdci volba pneumatik, která se stala v proměnlivém počasí velmi důležitá.

 

V neděli dopoledne bylo možné zúčastnit se Warm-Upu, kterého využili téměř všichni jezdci. Zde již Václav Janík obsadil první příčku ve skupině A.

 

Do první závodní jízdy, která byla opět na mokru, se český pilot řádně opřel a vybudoval si dostatečný náskok před rodinou Fischerových, Riztbergerem a Hernádim, který průběžně vede hodnocení nejen skupiny A, ale celé FIA Challenge.

 

Původně jsme měli informace o dostatečném náskoku, ovšem jezdec Martin Fischer se rozhodl protestovat proti svému času 4:49, a se svým on-board videem se domáhal korekce času. Tak mu i jury vyhověla a za Václavem se objevil konkurent jen sekundu za zády. I v druhé jízdě se tedy muselo pořádně zabrat. Poslední závodní jízda zdařilého víkendu se odehrála již na suchu, i když se nad Čabarem při startu skupiny E1 objevil černý mrak a vypadalo to na déšť. Ten však nepřišel a celé závody dokončily na suché trati. Janíkův dosáhl času 3:28 a zajistil si první vítězství ve FIA Challange a Mistrovství Zóny střední Evropy.

 

Závěrem bychom rádi poděkovali teamu SK Industrietechnik okolo Kamily Staré, se kterým jsme koordinovali naši cestu do Chorvatska. Až na třetím přechodu se našim teamům podařilo přejet hranice. Opět jsme se přesvědčili, že závody na Balkáně mají své specifikum J

 

Další závod nás čeká již příští týden v italském Trentu. 17,3 km dlouhá trať je další velkou výzvou pro český team, který stejně jako na Čabaru tento závod pojede poprvé.

 

 

Janík motorsport

Mira Frýdecký

www.janik-motorsport.com

 


 
 
Fotogalerie:   Letní Brno 2005 - Petr Válek s BMW M3, P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose