www.car.cz
 

Ohlédnutí za víkendovou Ecce Homo Historic 2005. 100 let EH
     19.9.2005 08:25 - tisková zpráva


Ačkoliv je AMK Ecce Homo Šternberk a zdejší stoletá trať spjat především se podniky moderních automobilů bojujících o body do Mistrovství Evropy v závodech do vrchu, letos se konal již sedmnáctý ročník tradiční veteránské akce Ecce Homo Historic. Rostoucí popularita této soutěže přilákal neuvěřitelných 250 jezdců s krásnými automobily i motocykly a 44 odvážných se dokonce vydalo již v pátek zdolat přibližně 100 kilometrů dlouhou rallye zastřešenou mezinárodním statutem FIVA B.

 

Všechny posádky, z nichž 7 bylo motocyklů a 37 automobilů neodradil ani hustý ranní déšť, který později přenechal místo slunnému a poměrně teplému počasí. Po dlouhých třech letech nevystoupil na nejvyšší stupínek domácí Jaroslav Loun ml., když ho mezi motocykly porazil slovenský jezdec Marián Bazala s krásně zrestaurovaným Velorexem. Jako třetí potom skončil Luděk Vejmola.

 

Mezi automobily byl souboj o první příčku nesmírně vyrovnaný a až poslední úkol z celé soutěže rozhodl, že na první pozici nedojede Slovák Roland Babitz, ale Pavel Novák s vozidlem Škoda 130 RS. Bronzovou pozici obsadil Václav Úchvat, a kdo ví, jak by skončil, pokud by mu lépe vyšlo házení šipek na terč v Litovli.

 

V sobotu dopoledne mohli všech 250 krásných strojů obdivovat návštěvníci výstavy v centru města a také svými hlasy rozhodli o nejkrásnějším vozidle víkendu - v kategorii motocyklů získal nejvíce hlasů Pavel Filípek se strojem Harley Davidson 750 D a mezi automobily jasně zvítězila Tatra 80 Evžena Majoroše, donedávna známého také z kokpitu velmi rychlého spideru MTX 2-03. Poté se již celé startovní pole přesunulo na start legendární trati Ecce Homo, kde se rozhodovalo v rychlosti i jízdě pravidelnosti.

 

Po několikaleté odmlce se totiž Ecce Homo Historic opět oprostilo od samotné jízdy pravidelnosti, ke které letos přibyl také rychlostní závod nesoucí jméno Memoriál Bruna Sojky. V jeho rámci se divákům představilo cekem 25 jezdců s velmi bohatým vozovým parkem, který obsahoval rychlá kupé, krásné kabriolety, ale hlavně skutečné závodní stroje.

 

Asi nejzajímavějším vozem v tomto poli bylo Bugatti 37 Rogera Forstera, který sice nemohl pomýšlet na nejvyšší příčky, ale s nejlepším časem 3:56,22 a průměrnou rychlostí 73,15 km/h rozhodně nezapře svůj závodnický původ. Na absolutní špičku dosáhl Jiří Švec za volantem Alfy Romeo B6 AR Special - tento poměrně exotický vůz dokázal zdolat 4800 dlouhou trať za 2 minuty a 32 vteřin, čímž poměrně suverénně porazil druhého Radka Pavlíčka s formulí Metalex 1-06A. Třetí potom skončila nejrychlejší žena závodu Kamila Stará pilotující další Metalex, tentokrát s označením 1-03. Velmi rychlé časy historiků jistě podpořilo sice chladné, ale slunečné počasí.

 

Ale opravdovým vrcholem víkendu Ecce Homo Historic 2005 byly bezesporu tradiční jízdy pravidelnosti na 4800 metrů dlouhé trati. Úkolem 250 jezdců s historickými automobily i motocykly bylo zajet dvě soutěžní jízdy "naprosto stejně". Vzhledem k tomu, že je zakázáno používat vlastní měřící zařízení, může se jednat o poměrně složitou soutěž, ovšem také spravedlivou k historickým vozidlům, protože i ten nejpomalejší má šanci zvítězit.


Krásné slunné počasí pravděpodobně vyburcovalo všechny ke skvělým výkonům, což dokazuje také pohled do výsledkové listiny - rovných 49 jezdců dosáhlo rozdílu mezi dvěma jízdami menšího než jedna vteřina! V kategorii automobilů s diferencí pouhých 6 setin sekundy triumfoval Ital Sandro Sinuello za volantem Lancie Fulvia, 7 setin má na svém kontě druhý Stanislav Stojaspal ml. a konečně o třetí příčku se s rozdílem 8 setin dělí Josef Kiška na BMW 328 a Vratislav Linka pilotující Škodu 440.

 

Motocyklová kategorie již tolik těsných soubojů nenabídla, ovšem i zde je vítězná diference sedmnácti setin v podání Tomáše Kolínka se strojem DKW RT3 fantastickým výkonem. Se druhou pozicí se tedy musela spokojit Barbara Coombes, která přivezla z Britských ostrovů krásný Triumph 3HW a třetí příčku obsadil Tomáš Čunderle startující v barvách šternberského K&K klubu historických vozidel.

Podle ohlasů většiny účastníků byl letošní ročník Ecce Homo Historic velmi příjemným a hlavně důstojným zakončením jubilejního ročníku a v příštích letech se můžeme opět těšit na krásné stroje z celé Evropy.

 

Ondřej Koubek

Tisková zpráva AMK Ecce Homo Šternberk

www.eccehomo.cz


 
 
Fotogalerie:   Ecce Homo Historic od Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose