www.car.cz
 

Tradiční Ecce Homo Šternberk již o tomto víkendu. Již 101. ročník !
     31.5.2006 17:04 - tisková zpráva


Již o tomto víkendu zamíří do Šternberka nejrychlejší domácí i zahraniční jezdci, aby bojovali o body do Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu. Po velkolepých oslavách stého výročí legendární tratě v loňském roce se mohlo zdát, že právě nadcházející ročník bude ve znamení útlumu, ovšem opak je pravdou.

Do závodu je přihlášených neuvěřitelných 149 jezdců a kvalita startovního pole zatím jednoznačně převyšuje všechny tři podniky evropského šampionátu, které již máme v roce 2006 za sebou. Hlavně ve skupině E2 formulových vozů se očekává historicky největší počet jezdců – jen nejsilnějších monopostů F3000 je do závodu přihlášeno 10! Sice je velkou ztrátou absence loňského vítěze a rekordmana Ecce Homo Andera Vilariňa, kterému ukončila sezonu těžká havárie v rakouském Rechbergu, ovšem ostatní piloti předvádí velmi vyrovnané a divácky atraktivní souboje.

Ke koření každého závodu patří srovnání zkušených formulových jezdců, jakými jsou László Szász, Hermann Waldy či Dušan Nevěřil s nováčky v této kategorii, kteří většinou přestoupili ze skupiny CN sportovních prototypů. Konkrétně se jedná o Giulia Regosu, Fausta Bormoliniho a jako poslední představil monopost Reynard také náš nejúspěšnější vrchař v historii Otakar Krámský.

Ovšem velmi dobré výkony lze očekávat také od jezdců startujících s dvoulitrovými formulemi, kde letos na evropské scéně jasně kraluje pelhřimovský Milan Svoboda s Dallarou a dokáže potrápit i majitele mnohem výkonnějších speciálů. O něco menší ambice, ale rozhodně ne o moc horší výsledky má teprve dvacetiletá Angela Vilariňo, sestra loňského vítěze Andera Vilariňa.

V letošní sezoně poprvé zkouší formulový vůz, konkrétně Coloni F2000 Nissan, zároveň teprve poznává evropské tratě, ale její výkony jsou velice dobré a mladá Španělka se vůbec netají svými plány, že v blízké budoucnosti bude pilotovat také monopost F3000 jako její bratr. Další zástupkyní něžného pohlaví startující s dvoulitrovou formulí je u nás velice dobře známá Edita Prášková. Ta před sezonou vyměnila historický Chevron F2 za moderní F3 Dallara a přestože dokáže držet krok s konkurencí, zatím měla letos příliš velkou smůlu na počasí či špatnou signalizaci na trati, takže se svou novou zbraní již dvakrát nedobrovolně opustila trať.

Při silné sestavě monopostů letos trochu skomírá skupina CN, ovšem i v tomto ohledu by mělo být Ecce Homo výjimečné. Pravděpodobně bude totiž prvním letošním závodem, kde se sejde alespoň pět “placek“ dle regulí Mistrovství Evropy, což zajišťuje přidělení plného počtu bodů do hodnocení šampionátu.

Kromě toho nesmíme zapomenout ani na dva české zástupce – neuvěřitelně rychlého Miloše Beneše a Miroslava Fajkuse, který se s novým Lucchini teprve učí, ale závod od závodu dělá velké pokroky a stále více trápí i ty nejlepší soupeře. Mezi cestovními vozy se o absolutní špičku poperou piloti skupiny E1, což znamená téměř neomezené úpravy a dosahované časy kolikrát katapultují tyto speciály až mezi formulové vozy a prototypy.

Na domácí půdě by jistě rád uspěl Josef Komárek s Mitsubishi Evo 550, ovšem soupeři jako Herbert Pregartner na Porsche či Felix Pailer s Lancií budou tvrdým oříškem. Ve skupině A, která již patří do bojů o evropské body zatím neohroženě vládnou Dan Michl s Jaromírem Malým, ovšem postupně se na ně dotahuje neustále rychlejší Alfred Hilger s BMW M3 a černým koněm rozhodně může být David Komárek.

Ten totiž vyměnil speciál skupiny E1 za áčkové Mitsubishi a při posledním závodě domácího šampionátu ukázal, že tento rallyový speciál si dokáže i na kopcích poradit s jakýmkoliv soupeřem. Velmi vyrovnaná je také skupiny N, kde sice nikdo nedokáže ohrozit jejího krále a úřadujícího Mistra Evropy Jörga Weidingera, ovšem kromě něj pilotuje BMW M3 ještš velmi silná čtveřice jezdců – Vladimír Doubek, Rainer Krug, Roland Wanek a Richard Vodička, navíc nelze opomenout ani Petera Jureňu s Mitsubishi, či několik vozů Subaru Impreza a máme tu nejsilnější sestavu skupiny N v posledních letech.

Stejně tak prožívá rozkvět i skupina SP, která byla dříve záležitostí převážně stáje Auto Kelly s Petrem Vojáčkem, jenže letos do ME přibyli ještě David Losman, Claudio Giobbi a hlavně evropský šampión z roku 2002 Piergiorgio Bedini a skupina SP je rázem jedna z nejzajímavějších v celém mistrovství.

 

Ondřej Koubek

AMK Ecce Homo Šternberk

www.eccehomo.cz

 

PR


 
 
Fotogalerie:   FIA - GT - TC 76 na Brno Supercar 500 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose