www.car.cz
 

FAJA na mokrém Ecce Homo s odřenou plackou , ale jinak slušně
     8.6.2006 09:57 - tisková zpráva


Odjeli jsme ECCE HOMO

Ve dnech 3-4.6.2006 se náš tým zúčastnil Závodu Mistrovství Evropy (ME) v Závodech automobilů do vrchu (ZAV) - legendárního ECCE HOMO ve Šternberku. S délkou 7800m při převýšení 307m se jedná se o druhou nejdelší trať v seriálu Mistrovství Evropy. Tento závod se skvělou diváckou kulisou  (fanoušci začínají atraktivní divácká místa „okupovat“ již ve středu) považuje náš tým za svůj domácí.

Do Šternberku jsme přijeli dobře naladěni. Na start se postavily oba vozy našeho týmu – jak Faja se spiderem Lucchini, tak David s formulí Dallara. Oba si na nové vozy zatím zvykají.

V sobotu se jely dvě tréninkové jízdy.
Trať pro první jízdu teprve osychala, proto Faja obul média, David suché pneu. David první jízdu nedokončil pro technický problém s elektronikou, Faja dojel v pořádku s časem 3.18,990.

Ve druhé tréninkové jízdě již na suchu zajel Faja čas 3.11,020 (průměrná rychlost 147,0 km/h), který znamenal celkově šesté místo v absolutním pořadí tréninků, když za ním zůstalo mj. několik F3000 a všechny spidery. Rovněž David zajel ve druhé jízdě velmi pěkně a s časem 3.33,840 se umístil na druhém místě mezi formulemi do 2000ccm. V této kategorii za ním zůstali např.

Miloš Zmeškal či Angela Vilarino, sestra držitele traťového rekordu z roku 2005. Tato jízda byla bohužel poznamenána havárií Miloše Beneše, jedoucím rovněž na Lucchini, která vyřadila Miloše z dalších bojů. Pro nedělní závod to byla škoda.
Sobotní tréninky se tedy pro náš tým obešly bez vážnějších problémů a kluci mechanici si mohli před nedělním závodem v klidu odpočinout.

Neděle - dvě závodní jízdy
Po vydatném dešti v průběhu dopoledne se jela první jízda na mokré trati. U Fajova i Davidova auta se v průběhu této jízdy vyskytl problém s nepravidelným chodem motoru, kdy agregát u obou několikrát přestal pracovat. Fajovi „pod plynem“, Davidovi bohužel při brždění a podřazování před zatáčkami
.

Naštěstí se obě auta dostala v pořádku do cíle. Faja s časem 3.55,280, což bylo při technických problémech maximem možného. Škoda, že obě auta měla problém s technikou. Na suchu jinak velmi rychlé Formule 3000 měly na mokré trati evidentně problémy s přebytkem výkonu, takže oba jezdci si mohli v první jízdě vybudovat slušnou výchozí pozici pro jízdu druhou.

Druhá jízda se jela již na suchu, i když díky častému přerušení závodu se odpoledne začaly na Šternberkem opět stahovat mračna. Po celý víkend to byla vlastně taková loterie s počasím. Před druhou jízdou byla veškerá elektronika obou vozů vysušena (vylovena, odbahněna … J), byl vyčištěn palivový systém a preventivně došlo i na výměnu paliva.

Ve druhé jízdě se Faja hned po startu otřel v levotočivé zatáčce o svodidla. Výsledkem jsou dva zničené disky a „drobné kosmetické vady“ na Lucchini. Důvodem je zákaz nahřívaní pneumatik před startem na mezinárodních podnicích a úplně nové studené pneu „moc nedrží“. „Nějak se to sunulo na bok, pak přišla rána a jel jsem dál. Sice opatrněji, ale necítil jsem problém“, řekl Faja.

V této druhé závodní jízdě zajel Faja čas 3.17,410, což v součtu obou jízd stačilo na skvělé osmé místo v absolutním hodnocení (čtvrté místo mezi českými jezdci). Před Fajou skončily Formule 3000 a skvěle jedoucí Milan Svoboda na třetím místě.
David jel druhou jízdu na jistotu – dojet a nerozbít. I tak je výsledný čas 3.35,170 slušný, zvláště když vezmeme v potaz, že se David s Dallarou teprve sžívají.

Fajovo zhodnocení : „Sám nejsem moc spokojen, Sobotní tréninkový čas 3.11,020 jsem bral jako odrazový můstek k dalšímu zlepšení. Bohužel technika a počasí si s námi zahrály. Ostatně celá sezona je zatím taková zvláštní. Oba s Davidem bychom si měli zvykat na nová auta, ale podmínky jsou rozdílné ne závod od závodu, ale jízdu od jízdy“.

Davidovo zhodnocení : „Závod ME ve Šternberku potvrdil mou celkovou nezkušenost, kdy podmínky v každé jízdě byly natolik odlišné, že nešlo navázat na tu předchozí a zlepšovat se. Časy Milana Svobody s Formulí 3 jasně ukazují jak se dá na každé z tratí, nejen na ECCE HOMO, s Formulí 3 jezdit. Těmto časům jsem vzdálený natolik, že nemohu být spokojený se svým dosavadním vystoupením ani s ohledem na to, že s Formulí 3 jedu poprvé v životě a každou trať se učím také poprvé.

Ani tato skutečnost mne neopravňuje k tomu myslet si, že čas o 20 s horší na 8,5 kilometrech je dobrý základ pro zlepšení. Na rozdíl od osobních výkonů, které hodnotím jako podprůměrné, musím pochválit tým, který funguje velmi profesionálně a technika je také připravena na 100%“.

Za sebe jen dodám, že osobně bych tak kritický nebyl. U obou jezdců našeho týmu je závod od závodu vidět zlepšení a auta jsou přitom celá.

Další program : V termínu 17-18.6. se náš tým zúčastní dalšího závodu MČR na krásné trati v Dobšiné na Slovensku. Týden poté (24-24.6.) se jede závod Vzhůru Farinovou zatáčkou na části původního Brněnského okruhu v Kohoutovicích a pak budou následovat tři týdny volna do závodu Valašský klobúk ve Vsetíně (15-16.7.). Ze Vsetína se přesuneme opět na Slovensko na závod Mistrovství Evropy Matador Slovakia na Babě.    


Za tým Miroslav Fajkus – Racing

Miroslav Švec
Public relations

 

www.faja.cz

 

Tisková zpráva týmu Miroslav Fajkus – Racing


 
 
Fotogalerie:   ECCE HOMO 2006 od Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose