www.car.cz
 

V Sosnové již jezdí špička evropského rallycrossu
     tisková zpráva


5. - 6. června
MISTROVSTVÍ EVROPY V RALLYCROSSU

Už poosmé se v Sosnové sejde špička evropského rallycrossu. Zejména souboje jezdců Divize 1 vyvolávají velké nadšení diváků. V této divizi startují speciály o výkonu 550 koní s náhonem na všechna čtyři kola. Nejúspěšnějším jezdcem, který bude na Autodromu Sosnová startovat je Keneth Hansen. Tento švédský jezdec startuje s vozidlem Citroën Xsara a je mnohonásobným Mistrem Evropy. Nejúspěšnějším českým jezdcem je Pavel Koutný.

V loňském roce měla premiéru divize 1A, kde startují speciály s objemem 1600 ccm a jednou poháněnou nápravou. První rok byl pro české jezdce velmi úspěšný. Nejlepší z našich Jaroslav Kalný s Peugeotem byl v seriálu závodů nejlepší a právem získal titul mistra Evropy.

V divizi 2 sériových vozů s pohonem jedné nápravy a objemem 2000 ccm se čeští jezdci také neztrácejí. Nejlepší je Roman Častoral s Opelem Astra. Nejlepším evropským jezdcem byl v loňské sezóně norský jezdec Lindefjell.

Každý jezdec startuje ve třech kvalifikačních rozjížďkách a rozhodujícím kritériem je čas. Rozjížďky se jedou na čtyři kola a jezdci startují po pěti z řady vedle sebe. Na základě výsledků z rozjížděk jsou jezdci rozděleni do finálových jízd. O stupních vítězů rozhodují výsledky jezdců, kteří se kvalifikovali do finále A, které se jede na šest kol.

Systém velkého množství krátkých rozjížděk je divácky velmi atraktivní. Kolem tratě se v Sosnové sejde kolem 5.000 spokojených diváků.

Evropský rallycross je i mediálně dobře prezentován. Píšících novinářů je vždy akreditováno okolo šedesáti.Z každého závodu je záznam na satelitní stanici DSF a na jedenácti dalších satelitech je zpravodajství. Z našeho závodu bude reportáž v pořadu Svět motorů.

Rallycross je jednou z nejatraktivnějších disciplín automobilového sportu.

-org- tisk info-

 Volný a oficiální trénink je na programu v sobotu, kdy se jedou také první série rozjížděk. Po druhé a třetí sérii rozjížděk se v neděli  na závěr bojů uskuteční finálové jízdy, které budou zahájeny v 15:40 hodin. Kolem  16 hodiny by měl začít přímý přenos České televize.

Průběžný stav seriálu:
Divize I: 1. Kuypers (Niz./Ford Focus) 34 bodů, 2. Eklund (Švéd./Saab 9-3) 31, 3. K. Hansen (Švéd./Citroën Xsara) 26, ...10. Koutný (ČR/Ford Focus) 10.

Divize II: 1. Pinomäki (Fin./Renault Clio) a Nilsson (Švéd./Peugeot 206) oba 37, 3. Sachweh (Nor./Opel Astra) 24, 4. Častoral (ČR/Opel Astra) 18, ...6. Racek (ČR/Renault Clio) 17, 16. Peruth (ČR/Peugeot 306) 7.

Divize 1A: 1. Snoeck (Niz./Seat Ibiza) 37, 2. Groblewski (Pol./VW Polo) 35, 3. Kalný (ČR/Peugeot 206) 28, ...5. Veverka
(ČR/Peugeot 206) 23, 6. Čermák (ČR/Škoda Fabia) 17, 20. Kotek (ČR/Škoda Felicia) 4.

více na : http://www.autodromsosnova.cz/


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose