www.car.cz
 

Horn: Petr Bílek umí vítězit i bez brzd
     Pavel Jelínek


Týden poté, co si Petr Bílek vyzkoušel roli mechanika na autocrossu v Sedlčanech, se konal další závod domácího rallykrosového mistrovství. Česká elita se sjela na rakouskou trať Fuglau u Hornu, na kterou se Bílek vždy těšil. Očekával, že vítězná série v MMČR, která začala v srpnu v Sedlčanech,, neskončí.

Přípravy ale byly trochu více komplikované a pomoc Petr našel u Luďka Pohnána, který jezdí autorallycross s favoritem. „Luďa mi půjčil dvě gumy na vodu, což mě zachránilo. Měl jsem je slíbené z motorsportu, ale nakonec nebyly k dispozici,“ vzpomíná vedoucí jezdec divize 1A dnes.
 
Ale zpět do Rakouska. Po měřených trénincích, které Petr vyhrál, následovaly rozjížďky. V první sérii si ale prožil své i Petr. „Když jsem najel na start, tak jsem šlápl na brzdu, ale jel jsem dál, takže jsem tam málem přejel komisaře. Prorazila se mi trubka, která ovládá zadní brzdy. Dvě kola mi to brzdilo a další dvě kola jsem jel bez brzd. Tam se ale dá brzdit ´kvalatama´ a aspoň byl lepší čas,“ směje se jezdec dnes. Uvažoval, že kdyby se nepodařil start, tak by jízdu vzdal, ale když vedl, tak chtěl dojet za každou cenu a podařilo se. Ve druhých rozjížďkách již bylo vše bez problémů a jezdec získal PP. Třetí jízdu vynechal, ale když viděl zrychlení soupeřů na osychající trati, začínal se o zopakování výsledků z rozjížděk obávat.
 
Zbytečně. Na startu sice trochu „prohrábl“, ale Pavel Hlaváč, který stál na startu vedle něj, byl již v první zatáčce za zadním nárazníkem bílé felicie. „Opět si neodpustil trochu mě po startu ´našponovat´,“ říká Petr klidným hlasem. Jako vždy odjel vojkovský závodník první polovinu finále „ na doraz“ a poslední tři kola si jen udržoval náskok. „Tady se ty lidi chovají úplně jinak než v Greinbachu. U Petrakoviche by byly nejradši, abys to tam rozštípal, ale tady hvízdali, mávali čepicemi – jako doma. Neurčoval tu pravidla pouze Petrakovich,“ říká Petr k třetímu vítězství v řadě.
 
Nyní je před domácí špičkou poslední závod v sosnové. Získá titul Bílek, nebo Hlaváč? Prvně jmenovaný má výhodu nejen v osmibodovém náskoku, ale také ve škrtání nejhoršího výsledku. Stačí mu dojet o dvě místa za soupeřem, ale to není jeho styl – chce bojovat o zlato i v závodě. „Diváky bych pozval na pěkné souboje a třeba i na párek a na pivo,“ usmívá se Petr. Doufejme tedy, že se vše zdaří. V to věří i Petr, který upustil od zelených „mračítek“, které mu přinesly pouze smůlu. V Sosnové se již tuto sobotu rozhodne, jestli k již druhému titulu mistra Rakouska přibude i domácí.

Martin Singr


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose