www.car.cz
 

Parádní podívaná v Sosnové bude k vidění již o nadcházejícím víkendu !!
     29.5.2006 19:34 - tisková zpráva


              Žolíkové kolo se v Sosnové nepojede!

 

 

Parádní podívaná nejlepších evropských rallycrossařů bude k vidění o víkendu na Autodromu Česká Lípa v Sosnové (3. – 4. 6.). Na sever Čech přijede celkem 71 rallycrossařů ze 13 evropských států, kteří svedou dramatický boj v jednotlivých divizích při letošním třetím mistrovském závodě.

 

Evropský šampionát má za sebou dva závody v Lousadě a Mayenne. Hned úvodní dějství v Portugalsku přineslo novinku ve sportovních řádech v podobě Joker Lapu neboli žolíkového kola. V praxi se jedná o přidanou část standardního okruhu, pokud jezdec Joker Lap vynechá, obdrží penalizaci. Žolíkové kolo se prosazuje zejména na členitých tratích. Jedná se o přidání tratě, která musí být pomalejší až o tři sekundy. Každý jezdec musí jednou v rozjížďce tímto úsekem projet. Je jedno, zda se jedná o první, třetí nebo poslední kolo.

 

Joker Lap měl premiéru právě v Portugalsku a někdo na tom vyloženě vydělal jako například náš Jaroslav Kalný. Postoupil z B finále, dostal se až do velkého finále, kde skončil třetí. Jemu žolíkové kolo výrazně pomohlo, neboť startoval zleva. Jeho soupeři ve strkanici nabrali ztrátu, zatímco Kalný na tom vydělal, uvedl Zdeněk Lindr, předseda organizačního výboru evropského rallycrossu v Sosnové.

 

Auta vyjíždějící z Joker Lapu musí dát přednost vozům, kteří jedou po klasickém okruhu. Žolíkovým kolem mohou jezdci projet během volného tréninku, zatímco během měřeného tréninku již ne.

 

V Sosnové žolíkové kolo nepojedeme, neboť to není povinnost. Navíc je v Racing Areně dostatek možností na předjíždění.  Je to podle typu trati a velmi tuto novinku prosazují například ve Skandinávii. Není to nezajímavá novinka, ale na druhou stranu se vytratily ze závodů přímé souboje a kontaktní boj.  Při mistrovství Evropy se pojede až ve švédském Holjesu,“ upřesnil Lindr, který úvodní evropské dějství sledoval společně s ředitelem sosnovských závodů Janem Mochanem přímo na Pyrenejském poloostrově.

 

A jak se na žolíkové kolo dívají samotní jezdci, přiklání se spíše pro oživení závodního dne nebo upřednostňují bezpečnostní prvek?  Poprvé jsem ho jel v Portugalsku a myslím, že to bylo dobré. V Lousadě se na něm dalo hodně vydělat anebo rovněž ztratit. Závod s "Jokerem" je pro jezdce určitě složitější na strategii, kdy do něho zajet,“ uvedl český jezdec Roman Častoral pro internetový server rallyecross.cz.

 

Záporný názor na žolíkové kolo má Pavel Koutný: „Z mého pohledu je to možný zdroj kolizí, jestliže auto jede kupříkladu 150 km/hod a vlétne mu do cesty další, co z té zpomalovací zóny bude vyjíždět a zkříží mu cestu. Chci závodit a ne sledovat odkud mi hrozí nebezpečí!“

 

 

V České Lípě 29. května 2006                                                    Roman ORDELT

                                                                                                        tiskové středisko

                                                                                                    Autodrom Česká Lípa

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Český Krumlov 2006, foto Robert Jeníček

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose