www.car.cz
 

Oba žluté trabanty projely Afrikou do cíle trasy expedice
     6.12.2009 22:12 - tisková zpráva


Dva žluté trabanty dobyly Afriku – Expedice Trabantem napříč Afrikou dojela do cíle

Jsou tomu dva roky, co se Egu – žlutý bakelitový nezmar – vrátil z prachu cest střední Asie. 29. 11. 2009 dobyl v rámci expedice Trabantem napříč Afrikou ostřílený dvoutakt společně se svým dvojčetem trabantem Babu a partou dobrodruhů Afriku. 19 640 km z Prahy do Kapského města v Jihoafrické republice mělo znovu připomenout slávu českých cestovatelů první republiky, na které i přes jejich neuvěřitelné úspěchy s primitivními vozy padl komunistický prach zapomnění.

Expedice Trabantem napříč Afrikou vyjela za nemalého zájmu veřejnosti z Prahy 6. 9. 2009. Dva žluté trabanty nejprve překonaly Alpy, poté v Janově odrazily od evropského břehu, aby se mohly vylodit na nejsevernějším místě Afriky v Tunisu. Projely kontroverzní Libyí, jednomu z nich se zadřel motor a celá výprava se jeho resuscitací v kuchyni káhirské ambasády zdržela 14 dní.

Po vyřešení technických problémů pokračovala expedice k zapomenutým pyramidám tajemného Súdánu. Viděla pražení pravé etiopské kávy i kouř brzdového obložení při horských sjezdech. Navštívila školy s okny a vybavením, které zde staví Člověk v tísni, a v Keni překonala na korbě náklaďáku téměř 250 km šílených kamenitých a rozbahněných cest.

Tanzánie přinesla dobrodruhům to pravé trabi safari, na okénka žlutých trabantů přibyly zářezy za slona, žirafu, lva a všechny další živé africké symboly. Nedaleko Viktoriiných vodopádů v Zambii navštívili cestovatelé prvního trabanta v Africe, projeli kolem delty Okavanga v Botswaně a pouští Kalahari nejrozvinutějšími státy Afriky do Namibie.

Tam na ně čekaly neuvěřitelné pohyblivé písečné duny, opuštěné město diamantových dobyvatelů pomalu se utápějící v prachu a písku a další projekty Člověka v tísni bojující s HIV, kterým je tu nakažen každý pátý člověk.

Finále bylo velkolepé. Jihoafrická republika přivítala čtveřici dobrodruhů, kteří pokřtili koly svých dvou trabantů nejjižnější cíp Afriky, s otevřenou náručí místních vysokých funkcionářů, přítomen byl i český velvyslanec v JAR.

Cestou od severu k jihu napříč takovým kontinentem, jakým je Afrika, expedice Trabantem napříč Afrikou znovu dokázala, že když se chce, tak to jde. Pravé africké dobrodružství se dá zažít i bez GPS, ABS a 4x4.

 


 
 
Fotogalerie:   Trabantem napříč Afrikou 2009, foto účastníků expedice

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose