www.car.cz
 

O zlomenou poloosu o víkendu v Třebíči po třinácté
     Pavel Jelínek


           Třináctý ročník soutěže historických terénních vozidel O zlomenou poloosu, kterou pořádal Veteran Car Club Třebíč v průběhu uplynulého víkendu, přivedl do Kratochvílova mlýna u Číhalína osmdesát posádek a na sraz užitkové a vojenské historické techniky stočtyřicet vozidel. Aby nezůstala soutěž dlužna svému názvu, odnesly to hned poloosy dvě...
 
            ... když jedna opustila Ondřeje Klymčiwa z Řečan nad Labem u jeho vozidla GAZ a druhá dala vale Jakubu Loškovi z Klabousku u Čáslavi u jeho MUTTa. Soutěž na trati dlouhé pětasedmdesát kilometrů byla rozdělena do čtyř etap a obsahovala navíc desítku speciálních úkolů. Přestože se jezdilo i náročnějším terénem, dopadlo vše bez vážnějších šrámů a účastníci si pochvalovali zážitky z trati.

            Přestože centrem víkendového klání bylo středisko u Číhalína, přišli si na své i třebíčští diváci, například na tradičním místě v okolí poušovské střelnice nebo na Karlově náměstí, kde si mohli vozidla v klidu prohlédnout nebo fandit při plnění jednoho ze speciálních testů. Bylo se na co dívat, většina vozidel je velmi dobře připravena a jejich technický stav je obdivuhodný. S trochou nostalgie pak mohl divák zavzpomínat na zašlou slávu značky Tatra, když terénní překážky bravurně zdolávaly legendární „kačeny“ s označením Tatra 805. Kdo však vzpomene na slavnou cestovatelskou dvojici Hanzelka a Zikmund, jízdní vlastnosti těchto vozů ho nepřekvapí, vždyť s nimi objeli hezkou část světa!

            Málokdo ale ví, že Tatra pod označením 803 a 804 vyrobila také lehký terénní vůz, který někdy v padesátých letech měl konkurovat Jeepu nebo spíše GAZu. Na první pohled neohrabaný a robustní vůz měl však tradičně dobré jízdní vlastnosti v těžko průchodném terénu a po padesáti letech to znovu bez problémů dokazoval. Tato vozidla však zapadla v šedivých dějinách, stejně jako mnohá další z české produkce. Inu, vyšší zájmy.... podobně jako dnes v jiných odvětvích.
 
            Absolutně nakonec získal známou trofej Karel Dvořák z Tachovska s GAZem. Soutěž splnila očekávání, stejně jako sraz – nechyběla dobrá zábava, trocha napětí, ale hlavně spousta nových zážitků a setkání lidí, kteří propadli kouzlu veteránů, a zvlášť veteránů vojenských a terénních. Akce konaná pod záštitou Města Třebíče se vydařila, koneckonců také už tradičně.
 
 
František Jůza
www.trebicnews.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose