www.car.cz
 

Nový speciál pro off road: McRae Enduro Rally Car
     31.5.2007 23:45 - tisková zpráva


Alister McRae ve středu v Portugalsku, na startu Trasiberico Rally, oficiálně představil nové auto pro cross.country rally, které nese název McRae Enduro a také zde byly poodhaleny první detaily o zajímavé projektu: 2008 Pirelli McRae Enduro Trofeo, což je nový šampionát, který by měl příští rok vzniknout .
 
Auto je vyvíjeno po několik posledních měsíců pod dohledem Barryho Reynolds a Christophera Bibb podporováni Colinem Pharaoh a inženýrem Peterem Bennettem. Všechny testy a vývoj vznikly na popud britského mistra v rally Allistra McRae, který je účastníkem mistrovství světa v rally a který se stal celkovým vítězem taky prestižní a velice dobře obsazené soutěže Asia –Pacific Rally Championship. Jeho otec, pětinásobný bristký šampion v rally Jimmy McRae, se také bude podílet na testování a vývojovém programu.
 
Cross-Country je nejextrémnější motorsport , říká Alister McRae. Má všechny potřebné ingredience pro rozkvět a já jsem unešen tímto novým projektem. Dávám projektu veškerou podporu a všichni doufáme, že toto úplně nové auto bude konkurence schopné na mezinárodních závodech v cross-country rally. Tým bude zahrnovat jak nováčky, tak také jezdce, kteří už mají nějaké zkušenosti
Myšlenka Christophera Bibba, Barryho Reynoldse a Alistera a Jimmy McRae – McRae Enduro má nádherný design a je konstruováno tak, aby odpovídalo technickým parametrům, které FIA udává pro vozy T1, aby se mohlo objevit na soutěžích mistrovství světa v cross-country rally, závodů typu Baja a samozřejmě na vyčerpávající Dakarské rally.
 
Náš cíl………………………
Na jedné straně jsou nynější auta kategorie T1 extrémně drahé a nejsou dostupné všem, jen několika významnějším výrobcům, dodává Christopher Bidd. Na druhé straně, produkční vozy T2 nejsou tak dynamické, jak by mnozí jezdci chtěli. Naše řešení je zkombinovat to nejlepší z obou kategorií do jednoho auta.
 
Vytvořili jsme prototyp, v kterém jsme se snažili použít levnější komponenty, abychom zredukovali celkové náklady. Není to auto, které by mělo jen vítězit, ale spíš takové, které by se mělo pravidelně objevovat v první desítce celkového pořadí. McRae Enduro je něco mezi T1 a T2.
 
McRae Enduro bylo vyvíjeno a postaveno v MDV Specialist Engineering v Essexu a je poháněno 2.7 litrovým dieslovým šestiválcem, používaným v Land Roverech, Jaguaru, Peugeotu a Citroenu. Motor byl vyvíjen Roush Technology a s elektronikou ECU dosahuje výkonu 240 koní a kroutícího momentu 520Nm. Zajímavostí určitě je, že „útroby“ motoru zůstaly sériové, což by mělo zajistit jeho spolehlivost a výdrž.
 
Čistě trubkový rám a šestistupňová manuální převodovka je dílem ZF. Hnací ustrojí také seriové, avšak s tuhým zadním a mezinápravovým diferenciálem. Další komponenty vozu pocházejí od Alcon, Sparco, Speedline a dalších významných dodavatelů, v čele s Italskou Pirelli.
 
Šéf inženýr Peter Bennett kladl speciální pozornost na zavěšení a zdvojené tlumiče mající poslední technologii od 4Grip.
Team inženýrů dbal také na bezpečnost a pohodlí posádky v kokpitu, použit byl pochopitelně poslední typ Hans systému. „pečujeme o jezdce, kokpit je vyroben tak, aby vyhovoval 95% „uživatelů“ dodává Barry Reynolds. Je zde spousta prostoru, přilby i vysokých jezdců jsou dostatečně vzdáleny od ochranného rámu. Jezdec sedí v jedné linii s pedály, přičemž sedadlo, volant i pedály jsou nastavitelné, zatímco klimatizace dodává posádce největší komfort.
 
McRae Enduro bude k mání za 150tis Euro bez daně. Atraktivní heslo „přijet a jet“ pro Pirelli McRae Enduro Trofej. Cílem je zpřístupnit tento sport novým začínajícím jezdcům.

McRae Enduro Rally Car – Technical Specification
 
 
Engine:                      2.7 litre common-rail V6 turbo-diesel.
                                    (common to Jaguar, Land Rover, Citroen and Peugeot)             
           
Power/Torque:         240hp / 520 Nm
 
Transmission:          ZF 6 Speed H – pattern gearbox, four-wheel-drive transfer box                                                                      fitted with hi / low range gear set.
                                          Mechanical locking rear and centre differentials.
 
Suspension:              Front and rear double wishbones - fully adjustable.
                                     4Grip twin adjustable dampers with remote fluid reservoirs.
                                    Coil over dual rate springs.
                                    250mm wheel travel.
                     
Brakes:                     Alcon 4 piston double seal off-road calipers.
                                    Front and rear 315mm ventilated discs.
                                    Adjustable front/rear bias.
 
Steering:                   ZF Power-assisted rack and pinion.
 
Wheels/Tyres:           Speedline aluminium 7 x 16in wheels fitted with 235/80/16 Pirelli Scorpion Zero tyres.
 
Chassis:                    Fully welded 25como4  tubular steel space frame chassis.
 
Body:                         Composite construction.  
                                    Removable fenders, bumpers, rear quarters.
 
Electronics:              Reconfigured motorsport  ECU. 
                                    Active chassis features not permitted.
                                    Digital dash with data acquisition functions.
 
Fuel Tank:                FIA FT3 tank 200 litre capacity (300 litre option available)
 
Dimensions:             Length:             4200mm 
                                    Width:             1950mm 
                                    Height:             1850mm
                                    Wheelbase:             2775mm 
                                    Weight:             1700Kg (Estimated)



Podrobnější info a spoustu fotek najdete na www.mcrae-enduro.com 


VCH


 
 
Fotogalerie:   MMČR Rallycross Sosnová 27.5.2007 Svoboda Josef

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose