www.car.cz
 

Hedvábná stezka: Al Attiyah zvyšuje náskok před Sainzem a zbytkem týmu VW
     7.9.2009 13:40 - tisková zpráva


III. Etapa – Welcome to Kazachstan!

Al Attiyah zvyšuje náskok, před Sainzem a zbytkem týmu VW, „domácí“ Kamazy přebírají velení díky Chaginovi, stíhá mu jen DeRooy a Loprais, u Zapletala mají oblíbenou dvanáctku a Janeček se potýká s prvními problémy…

To je tak v kostce vše. Dobrá pokusím se to tedy trochu rozvést. Dnešní etapa byla trochu zvláštní už v tom, že ve svém průběhu měla hned dva rychlostní testy a tedy tři přejezdy. Ranní krátký na start první RZ o délce 26 km vpustil jezdce na 117 km dlouhou „rychlostku“, kterou opět vyhrál sympaťák a multitalent Nasser Al Attiyah.

Zatím svým služebně starším kolegům od VW ukazuje záda. Asi málokdo však o něm ví, že během roku jezdí klasické rallye s vozem Subaru Impreza WRC STi a pro české fanoušky může být zajímavé, že si byl v továrně v Mladé Boleslavy vyzkoušet Škodu Fabia S2000 a hned si dvě nechal zabalit… no dobrá, nebyly skladem, takže si na ně holt musí chvíli počkat. Navíc také tento 38 letý pilot, velmi úspěšně reprezentuje svůj rodný Qatar ve střelbě a to tak znamenitě, že se již objevil na dvou Olympiádách.

V Aténách 2004 mu unikla medaile jen o vlásek, když skončil čtvrtý a v Pekingu byl poctěn za své úspěchy a reprezentování Qataru i tím, že nesl při zahajovacím ceremoniálu národní vlajku… no ale zpět na tratě cross country rallye!

Za ním se tedy vezli jak ve vláčku Carlos Sainz, zrychlil Giniel de Villiers a čtvrtý byl Mark Miller. Za nimi je to již boj soukromých týmů. Nejlépe si z nich počíná Christian Lavieille na Nissanu Dessoude a následují domácí piloti, a buggy Matthiase Kahleho či Bernarda Errandonei… prakticky jako přes kopírák. V boji domácích pilotů trochu ztratil Alexej Berkut na ex-továrním Mitsubishi Pajero EVO, který má problémy se spojkou, ale ne zas tak velké aby ho některý z ruských kolegů sesadil z pomyslného vedení v „ruském šampionátu“, hodně zrychlil Andrej Birjukov na Mitsubishi L200 a dostal se před Ruslana Misikova na Nissanu Navara. Díky stabilním výsledkům se na šesté místo dostal Matthias Kahle s buggy Honda. Nicméně na prvního ztrácí po dvou měřených dnech již více jak půl hodiny. 12 + 12 + 13 = 11! To jsou počty pro Mirka Zapletala.

Včera byl dvanáctý, v prvním dnešním testu také a ve druhém třináctý, ale v celkovém výsledku jej to posunulo na 11. místo absolutně. Mirek má lehké problémy s motorem. Ne snad, že by neměl výkon, ale jde o olej. Ten motor polyká více než by měl a tak se český jezdec obává, aby jej měl do konce závodu dost. Jeden litr na 100 km není málo. Z toho asi tedy plyne i určitá nervozita a prozatím výsledky, které jsou pro někoho možná lehce za očekáváním. Ztráta přes 44 minut je na čelo závodu po dvou dnech a cca 370 ostrých kilometrech již propastná. Nicméně závod je dlouhý, tak se nechejme překvapit.

Druhá česká posádka na trati Jirka Janeček a Dušan Kunovský si dnes vyměnili role. Za volant sedl Dušan a protože teprve sbírá zkušenosti bylo z toho 45. místo a ztráta 38 minut na prvního. V druhém měřeném úseku se již rozjel a dosáhl 36. času v cíli. Celkově se tak dvojce Czech Dakar Teamu propadla o šest příček na 36. celkově. Druhou RZ sice vyhrál Carlos Sainz, nicméně jen s náskokem 3 s před Nasserem, který tak po dnešku vede celkové pořadí s téměř 4 minutovým rozdílem právě před Sainzem.

Jeho spolujezdec Lucas Cruz nám k etapě řekl: „Ráno jsme startovali brzo a tak se ještě v mlze držel v lesích prach od Nassera, který startoval před námi. To nám komplikovalo viditelnost a bylo třeba dávat větší pozor, neboť trať je velmi rychlá, ale s nebezpečnými místy, které nesmíte přehlédnout. V druhé RZ jsme díky ztrátě jedné minuty startovali až tři minuty za Nasserem, trochu již foukal vítr a tak se dalo jet o poznání líp. Asi i proto jsme byli schopni zajet tento výsledek“.

Oba dnešní testy přesvědčivě vyhrál v kamiónech Vladimir Chagin. Gerard De Rooy v prvním sice sekundoval zdatně a zaostal jen o 17 vteřin, v druhém si však nechal nadělit dvě a půl minuty a musel tak předat po dnešní etapě celkové vedení do spárů Kamazů. Ty dále skvěle jedou v rukách Firdaiuse Kabirova a velkým překvapením je prozatímní účinkování mladého Eduarda Nikolajeva. Teprve 25 letý mladý Rus patří do takzvané „kamazácké juniorky“ a je vidět, že Čagin a spol budou moci do svého důchodu odejít s klidným svědomím. I když byl včera „až“ sedmý, dnes se již rozjel a v prvním testu dosáhl třetího času.

V druhé rychlostce, která měřila 114 km byl čtvrtý. Nebezpečně se tak v celkovém pořadí přiblížil k našemu Alešovi Lopraisovi, který byl dnes dvakrát pátý a celkově se propadl na čtvrté místo, když za sebou neudržel dotírajícího Kabirova. Martin Macík ráno zajel až třináctý čas, po obědě opět standardní osmé místo, které mu i nadále patří v celkovém hodnocení. Nyní čeká jezdce necelých 200 km dlouhý přejezd do bivaku, zde v Uralsku, při kterém musí ještě přejít rusko-kazašskou čáru.

 


Z Uralsku
Míla Janáček
Czech Dakar Team


 
 
Fotogalerie:   TK Czech Dakar teamu mezi Hummery před Hedvábnou stezkou 2009, foto K. Kolečko

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose