www.car.cz
 

MČR Off Road Trial 2005 odstartovalo na krnovském sněhu
     15.3.2005 20:15 - tisková zpráva


Pořadatelství prvního závodu  ze seriálu  MČR Off Road Trial 2005 se ujal Offroad klub Krnov. Termín začátek března, úpatí Jeseníků  a sněhová varování “rosničkářů“ napovídala o náročných podmínkách jak pro pořadatele, tak pro účastníky závodu. Už jen samotný páteční  příjezd do Krnova ve sněhové vánici byl pro některé nepříjemným dobrodružstvím.

 

      Sobotní  počasí se ale  umoudřilo a noční sněhovou  vánici vystřídal  slunečný den. Prezentací a technickou kontrolou prošlo všech 22 přihlášených posádek ve čtyřech kategoriích. Na ledovém podkladě s třiceti centimetrovou vrstvou sněhu stavitelé tratí pracně  připravili pro všechny kategorie dvoukolovou RZ, která díky hlubokým jamám a prudkému výjezdu připomínala spíš delší trial. Rychlý nájezd do jedné z „děr“ se nevyplatil Petru Kvochovi, který  své  Mitsubishi Pajero  převrátil  na bok. Další „bouda“ se povedla v zaváděcím kole Mílovi Hamsovi. Zledovatělý  prudký výjezd, ztvrdlá hrana cesty a Suzuki Samurai se po boku klouzal zpátky  dolů.

 

    Speciálové trialy byly na první den připraveny čtyři. První měl sice jen pět branek, ale ta cílová, v kopci, zapotila všechny  posádky. Místo bílé sněhové pokrývky tu za chvíli  byly vyhrabány muldy hlíny a kamení. Bez doteku, nebo poražení cílové branky se ze sekce žádná posádka nedostala. Prudký výjezd se nevyplatil  Markovi  Michalovi, „sebral“ cílovou branku i s  „mlíkem“, což  pro něj znamenalo  diskvalifikaci v sekci. Ve druhém trialu byla pastí hluboká jáma se zamrzlým bahnem na dně. Mílovi  Hamsovi se  místo objetí jámy vydařila divácky atraktivní „bouda“.

 

 Trialy pro leštěnky byly postaveny v lesíku na mírném svahu. Během dne se z rozježděného, mokrého  sněhu  na ledovém krunýři stala záludná klouzačka, která znesnadňovala  výjezd  k sekcím, vyhýbání se stromům, ostatním vozům, ale i  samotný vjezd mezi branky startu sekce. Auta připomínala  sáňky samochodky klouzající se kam chtějí, bez ohledu na snahy řidičů o zabrždění, nebo zatočení. Průjezdy  v sekcích mezi brankami byly o štěstí, odvaze  posádek, ale i  vybavení vozu. Martin Odvárka nebyl jediný, komu mezi tyčkami  pomohl naviják, aby svého  nově upraveného  Patrola dostal k další trialové  brance. Na místě byla i taktika posádek. Pro někoho bylo rozumnější  ukončit sekci, nechat si dopočítat trestné body za neprojeté branky-což umožňuje  nová úprava pravidel, než aby to odnesla  poloosa, nebo pomačkané plechy po zabrždění o strom.  

 

       Po ukončení sobotních sekcí nechyběla tradiční krnovská atrakce – výjezd do 60 metrového svahu. Zajímavým doplňkem  programu  byla i jízda kolony účastníků  na nové závodiště v Sosnové u Krnova. Večer na Kolibě patřil  offroaďáckým zážitkům, dobré náladě a promítáním video sestřihu z loňské offsezóny.

 

   V neděli se do Krnova vrátila zima, celodenní sněžení ztížilo podmínky všem přítomným. Tři trialy pro leštěnky, tři trialy pro specoše, tři kola RZ. Smůlu si tentokrát vybral Dušan Dvořák, který v  trialu utrhl na svém novém  speciálu  agregát. Zničené oba diferenciály na Ladě Nivě Cabrio znamenaly konec závodu pro dvě posádky – Matějka, Košťál, které se na tomto voze střídaly.

 

       První závod MČR  byl prověrkou  pořadatelů, posádek, jejich vozů, ale i nových pravidel. Bohužel, na neznalost doplatilo několik posádek, občas měli s výkladem problémy i rozhodčí.    

 

       Pořadatelé  závod připravili  dobře, vytknout lze nedostatek ve zpracování a vlastně nezveřejňování  průběžných výsledků. Vyhlášení  posouvané až na pozdní nedělní odpoledne, mimo závodiště bylo dost nešťastným a vůči účastníkům neférovým řešením. Většina speciálových posádek odjela bez převzetí cen, měla před sebou dlouhou cestu domů v nepříjemném počasí.

        I přes některé problémy  patří dík všem pořadatelům, stavitelům tratí, rozhodčím, ale i posádkám, jejich doprovodu a  divákům. Prostě všem, kteří se postarali o pěkný offroaďácký víkend.   

 

           Řád „offroaďáckého nezmara“  si určitě zaslouží Petr Stanovký, který závody připravoval, celou páteční noc vyprošťoval auta ve sněhové vánici, navigoval přijíždějící posádky, oba dny rozhodcoval, vyřizoval skoro vše, co bylo třeba a přitom všem neztratil svůj klídek a dobrou náladu.

 

      Další závody otevřeného MČR Off Road Trial 2005, které tentokrát pořádá Novoborský Off Road Club se pojedou 2.-3.4. v Jičíně a 7.-8.5.2005 v Chříči u Rakovníka. Info na www.nboffroad.cz.

 

                                                                                                                                  text: mačachor

                                                                                                                                  foto: Vyavi

 

 

Výsledky 1. závodu  MČR Off Road Trial 2005:

*****************************************

 

Kategorie S1 :  1. Subi Racing Team Tanvald  - Bohdan Nowy , Petr Preussler – SUBARU 4WD

                         2. Offroad tým Šrejma  - Petr Šrejma, Vladimír Horyna  - Lada Niva

                         3. Králíkáři  - Zdeněk Šilhavý, Marek Fábera  - Daihatsu Králíkárna

 

Kategorie S2 :  1. Jiří Klasna – Jiří Provazník – Mitsubishi L 200                         

                         2. Autosema Offroad  Team – Milan Sedláček – Robert Grygarčík – MIDISEMA 2

                         3. Autosema Offroad  Team – Marek Michal – Zdeněk Vravec – MIDISEMA 4

 

 Kategorie L1:  1. Off Road klub Krnov - Roman Stanovský – Pavel Trumpeš – Suzuki Samurai

                         2. Miroslav Hudeček – Vít Zábranský – Suzuki Vitara

                         3. SAGE TEAM – Luboš Pilař – Jan Pilař – Suzuki Samurai 

 

Kategorie L2 :  1. UPS Kysuce – Robert Král – Peter Oravec – Mitsubishi 2,6

                         2.  IRON MOUNTAINS – ing. Jiří Holcner – Petr Holcner – Mitsubishi Pajero 3,0

3.      M & S car. Offroad – Karel Matoušek – K. Matoušek – Nissan Patrol 3,3            

 

 

 

 

                                foto: Vyavi ( viz naše fotogalerie)

                                text: mačachor


 
 
Fotogalerie:   Start off road sezóny v Krnově 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose