www.car.cz
 

Čtvrtek a závěr Hail Baja – naši opět v cíli třetí a celkově pátí, ale s příchutí nesmyslné penalizace …
     15.2.2008 22:30 - tisková zpráva


Čtvrtek – dnes opět v cíli na třetí pozici, ale…

Ráno, ještě před startem dnešní 188km dlouhé RZ nás čekalo nemilé překvapení. Včera při kontrole GPS nám byla udělena hodinová penalizace, která nás odsunula na sedmé místo v průběžném pořadí.

Penalizace za neprojeté 4 body (hned po startu RZ) je přinejmenším diskutabilní, neboť organizátoři na poslední chvíli přesunuli místo startu, v roadbooku nebyla žádná změna (ani nebyla ohlášená na briefingu) a tak pokud si posádky mohli vybrat, jestli budou dodržovat trať určenou roadbookem, či gsp-kou, která zmateně ukazovala směr stále k původnímu bodu startu (který byl ale jinde!)...

Bohužel jsme zvolili první logičtější variantu, asi jako většina účastníků a k našemu překvapení jsme byli penalizováni. No co se dalo dělat, pravidla zní jasně – vynechaný gps bod = 15min.

Dnešní etapa tedy byla s trochu hořkou ranní příchutí, která doznívá i nyní po ukončovacím ceremoniálu celé rallye. I když jsme dnes zopakovali etapový bronz, podařilo se nám dostat „jen” na páté místo v absolutním pořadí. Trať dnešního speciálu byla o mnoho rychlejší, ale obsahovala pasáže v jemném písku a tak bylo o zábavu postaráno.

Navíc v ní bylo dalších neuvěřitelných 170 gps bodů (waypointů) a tak to byl chvilkami i trochu orientační závod, neboť body byly mnohdy špatně natrasovány a byly i několik stovek metrů od trasy. Nezbývalo tedy nic jiného než trasu opustit a vyrazit přes velbloudí trávu napříč pouští a čekat až se bod zaznamená. Navíc vše bylo umocněno neuvěřitelným množstvím chyb v roadbooku a tak jsme například asi ve 120km/h rychlosti nabrali příkop a nekontrolovatelně přeletěli asfaltovou silnici.

Naštěstí jsme cca 25m dlouhý a 2,5 m vysoký skok s dopadem na levé přední kolo zvládli bez kotrmelců. Díky skvělému podvozku a tlumičům Donerre můžeme být vděčni za to, že auto dáváme do kontejneru jako jeden kus a zajede tam vlastní silou. Jako zázrakem nemáme žádnou újmu na zdraví i technice! Takové štěstí neměla posádka z Dubaje. Přesně ve stejném místě skok neustála a skončila se svým Land Roverem v kotrmelcích.

Ale i to patří k závodům. Vše z těchto věcí nakonec nekazí náš dobrý dojem z celého závodu, který byl ve fantastickém prostředí hor a pouště, přátelské atmosféře s místními lidmi i s ostatními závodníky. Organizátoři se i přes zmíněné chyby snažili odvést asi maximum co mohli. Etapu a celý závod nakonec vyhrál bez větších problémů Nasser Al-Attiyah na BMW X3CC před Borisem Gadasinem na Nissanu Navara. Třetí byl Yahya Al-Helei z Emirátů na Nissanu Patrol.

Naše posádka byla i přes penalizaci nejvýše umístěným vozem Mitsubishi a získala zlváštní cenu od hlavního sponzora závodu Hail Baja za své účinkování. Za páté místo si posádka připisuje cenné body do IBC (International Baja Cup), který pokračuje v polovině března známou Italian Baja v okolí severoitalského městečka Pordenone.

Tohoto závodu by se měl nás tým účastnit v kompletním složení tří vozů. Budeme vás včas informovat na našich stránkách www.offroadsport.cz, kde se brzy objeví i další foto z právě skončené Hail Saudi Baja. z Hailu přeje pěkný podvečer

Díky všem příznivcům našeho týmu za podporu! Náročné kilometry v jemném
Saudsko-Arabském písku jsou velkou zkušeností a první start s Mitsubishi L200 v
takových podmínkách nakonec znamenal 5. místo v absolutním pořadí. Mohlo to být i lepší, ale takové jsou závody!

 Ve fotogalerii na našich stránkách www.offroadsport.cz přibylo mnoho nových fotografií, pro potřeby médií můžeme samozřejmě zaslat i ve větším rozlišení! Přeji příjemný víkend do ČR a příště nás můžete sledovat už příští víkend při Northern Forest Baja v okolí Ruského Sankt Peterburgu. Z písku pěkně do sněhu!

Míla Janáček
www.ofroadsport.cz


 
 
Fotogalerie:   Charouz Racing System poprvé testoval nový vůz LMP1, foto BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose