www.car.cz
 

Aleš Loprais sice zapadl, ale přesto stoupá pořadím vzhůru!!
     9.1.2009 20:30 - tisková zpráva


 přes ztrátu v šesté etapě se Aleš Loprais posouvá v celkovém pořadí výrazně vzhůru

Ani šestá etapa nepřinesla pro Loprais Tatra Team normální průběh. Zapadnutí do soliska znamenalo časovou ztrátu na nejrychlejší, ale vzhledem k vysoké obtížnosti etapy i strmý vzestup v celkovém pořadí až na 12. místo.

Příležitostí napravit smůlovatý průběh první poloviny dakarské rallye se povážlivě krátí a přesouvají se do poloviny druhé, pořadateli otevřeně označované jako vysoce obtížná a rozhodující. Poté, co byly poslední dvě speciálky zkráceny od druhého kontrolního bodu, pořadatelé jen pro kamiony zrušili sedmou speciálku a všichni se tedy do Chile přesunou výhradně asistenční trasou. Vzhledem k vysoké obtížnosti dunových úseků posledních dvou etap pořadatelé zaznamenali vysoký počet vozidel, která jsou do rána ještě na trati a rozhodli se jim dát příležitost ztrátu dohnat.

"Ani trochu z toho nemám radost, přijel jsem závodit, sedmá speciálka v sobě měla stokilometrový úsek dunovými poli, na což jsem se těšil, neboť na rozdíl od ostatních v dunách umíme jezdit a mohli jsme si znovu výrazně polepšit po ztrátách minulých dnů. Je pravda, že ještě před třemi dny jsme byli skoro padesátí a teď jsme dvanáctí, ale chceme se zlepšovat dál, technické potíže jsou snad už minulostí," komentuje situaci Aleš Loprais.

Šestá etapa s cíle v Mendoze byla, jak již řečeno, zkrácena do druhého kontrolního bodu. Zejména úvodních 70 kilometrů v dunách (stejná oblast jako den předem) bylo hodnoceno jako velmi obtížných. Už před dunovištěm pohřbil veškeré naděje poslední dakarský vítěz Hans Stacey, kterému praskl kardan, když zapadl do soliska. Celý jeho tým tak veškerou podporu soustředí na Franze Echtera. Alešovi se v dunách dařilo a CP1 projel se ztrátou 4 minuty na Gerarda de Rooye.

Znovu však přišla smůla na nenadálé události. Dvacet kilometrů před cílem v plné rychlosti Alešova Tatra zapadla až po kabinu do soliska poté, co se pod ní probořila suchá krusta, jež předtím udržela průjezd de Rooye i obou Kamazů.

Z bahenní pasti se Aleš dostal jen díky spojené pomoci posádek Tomáše Tomečka a Marka Spáčila. "Tomáš s Markem zastavili za soliskem, natáhli jsme lano a na druhý pokus jsme Tatru dostali ven. Předtím jsme se dohodli na tom, že spojenými silami vysvobodíme ještě zapadlou Tatru Andrého Azeveda, který mezitím zapadl o 500 metrů zpět. Už mu pomáhal jeden z rychlých doprovodů týmu VW, ale při vysvobozování zapadl i on, tak jsme nakonec vytáhli jeho. Je jasné, že bez pomoci druhého kamionu se kamion sám ze soliska nedostane," řekl v cíli Aleš Loprais.

Loprais Tatra Team tímto děkuje posádkám Tomáše Tomečka a Marka Spáčila za ochotnou a kolegiální pomoc při vyprošťování.

Do cíle dojeli Loprais, Spáčil Tomeček i Azevedo prakticky v jeden moment, témě dvě hodiny za dvojicí Kamazů. Která trať prolétla elegantně a ve velkém stylu a předvedla jeden z nejlepších výkonů kamionů na Dakaru v posledních letech. Pořadatelé si bohužel zatím nelámou hlavu s kontrolou
maximální rychlosti a projetých waypointů, tak přísnou v minulých letech. Při striktním uplatňován všech pravidel by pozice Loprais Tatra Teamu mohla být ještě nadějnější.

Rallye ve svém prvním týdnu zatím prosívá favority jednoho po druhém. Gerard de Rooy dnes ztratil vedení poté, co mu oba Kamazy naložily 25 minut. De Rooyovi navíc už v dunách před San Rafael skončil týmový parťák Duisters kvůli uvíznutí na duně a poruše řízení. V dunách zůstal ležet i kamion Ginaf Roba Vinka a jeho týmoví kolegové Van den Brink, Brouwers a Kies dorazily do bivaku až ráno. Hans Stacey už do konce etapy nedojel. Poprvé v mnohaleté historii svých účastí za volantem kamionu odstoupil dakarský veterán Joši Sugavara pro poruchu přední nápravy a prapor Hina tak třímá pouze jeho syn. Martin Macík odstoupil pro poruchu chlazení a kolaps převodovky, s ním i týmový kolega Ladislav Fajtl, který jeho vůz dotáhl do cíle etapy po asistenční trase.

To vše za situace, kdy se teprve začne lámat dakarský chleba velmi těžkými etapami druhé poloviny rallye.

Kamiony nyní čeká náročný přesun do hile legendárním andským průsmykem Los Libertadores ve výšce 3275 metrů nad mořem. Kamiony v 7. etapě bohužel nezávodí. Ve Valparaisu čeká na všechny den volna, a tak první etapa, kdy se kola těžé vozby opět roztočí, bude zahřívačka do La Sereny před pekelnou trilogií pouště Atacama, jež má celý dosavadn vývoj rallye (možná) postavit na hlavu.

Jiří Vintr, Loprais Tatra Team, Mendoza



Další aktuality:
Loprais Tatra Team LIVE: 8.1.2009 (audio)
Průběh šesté etapy (výsledky)
Videogalerie (i-vysílání ČT4, ...)
Fotogalerie

Loprais Tatra Team
www.loprais.cz

Výsledky 6. etapy:

Pořadí Číslo Posádka Značka Čas Ztráta
1. 501 CHAGIN (RUS), SAVOSTIN (RUS), NIKOLAEV (RUS) KAMAZ 2:31:58 0:00:00
2. 506 KABIROV (RUS), BELYAEV (RUS), MOKEEV (RUS) KAMAZ 2:32:18 0:00:20
3. 505 DE ROOY (NLD), COLSOUL (BEL), VAN MELIS (NLD) GINAF 2:57:51 0:25:53
10. 502 LOPRAIS (CZE), ŠTAJF (CZE), HOLÁŇ (CZE) TATRA 4:17:06 1:45:08

Celkové pořadí po 6. etapě:

Pořadí Číslo Posádka Značka Čas Ztráta Penalizace
1. 506 KABIROV (RUS), BELYAEV (RUS), MOKEEV (RUS) KAMAZ 0:45:36 0:00:00
2. 501 CHAGIN (RUS), SAVOSTIN (RUS), NIKOLAEV (RUS) KAMAZ 0:55:08 0:09:32
3. 505 DE ROOY (NLD), COLSOUL (BEL), VAN MELIS (NLD) GINAF 1:10:56 0:25:20
12. 502 LOPRAIS (CZE), ŠTAJF (CZE), HOLÁŇ (CZE) TATRA 10:13:29 9:27:53 15:00


 
 
Fotogalerie:   Úvodní etapa Dakaru 2009 a Aleš Loprais, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose