www.car.cz
 

Dakar 2010 ještě více využije velký potenciál nových tras v Jižní Americe
     8.5.2009 23:10 - tisková zpráva


Dakar 2010 startuje s novým logem i soutěžní plackou

Pořadatelská A.S.O. se přes výlet na Hedvábnou stezku vrací v lednu 2010 do Argentiny a Chile. Dakar 2010 tak zapadne do osvědčených kolejí a ještě více využije soutěžní potenciál tras v Jižní Americe. Bude tomu i s novým symbolem.


Právě počátkem května 2009 probíhají celosvětové prezentace nového ročníku na několika místech světa s cílem přitáhnout co nejvíce účastníků. Dakar 2010 se odehraje ve dnech 2.-17. ledna 2010 opět se startem a cílem v Buenos Aires (předtím nebude chybět tradiční bombastické defilé všech účastníků v centru argentinské metropole)). Soutěžní trasa, jakýsi okruh či chcete-li loop, se však pojede na rozdíl od letoška proti směru hodinových ručiček.

Pořadatelé slibují zhruba stejnou délku i porci speciálek (doufejme, že nezkracovaných a konečně uskutečněných), podstatně větší zastoupení však mají mít písečné a dunové pasáže, neboť právě ony jsou jedním ze základních symbolů Dakaru.

Stále se jedná o pozici kategorie kamionů – dle oficiálních vyjádření bude kategorie kamionů do etap startovat s citelným odstupem za osobními vozy. Potenciál kolizních situací při předjíždění to však nesníží, spíše naopak. Nejrychlejší kamiony i nadále budou dojíždět nejpomalejší vozy, a tak konfrontace rychlých a pomalých bude stejně na pořadu dne – při mixovaném startu do etap by startovali všichni podle rovnocenného hodnocení skutečné rychlosti.

Pořadatelé se však při vyměřování tras etap hodlají zaměřit na možnost vést etapu pro motocykly zcela jinudy, mnohdy i techničtějšími pasážemi. Etapu to bezesporu zrychlí, bude to však klást vyšší logistické nároky na organizační zajištění etap (což je právě prvek, který při posledním ročníku moc nefungoval, a dvojnásob to platilo právě v poušti).

Rozvrstvení etap mezi obě pořádající země by mělo být rovnocenné, což značí jediné: více Atacamy.

K zásadnějšímu kroku dochází po stránce marketingového obrazu rallye, což uvidí všichni na všech materiálech i na svých vozech. Dakar 2010 má novou vizuální podobu, byť stylizovanou siluetu Tuarega a jeho turbanu uvidíme v Jižní Americe i napřesrok, na to je symbol Dakaru příliš silný. Tradiční poloobdélníkovou-polokruhovou siluetu tabulky rallye však vystřídá nová, záměrně asymetrická. Skalní fandové si na její podobu budou asi muset chvíli zvykat. Nová tabulka má symbolizovat jihoamerické duny a jejich majestátní siluetu.

Dodejme, že turban Tuarega byl poprvé jako symbol Dakaru použit v polovině osmdesátých let. Novou podobu má vizuál Dakaru od roku 1994, kdy bylo představeno zjednodušené logo s tradičními písmeny i tradiční tabulka pískové barvy, obě zaznamenaly velký marketingový úspěch po celém světě. Ta v mnoha malých obměnách vydržela až do letoška.

Podávání přihlášek na Dakar 2010 začíná 15. května.

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Elisabete Jacinto představila svůj nový MAN TGS, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose