www.car.cz
 

Dakar . Návrat do Afriky ano nebo ne ?? Zatím ještě asi ne.....
     15.12.2009 00:07 - tisková zpráva


Současnost a budoucnost Rally Dakar

O tom, že by se nejtěžší podnik světa mohl vrátit zpátky do Afriky, se spekulovalo ještě po skončení letošního prvního Dakaru v Jižní Americe. Nakonec vše dopadlo jinak a celý dakarský cirkus směřuje již podruhé do Argentiny a Chile, kde 1.1.2010 závod v Buenos Aires startuje. Velké lákadlo nadcházejícího Dakaru představuje jihoamerická Atakama, která není jen pouští s nejvyšší nadmořskou výškou plnou kamení a písečných dun, ale rovněž nádhernou krajinou plnou křišťálově čistých jezer, horkých pramenů a zasněžených vrcholků hor. Jenže Afrika je Afrika...

Všichni ještě máme v živé paměti zrušený ročník 2008, který překazilo zabití čtyř francouzů, tří mauretánských vojáků a především blíže nespecifikovaná teroristická hrozba. Nebezpečí v západní Sahaře sice neustalo, ale ani ředitel pořadatelské organizace A.S.O. Etienne Lavigne dnes již nevylučuje návrat závodu na černý kontinent. Pořadatel tak nepřímo vytváří tlak na vlády Argentiny a Chile, aby do celého podniku napumpovaly více prostředků.

Závod v Jižní Americe je totiž z mnoha důvodů dražší než ten Africký, nemalý oříšek představuje i pětihodinový časový posun. Navíc Dakar k Africe neodmyslitelně patří a pokud by se A.S.O. dlouhodobě zaměřilo na "alternativní" destinace, tak by mohlo svým způsobem napomoci konkurenčnímu podniku na tradičním území. Ve hře je opravdu hodně.

Kde se tedy pojede Dakar 2011? Pokud by Dakar vrátil do Afriky, tak by se velmi pravděpodobně vyhnul nebezpečným územím a jel by se spíše než na severozápadě na východě nebo jihu kontinentu. V úvahu připadá i kompromis v podobě střídavého pořádání rally v Africe a alternativních destinacích. "Letos jsme usilovně pracovali na uspořádání Dakaru v Jižní Americe, ale rovněž jsme prověřovali možnosti uspořádat rally v jižní a východní části Afriky," prohlásil ředitel soutěže. "Zvažujeme možnost střídavého pořádání rally na obou kontinentech."

Lavigne připomíná obrovský úspěch ročníku 2009, kde jen start sledovalo 600.000 nadšených fanoušků (a fanynek). Ročník 2010 se pokusí o to, aby se v tomto ohledu historie opakovala. Právě proto startuje rally v Buenos Aires a to i navzdory tomu, že okolí hlavního město Argentiny nenabízí pro závodění atraktivní terén. Velkou změnou proti ročníku 2009 bude mnohem větší porce kilometrů v poušti Atakama.

Toto místo představuje náhorní plošinu na které prakticky neprší a podle NASA, National Geographic a mnoha dalších zdrojů představuje nejsušší místo na světě. "Letos jsme Atakamu obcházeli," říká "Lavigne. "Strávili jsme v ní pouhé dva dny, zatímco nyní o bude týden."

Musíme si počkat, jak budou po devíti tisících náročných kilometrů vzpomínat právě na Atakamu ti šťastní, kteří 1.1.2010 odstartují z Buenos Aires, zdolají Andy, stráví týden na poušti a 16.1.2010 dorazí zpět do hlavního města Argentiny.



Ladislav Lála
Czech Dakar Team
http://www.facebook.com/dakar.book

http://www.czech-dakar.cz/


 
 
Fotogalerie:   Hedbábná stezka 2009 - den pátý, foto týmu Míla Janáček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose