www.car.cz
 

Dakar 2010: Volkswagen triumfálně obhájil !!
     19.1.2010 12:11 - Pavel Jelínek


Volkswagen triumfálně obhájil titul na Rallye Dakar

 

Praha, 19. ledna 2010 – Volkswagen podruhé v řadě vyhrál legendární Rallye Dakar na jihoamerickém kontinentu. Posádky modrých speciálů Race Touareg poháněných vznětovými motory TDI obsadily všechna tři místa na stupních vítězů. Čtvrtý Race Touareg skončil v celkovém hodnocení na sedmé pozici. Včetně vítězství z roku 1980 má německá automobilka na svém kontě již tři triumfy z nejnáročnějšího podniku ve světě motoristického sportu.

 

Španělská posádka Carlos Sainz/Lucas Cruz přitom zvítězila po dvou týdnech zdolávání nejobtížnějších překážek s náskokem pouhé 2 minuty 12 sekund před svými týmovými kolegy Nasserem Al-Attiyahem a Timo Gottschalkem (Katar/Německo) po strhujícím finále v závěrečném sprintu o délce 202 kilometrů. Na třetí pozici za nimi dojela do cíle dvojice Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/JAR) a loňští vítězové Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (JAR/Německo) dokončili letošní ročník legendární rallye na sedmém místě.

 

„Jsem neuvěřitelně pyšný na náš tým. Je fantastické, čeho jezdci, spolujezdci a celý tým každý den na Rallye Dakar dosáhli. Obsazením všech tří míst na stupních vítězů překonal Volkswagen Motorsport dokonce i své velmi vysoké cíle,“ prohlásil Francisco Javier Garcia Sanz, člen představenstva koncernu Volkswagen, v cíli poslední etapy.

 

Kris Nissen, ředitel oddělení Volkswagen Motorsport, vysvětluje: „Před třemi týdny sem přijel náš vysoce motivovaný tým s cílem úspěšně obhájit loňský dakarský titul. Obsazením prvních tří míst pak dosáhl Volkswagen historického úspěchu. Jednak nás v Jižní Americe dosud nikdo neporazil, a také jsme jediným výrobcem, který vyhrál nejnáročnější rallye na světě se vznětovým motorem. Naši jezdci bojovali o vítězství po celou dobu závodu jen mezi sebou – někdy tvrdě, ale vždy čestně. Přesně tak si představujeme motoristický sport. Gratuluji všem našim továrním posádkám, z nichž každá se mohla stát vítězem.“

 

Wolfsburgská značka zůstává jedinou automobilkou, která vyhrála Rallye Dakar v kategorii osobních vozů se vznětovým motorem, a to nejen v letošním, ale i v loňském ročníku slavné rallye. Kromě účinnosti systému přímého vstřikování nafty používaného koncernem Volkswagen byla klíčem k úspěchu v Rallye Dakar 2010 rovněž spolehlivost Race Touaregů. Navzdory extrémním podmínkám se Race Touareg s výkonem 300 koní osvědčil nejen jako nejrobustnější, ale i jako nejrychlejší vozidlo. Tyto závodní stroje s pohonem všech kol získaly sedm ze 14 možných etapových vítězství a po jedenáct dní byly ve vedení dakarské rallye.

Průběh rallye udržoval všechny diváky a fanoušky ve velkém napětí. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Nasser Al-Attiyah/Timo Gottschalk a Mark Miller/Ralph Pitchford vedli v tomto pořadí od 5. etapy, avšak vedoucí posádce se nikdy nepodařilo vypracovat si nedostižný náskok. Ve strhujícím finiši se posádka Al-Attiyah/Gottschalk dotahovala stále blíž na vedoucí dvojici Sainz/Cruz a diváci se tak stali svědky úchvatně tvrdého a zároveň čestného souboje o celkové vítězství. Katarsko-německá dvojice získávala cenný čas zejména v úsecích s dunami, které byly opět jedním z nejvýraznějších elementů dakarské rallye, zatímco španělské posádce Sainz/Cruz se lépe dařilo na rychlých šotolinových cestách plných zatáček.

 

Obtížná trasa 32. ročníku Rallye Dakar, v němž dvě etapy vyhrála posádka Sainz/Cruz, čtyři etapová vítězství vybojovali Al-Attiyah/Gottschalk a jedno dvojice Miller/Pitchford, vedla sypkým pískem a přes nekonečné a vysoké duny, které střídaly šotolinové cesty a rozsáhlé oblasti plné obrovských balvanů a skal. Charakter terénu se často měnil několikrát za den. Volkswagen Race Touareg zvládl veškeré zkoušky ohněm bez ztráty květinky, a to i přes to, že trasa rallye zahrnovala dva přejezdy And a dále úseky procházející Atacamou, nejsušší pouští na světě, a legendární pampou. V cíli každé etapy byl mezi nejlepší trojicí ve výsledcích příslušného dne vždy alespoň jeden Race Touareg. Ze 42 možných míst na stupních vítězů ve 14 etapách jich tým Volkswagen Motorsport obsadil 27.

 

A jaké měl pocity v cíli celkový vítěz letošní Rallye Dakar, Carlos Sainz? „Splnil jsem si sen vyhrát Dakar. Spadla ze mě obrovská tíha, neboť boj o vítězství byl extrémně tvrdý a vyčerpávající jak po tělesné, tak i po duševní stránce. Jsem neuvěřitelně šťastný, že jsem dosáhl tohoto cíle, neboť dakarské vítězství mi už několikrát uniklo o vlásek. Všechno fungovalo dokonale. Můj spolujezdec Lucas Cruz odvedl vynikající práci, Race Touareg šlapal jako hodinky a celý náš tým pracoval neúnavně na vítězství. Jsem jim za to vděčný.“

 

 

 

Import VOLKSWAGEN Group, s.r.o.

AC&C Public Relations

Kontakt:  Jan Klíma

www.volkswagen.cz

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2010 - 12. etapa objektivem fotografů Czech Dakar týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose