www.car.cz
 

Středoevropský pohár trucků se pojede již v nadcházející sezóně 2011!
     9.12.2010 11:27 - Pavel Jelínek


Sezóna 2011 se stane přímo zlomová pro maratonský truckerský rallyesport, který je doposud spojován především s Dakarem. Sporadicky se v nedávné minulosti objevily trucky na terénních soutěžích také v lokalitě střední Evropy a na dohled Česka.
 
Na maďarské a rumunské CER 2008, která se stala mimořádně atraktivním náhradním podnikem za zrušený tehdy ještě africký Dakar 2008, se dokonce představila celosvětová špička ve všech vypsaných kategoriích, tedy i včetně trucků. V dalších letech se trucky objevily na Baja v Maďarsku a také na Baja Slovákia, či třeba na rovněž nedaleké Baja Sachsonia. Navíc také u nás ve Vsetíně, byť jen jako doplněk startovního pole a s ne příliš početným zastoupením.
 
Přitom Česko je historicky spjato s účastí trucků na nejtěžším marathonu světa – Dakaru - už mnoho let. Již za hluboké totality dokázaly české trucky s českými posádkami, nejprve Liaz a následně také Tatra, vytvářet image výborných soutěžních vozů na dakarské soutěži. Proto vznikla tato iniciativa právě u nás,“ říká šéf komise CCR FAS Jiří Přibyl.
 
Soutěže cross country rally FIA - centrální evropské zóny , které jsou organizovány v Itálii, Maďarsku, Slovensku, Česku a Polsku, přijaly v minulých dnech do svých programů také trucky. Jistě k radosti mnoha fandů. Což konkrétně znamená, že již v roce 2011 se poprvé trucky objeví pravidelně na startu čtyř vybraných rallye ve střední Evropě. „Divák a fanoušek bude mít možnost vidět na vlastní oči tyto vozy na trati a ve vzájemných soubojích. Týmy pak dostanou možnost zkoušet své vozy, testovat nová technická řešení a také celkovou soudržnost týmů pro své vrcholné soutěže, tedy především pro Dakar. Pohárového seriálu se budou moci zúčastnit i týmy, které nejsou schopny dosáhnout na Dakar, či jiné nákladné rallye na mimoevropských kontinentech především z finančních důvodů,“ pokračuje Jiří Přibyl.
 
Seriál závodů Cross country rallye v příštím roce zahajuje prvním podnikem ve dnech 6.-8. května v Maďarsku na Rabakoz Kupa v okolí Kapuváru a končí 14.-16. října na Baja Slovakia, která se vrací do okolí Dunajské Stredy. U nás vyznavače Cross country rallye uvidíme až na podzim - na přelomu září a října v okolí Vsetína.
 
Ne všech závodů se ale trucky mohou zúčastnit a to z důvodu, že se tam prostě „nevejdou“. Což je   případ právě „našeho“ Vsetína. „Pro kategorii t4 máme zatim domluven maďarský Kapuvar a dvě Polska. Ještě jednáme s pořadatelem maďarského Prohunu,“ doplňuje Přibyl. Trucky se pravděpodobně objeví také na finálové Baja na Slovensku.
 
 
 
 
Předpokladáný kalendář 2011:
 
6.-8.5.        Rabakoz kupa Kapuvár (H)
26.-28.6     Baja Carpathia Rzesow (PL)
21.-24.7.    Prohun 500 Gyula (H)
9.- 11.9      Baja Poland Sczecin (PL)
30.9.– 1.10. Internext rally Vsetín (CZ)
14.- 16.10. Baja Slovakia, Dunajská Streda (SK)
 
 
 

tisková zpráva komise CCR FAS

prosinec 2010


 
 
Fotogalerie:   Odjezd Czech Dakar teamu na Dakar 2011, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose