www.car.cz
 

Macháček Dakar 2012 s buggy ještě nepojede
     13.8.2011 10:52 - tisková zpráva


Machus s buginou Dakar 2012 nepojede
Stavba nového vozu se opozdila, zkušený jezdec ho nechce dokončovat pod tlakem na poslední chvíli

Po letošní Rallye Dakar Josef Macháček prohlásil, že se loučí s kategorií motocyklových čtyřkolek a přesedá do jednomístného vozidla typu buggy s motocyklovým motorem o obsahu 1000 ccm. Jenže plně zvládnout takový přesun se zatím ukázalo nereálné. Ostřílený harcovník celé řady motoristických maratonů s nehomologovaným vozítkem třikrát závodil, ale při posledním podniku havaroval, vůz poničil a sám se zranil. Stavba nové buginy určená už pro Dakar ovšem nepostupovala tak rychle, aby šlo techniku plnohodnotně připravit na dvoutýdenní závod napříč jihoamerickým kontinentem. Jezdec stáje KM Racing se proto ještě vrátí do sedla čtyřkolky.

Po zvážení všech časových termínů, jsem se rozhodl projekt se startem buginy na Rallye Dakar o rok odložit. Technika totiž odplouvá do Argentiny už osmnáctého listopadu, a tak se nedá všechno potřebné stihnout. Koncem srpna si přivezu ze Slovenska z dílny konstruktéra Norbiho Klementa nahrubo udělanou buginu, ale teprve pak si musím sám poradit se všemi detaily jako jsou přístroje, elektrika, brzdy, umístění rezerv, spodní podlahy, nebo plechů. Potom je nutné všechno znovu rozebrat a nastříkat,“ vykládal Macháček.

Na Rallye Dakar 2013 plánuje další buginu

„Nikdo si nedokáže představit, co to je práci, je nereálné to stihnout. Není to jen otázka lidských rukou, ale i technologických postupů. Nechci se zbytečně honit a dělat na poslední chvíli nějaké kompromisy. Strašně nerad bych se dostal do situace, abych v Argentině odjel dvě etapy, něco se mi na voze pokazilo a pak byl před všemi za pitomce,“ vysvětlil své rozhodnutí pětinásobný dakarský šampion na čtyřkolce.

Na bugině se bude čtyřiapadesátiletý matador maratonských soutěží snažit pracovat tak, aby ji v lednu příštího roku po návratu z Rallye Dakar připravil na soutěž v Maroku, která se jede začátkem března. „Tam by se mělo vyzkoušet všechno, co se letos vymyslelo a postavilo. S tím vozem bych chtěl příští rok odjet i další velké soutěže. Asi se ale budu muset rozhodnout mezi Albánií a Silk Way Rally, protože obě akce jsou bohužel příliš blízko od sebe, aby se daly najednou zvládnout,“ poznamenal Machus.

„Podle marockých výsledků a zkušeností začne Norbi stavět další buginu, s níž bych pak jel Dakar 2013,“ pokračoval Macháček, jehož v rozhodování zviklala červnová nehoda při Baja Carpathia v Polsku. „Kdyby k tomu nedošlo, tak bych vůbec neuvažoval o vozu pro nadcházející Dakar. Nenechal bych si ho totiž vůbec stavět. S původní buginou bych objížděl další plánované závody a do Jižní Ameriky bych se normálně chystal se čtyřkolkou. Jenže když se začal stavět nový vůz, tak jsem si jednu chvíli myslel, že by se to dalo dotáhnout ještě pro nadcházející Dakar. To se ale nakonec nepotvrdilo,“ dodal. min

 

http://www.kmracing.cz/


 
 
Fotogalerie:   CCR 2011 a polská Baja Carpathia a naši závodníci

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose