www.car.cz
 

Elisabete Jacinto: na Dakar 2005 už se těším!
     Pavel Jelínek


Už si zvykáme, že za volanty nejtěžích strojů se objevují i zástupkyně něžného pohlaví. Portugalka Elisabete Jacinto vyrazí na Dakar už pošesté, z toho potřetí za volantem kamiónu. Loňská premiéra za volantem Renaultu Kerax byla úspěšná a následovalo lichotivé druhé místo v Rallye Tunis, kde nejen porazila velmi dobrou Francouzku Aline Rambeau, ale dala "obklad" i hbitým unimogům U500, které se na Dakaru tlačí na první desítku. Více už nám Liz z Portugalska sdělila sama.

Jaký pro vás byl vlastně zbytek roku?

Po úspěchu v Tunisu jsem se zúčastnila ještě jedné menší soutěže s Renaultem Kangoo, ale s kamiónem už jsme dál nic nejeli. Všechny prostředky jsme věnovali na úpravy stroje a přípravu na Dakar 2005.

Na co jste se v úpravách zaměřili?

Především na eliminaci největší slabiny a tou byly jízdní vlastnosti. Máme nové pružiny a hlavně nové tlunmiče značky Fox s přepouštěcím ventilem a vyrovnávacími nádržkami. Věřím, že s nimi se nám pojede mnohem lépe a že vydrží alespoň předepsané intervaly. Palivové nádrže jsme přesunuli co nejvíce dozadu, abychom částečně odlehčili předek, na který byl vůz moc těžký. Posílili jsme vzduchový systém na voze přidáním dalších tlakových nádob. V nástavbě došlo k lepší organizaci regálů na náhradní díly. Změnila se i pozice mého sedadla, teď budu sedět trochu výše, a zlepšili jsme větrání kabiny.

Nejbližší program?

Teď vyrazíme do Maroka testovat. Není to daleko a tamní podmínky jsou výborné. Doma v Portugalsku na to nejsou vhodné podmínky, máme příliš mnoho stromů.

Jak se vlastně staví k vašemu soutěžení Renault Trucks?

Náš vůz patří Renault Trucks Iberia. Tato firma také platí technické úpravy, které na autě děláme, na zbytek musíme najít sponzory, a ti se v Portugalsku na tento typ závodění hledají opravdu těžko. Ale účast jsme dali opět dohromady a jedeme.

Jaké máte cíle pro nadcházející ročník?

Samozřejmě hlavně dojet. Nemáme doprovodný kamión, a tak musíme sázet na spolehlivost. Vůz musí držet a já se musím vyvarovat jezdeckých chyb. Pokud se toto podaří, ráda bych se přiblížila 15. místu, což je realistické přání. První desítku už okupuje absolutní špička, na kterou skutečně nemáme ani technikou, ani zkušenostmi. Mezi desátým a patnáctým místem je jen pět pozic, ale výkonnostní skok je to značný. Bylo by příjemné, kdyby byl mezi kamióny vypsán dámský pohár, jako je tomu ve zbývajících kategoriích. O soupeřkách mnoho nevím, snad Aline Rambeau, ale zaslechla jsem něco o holce z Brazílie, co by mohla startovat pod patronací Petrobrasu, uvidíme...

Děkujeme za rozhovor,

Jiří Vintr, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose