www.car.cz
 

Maratónské etapy oddělily zrno od plev ! Zapletal s Janáčkem bojují dál !
     16.1.2007 10:33 - tisková zpráva


Naštěstí my jsme tímto sítem prošli bez ztráty květinky… Náročné etapy, které měly navíc „kouzlo“ toho, že mezi nimi nebyl servis, jsou za námi a my jsme stále ve hře! Zdá se to možná málo, ale když míjíte v nekonečných pískách Volkswageny do té doby vedoucího Giniela De Villierse či hned za ním jedoucího „el Matadora“ Carlose Sainze a dalších a dalších, je to víc než dost…

Bohužel jsme po našem výpadku v etapě ze Zoueratu do Ataru, kdy jsme na trati opravovali spojku (viz předchozí zpráva) a tudíž další den startovali až na konci pole, neboť právě od Mauretánie se již startuje systémem kdy jsou osobní vozy promíchány s náklaďáky. Nic naplat, vzali jsme to opět jako na začátku a řešili jedno auto za druhým. Náročná etapa do Tichitu byla nekonečná. Organizátoři nám nedali opravdu ani metr zadarmo a speciálku, která měřila bez pár metrů téměř 600km dojela většina aut za tmy.

My jsme to měli díky startu až v jedenáct dopoledne jisté a tak jsme s tím i počítali. Ale nepočítali jsme s tím, že trať plná kamení a písku (co jiného lze v Africe čekat, že?!?:-) ), bude zamotaná tak, že jsme prakticky za celou dobu nezařadili vyšší než třetí převodový stupeň. Bylo to nekonečné, dvoje duny jsme zvládli bez větších problémů, ale lopatku a výjezdové plechy jsme použím museli. Nicméně to neznamenalo, jako u jiných hodiny kopání, ale jen lehká zaváhání a tak jsme se zde zdrželi opravdu pár minut a jeli dál.

Tento nekonečný „trial“ končil 50 km dlouhým kličkováním v hlubokém písku mezi velbloudí trávou a my odečítali již každých 100 metrů. Po dvanáct a půl hodinách jsme dorazili do cíle! Hurá, unavení, ale šťastní jsme v cateringovém stanu padli za vlast někdy okolo půlnoci. Špinavý, tak jak jsme vylezli z auta, ale věděli jsme, že jsme zase o kus blíže cíli. Naše kličkování bylo i přes dva defekty a výměny kol úspěšné a vyneslo nám 51. příčku z této etapy.

 Po všech těch předjížděcích manévrech a hrabání se v rozježděných dunách jsme se těšili, že druhý den budeme startovat hned za první padesátkou. Omyl! Organizátoři si opravdu dělají co chtějí a tak jsme ráno koukali na startovní pořadí a našli se opět až na konci, přesně tak jako předchozí den…?!?:-( Nic naplat, bojujeme dál. Opět jsme tedy vyráželi po desáté dopoledne a Nema byla více jak 500 km daleko. Celé to byla speciálka, takže jsme měli opět před sebou všechny ty kamióny a „výletníky“, jak říkáme pomalu jedoucím vozům na trati. Mirek Zapletal, ještě ráno prošel auto.

Vyměnili jsme vzduchový filtr, nafoukli odmáčklé kolo z dun, abychom měli do etapy alespoň dvě funkční rezervy a vyrazili na trať. Prvních dvacet kilometrů bylo náročných, neboť se díky prachu opravdu špatně předjíždělo, ale pak se to roztrhalo a nám se začalo dařit poměrně rychle dostávat dopředu. Oproti té předchozí trati byla tato fantastická.

I když náročná a technická a místy opět „trialová“, většinou se dalo jet i v hlubokém písku a kolejích rychle a závěrečných zhruba 100 km po tvrdých štěrkových „skorocestách“. Kupodivu se nám podařilo dojet do cíle za světla a bylo z toho (alespoň myslím) skvělé 40. místo v této etapě a celkově se opět dereme nahoru a jsme na 55.místě absolutně. Nicméně podstatné je, že jsme stále v závodě a můžeme dál zažívat tu neopakovatelou atmosféru, která okolo tohoto závodu panuje.

Prach, špína, pot, únava… to vše jde stranou! Jediné na co myslíme je přežít další den a dostat se tak opět blíže našemu cíli, kterým je Dakar! Teď již opět kluci pracují na autě a sčítají rány, které na něm za poslední dva dny přibyly. Doufejme, že vše zvládnou do rána dát do kupy, tak aby auto stálo na startu okruhové speciálky Nema – Nema.

Do čistých a útulných domovů a kanceláří zdraví sice špinavý a unavený, ale přesto spokojený

Míla Janáček za celý OffROADSPORT CZ tým


 
 
Fotogalerie:   Jänner Rally 2007, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose