www.car.cz
 

Oldřich Hloch: Za řídítky motocyklu se stárne pomaleji .Soběšice v sobotu !
     27.9.2006 11:19 - tisková zpráva


Oldřich Hloch: Za řídítky motocyklu se opravdu stárne pomaleji 

Důkazů pro toto tvrzení bylo a je u nás mezi motoristy mnoho. Uveďme jen několik příkladů známých všem veteránistům: J. Novák, jehož jméno je nerozlučně spjato s anglickou značkou Rudge, V. Parus, který ještě nedávno na svém ESU proháněl při závodech veteránů jezdce o 50 let mladší, byl to nedávno zesnulý L. Štajner, opravdová legenda našeho motocyklového sportu, i J. Horák z Tachlovic, který v dobách před šedesáti léty se svými pomocníky postavil první sérii závodních motocyklů u nás s motory Walter. 

Také na Moravě máme dlouhověké motocyklové závodníky. Typickým příkladem je také Oldřich Hloch ze Šumperka, narozený v roce 1920. Začal závodit koncem čtyřicátých let minulého století. Jezdil na motocyklech DKW a NSU, které zde zůstaly po německých okupantech, ale brzy si upravil Jawu 250-péráka, s kterým v padesátých létech dosahoval mnoha úspěchů na moravských okruzích, jež se v té době jezdily v drtivé většině na městských okruzích s pravoúhlými zatáčkami, na kočičích hlavách s propadlými nebo vystouplými kanály.

Dosáhl také úspěchu na původním okruhu Ecce Homo, když zde startovaly i motocykly. Později také startoval i na našem nejvýznamnějším závodě, Velké ceně Československa v Brně. To už také startoval na svazarmovském motocyklu ČZ OHC 250. Na místních a oblastních podnicích na Moravě se však nejvíce prosazoval se svou Jawou 250 a často s ní dosahoval úspěchů i v kategorii třistapadesátek.

Osobně si pamatuji jeho dvojnásobné vítězství na Hanáckém okruhu v Přerově, kdy dokázal porazit se svou Jawou 250 i tehdejší matadory Vincenta Stašu a Zdeňka Wasserbauera. V roce 2005 se ve svých 85 letech objevil na startu závodu Brno–Soběšice a zaujal nejen svým věkem, ale zejména dobrou náladou, kterou kolem sebe šířil. Jako spolujezdec J. Zatloukala zaklekl do sidecaru BSA při závodě veteránů na Ecce Homo ve Šternberku a svou jízdu zopakoval i v letošním roce.

Veselý a velmi čilý Olda Hloch zdůrazňuje, že za svůj výborný fyzický a psychický stav vděčí veselé mysli, pravidelnému cvičení a zdravé životosprávě. S úsměvem říká: To nechce bůček, ale ovesné vločky. Přejeme tomuto sympatickému seniorovi ještě mnoho životního elánu do dalších let a rádi ho opět přivítáme na startu Soběšic.

Karel Kupka, MotorJournal


 
 
Fotogalerie:   Klausen 2006 podruhé, foto Antonín Malý

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose