www.car.cz
 

Dynamický koncept pro městskou mobilitu. SEAT IBE pro mladé
     2.3.2010 20:32 - tisková zpráva


SEAT IBE – sportovní vůz pro mladé motoristy v éře elektromobilů

• Dynamický koncept pro městskou mobilitu
• Fascinující evoluce stylistické DNA značky SEAT
• Elektromotor o výkonu 75 kW pro jízdu bez emisí
• Důsledné pokračování strategie zvyšování účinnosti
• Rozšiřování know-how v oblasti elektromobilů ve Španělsku pod vedením značky SEAT


Kompaktní sportovní kupé španělské značky SEAT přesvědčivě dokazuje, že fascinující design a velké potěšení z jízdy nás čeká i v éře elektrické mobility. Studie SEAT IBE je sportovním a dynamickým konceptem pro městskou dopravu, který využívá ekologicky čistý pohon budoucnosti. Esteticky vytříbené tvary a atletické proporce konceptu IBE jsou zároveň vzrušujícím výhledem na další vývoj designu značky SEAT pro novou generaci vozů.

SEAT IBE ukazuje na první pohled přitažlivé proporce klasického sportovního vozu s krátkou, nízkou a širokou karoserií, která má extrémně nízkou příď a široká ramena. Zároveň jde o inovativní a jedinečnou interpretaci osvědčených stylistických prvků aplikovaných v kompaktním automobilu a optimalizovaných pro mladé uživatele žijící ve městech.

„Studií IBE chceme ukázat, že elektromobily SEAT budou vždy spojeny s vynikajícím designem a velkým potěšením z jízdy,“ říká James Muir, prezident společnosti SEAT, S.A. „IBE pokračuje v nejlepší tradici značky SEAT, která nabízí vždy nejatraktivnější vůz v příslušném segmentu. Náš první koncept elektromobilu navíc znamená důsledné pokračování v naší strategii budoucího rozvoje. Po velkém úspěchu mimořádně hospodárných modelů ECOMOTIVE nyní intenzivně pracujeme na elektrickém pohonu, a to v různých provedeních od hybridního pohonu s možností vnějšího dobíjení až po čistě elektrický pohon.“




Design

Koncept IBE je slibným výhledem na další rozvoj designu značky SEAT. Puristické tvary, precizní linie a přesně vymezené plochy se vyznačují jedinečným stylem, který při veškeré modernosti vyjadřuje zcela konkrétně identitu značky SEAT. „IBE je něco na způsob koncentrované genetické databanky pro příští generace našich vozů.
Tento koncept jednoznačně ovlivní všechny naše modely,“ říká šéfdesignér značky SEAT
Luc Donckerwolke. „Současně je příslibem pro budoucnost automobilu: také s elektrickým pohonem nás bude přitahovat svůdný design a řízení nám bude i nadále přinášet nefalšovanou radost – toto bude platit alespoň pro elektromobily značky SEAT.“

SEAT IBE je dlouhý 3,78 metru, to je o více než 25 centimetrů méně než je Ibiza. Avšak neobvyklá šířka 1,80 metru a malá výška jen 122 centimetrů mu propůjčují klasické proporce sportovního vozu. Sportovní je také uspořádání dvoudveřového vozu s extrémně plochou kapotou a daleko dozadu protaženou střechou. Krátký převis vzadu a mohutná záď, která je téměř bez převisu, podtrhují společně s devatenáctipalcovými koly kompaktní vzhled překypující energií.

Přední části vozu propůjčují osobitý výraz sofistikované světlomety LED s charakteristickým šípovým motivem designérského stylu „Arrow Design“ značky SEAT. Celá přední partie je silně zašpičatělá a motiv písmene V přebírá také kapota motoru. Oba vstupy vzduchu ve spodní části nárazníku jsou pro elektrický pohon s malými nároky na chlazení naprosto dostačující. Logo SEAT je umístěno na lichoběžníkové funkční ploše. Alternativní pohon otevřel možnosti pro mnohem radikálnější design. Vzhledem k tomu, že elektromotor včetně výkonové elektroniky zabírá jen málo místa, mohli designéři navrhnout výrazně nižší kapotu než u vozu se spalovacím motorem.

Statná postava konceptu IBE je zdůrazněna bočním profilem. Široká ramena, výrazně modelované boky se zřetelnými výřezy za předními koly a velká kola s aerodynamicky optimalizovaným pětipaprskovým designem podtrhují dynamický vzhled. Pneumatiky s šířkou 175 mm přitom vypadají poměrně skromně, avšak jejich nízký valivý odpor přispívá k velké energetické účinnosti elektromobilu. Střecha sahá daleko dozadu a boční prosklení je nízké.

Záď přebírá a nově interpretuje motiv charakteristicky tvarované přídě. Zadní svítilny s diodami LED a světlovody znovu opakují tvar šípu a naznačený difuzor pod nárazníkem odráží tvarové řešení předních vstupů vzduchu. Celý vůz se obejde bez jakýchkoli ozdob, což je známka dobrého designu. Každá křivka má svůj účel ve strukturování ploch na povrchu karoserie a každý tvarem naznačený sval zdůrazňuje sportovní postavu. Redukce tvarů, jejich důsledná realizace a preciznost každého detailu jsou pevnými součástmi filozofie designu značky SEAT – a v budoucnosti to bude platit o to víc.

Koncepce

SEAT IBE je jako stvořený pro ulice velkých měst díky svým kompaktním rozměrům a dynamickému charakteru. Malé kupé s uspořádáním sedadel 2+2 je koncipováno pro životní styl mladých lidí. Nabízí velkorysý prostor párům, ale zároveň umožňuje podniknout výlet i ve čtyřech. Daleko dozadu protažená střecha zajišťuje dostatečnou výšku interiéru a k dispozici je i úložný prostor pro zavazadla a výstroj pro volnočasové aktivity.


„SEAT přijal výzvu současné doby a pustil se do vývoje nových konceptů mobility ve velkých městech,“ říká Frank Bekemeier, výkonný viceprezident společnosti SEAT zodpovědný za výzkum a vývoj. „Koncept IBE jezdí bez emisí, což nabývá v mnoha oblastech stále více na důležitosti, a je optimalizován pro budoucí informační systémy. Svými kompaktními rozměry, extrémně snadnou ovladatelností a vysokou užitnou hodnotou dokonale vyhoví mnohostranným požadavkům mladé cílové skupiny.“

SEAT IBE je poháněn čistě elektricky, takže nezpůsobuje žádné lokální emise. Elektromotor je společně s výkonovou elektronikou uložen pod extrémně nízkou kapotou, zatímco sada akumulátorů Li-Ion je umístěna ve velmi krátké zádi. S nejvyšším výkonem 75 kW a točivým momentem 200 N.m poskytuje elektrický pohon dynamiku jízdy, která rozhodně nezklame očekávání vyvolaná vnějším designem. Ve městě rozhodující sprint z 0 na 50 km/h je otázkou pouhých 3,4 s, během 6,3 s jede IBE rychlostí 80 km/h a již po 9,4 s dosáhne hranice 100 km/h. Na této dynamice se podílí nejen schopnost elektromotoru poskytovat maximální točivý moment už při nulových otáčkách, ale také nízká hmotnost konceptu SEAT IBE, který váží jen 1000 kilogramů.

Dlouhodobý jmenovitý výkon je snížen na 50 kW a největší rychlost je omezena
na 160 km/h, což však bohatě postačuje i pro jízdu po dálnicích v okolí velkoměst. Kapacita akumulátorů je 18 kW.h, čímž lze pokrýt každodenní potřeby mobility v rámci velkoměsta. SEAT IBE je samozřejmě vybaven nejmodernějšími bezpečnostními a komunikačními systémy a rovněž je připraven pro komunikaci s okolím prostřednictvím technologie „Car-to-X“. V této budoucí informační síti si bude SEAT IBE vyměňovat data týkající se dopravní situace nebo bezpečnostních výstrah přímo s ostatními vozidly nebo dopravní strukturou.



Know-how

SEAT patří mezi automobilové výrobce s vynikajícím know-how v oblasti ekologických technologií. V uplynulých letech dokázal SEAT důsledně snižovat spotřebu paliva ve všech modelových řadách a SEAT ECOMOTIVE se vyvinul v samostatnou značku mimořádně hospodárných vozů, které zaznamenaly velký úspěch na trhu.
Na vrcholu stojí Ibiza ECOMOTIVE, která se navzdory úctyhodnému výkonu 59 kW (80 k) spokojí s normovanou spotřebou 3,7 l/100 km a vypouští přitom jen 98 gramů CO2 na kilometr. SEAT důsledně rozšířil nabídku modelů ECOMOTIVE do dalších modelových řad, a tak mají zákazníci k dispozici tyto velmi úsporné varianty poháněné motory TDI také v řadách Leon, Altea, Altea XL a Alhambra.

Další etapou ve strategii ekologického rozvoje značky SEAT je Leon Twin Drive ECOMOTIVE, jehož pohon využívá vzájemně se doplňující souhru spalovacího motoru a elektromotoru. Nejedná se však o běžný hybridní automobil, nýbrž o vůz s možností vnějšího dobíjení akumulátorů Li-Ion (tzv. Plug-In Hybrid), jímž lze zajistit dojezd v čistě elektrickém režimu přibližně 50 kilometrů. Na delších trasách zabezpečuje mobilitu spalovací motor. První sériově vyráběné vozy Leon Twin Drive ECOMOTIVE jsou plánovány pro rok 2014.

Cílem vývoje je elektromobil, jakým je například koncept SEAT IBE. Ten je zároveň i signálem pro zahájení projektu intenzivní podpory zavádění a vývoje elektrického pohonu ve Španělsku. Na iniciativě Cenit VERDE se podílí 16 předních technologických společností společně s 16 univerzitami a výzkumnými institucemi.

SEAT převzal průmyslové vedení tohoto projektu díky svému know-how v oblasti výzkumu, vývoje a výroby automobilů. S podporou španělského ministerstva pro vědu a inovace (CDTI) bude automobilka SEAT provádět výzkum a vývoj elektricky poháněných vozidel s cílem získat technologie pro výrobu elektromobilů ve Španělsku a pro výstavbu odpovídající infrastruktury.

„Tento projekt má obrovský význam pro celé Španělsko, pro jeho technologický vývoj a pro budoucí perspektivy průmyslového sektoru,“ říká Frank Bekemeier, výkonný viceprezident společnosti SEAT zodpovědný za výzkum a vývoj. „Tato iniciativa je jednou z nejambicióznějších výzev pro tuto zemi. Náš koncept SEAT IBE je jasným impulzem pro zdárný vývoj tímto směrem.“

 

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na Ženevu 2009, foto Pavel Malý

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose