www.car.cz
 

Brzdíme při jízdě v horách
     13.2.2007 09:45 - tisková zpráva


Brzdíme v horách

V horských oblastech platí obvykle pravidlo, že ten, kdo jede do stoupání, má přednost. Musíme počítat i s tím, že na řadě míst je vyhýbání možné jen na výhybkách. Musíme tedy včas předvídat a reagovat na protijedoucí vůz. Při dlouhém stoupání je nutné udržovat motor ve středních a vyšších otáčkách, při kterých se nejlépe využije krouticí moment motoru a chlazení je nejúčinnější. Jestliže se teploměr dostane do červeného pole, je nutné na nejbližším odpočívadle zastavit, nevypínat motor, otevřít kapotu a nechat při nízkých otáčkách motor vychladnout.

Vyplatí se před cestou překontrolovat, zda řádně spíná čidlo ventilátoru chlazení. Do kopce jedeme na třičtvrtě plynu a včas řadíme.

Ale pozor při jízdě s kopce:

  • brzdíme motorem na stejný rychlostní stupeň, jakým bychom jeli nahoru. Správný je ten stupeň, při němž vozidlo bez přidání plynu nezrychluje.
  • Před zatáčkami pak jenom krátce přibrzdíme.
  • Dlouhá jízda s nepřetržitým brzděním dokáže rozpálit brzdové kotouče, bubny i obložení tak, že brzdová kapalina začne vřít, vznikají bubliny a výkon brzdy se rovná nule. V takové situaci už může být pozdě. Pamatujme proto včas na kontrolu bodu varu brzdové kapaliny, která by se měla vždy po dvou letech vyměnit. Bubliny páry se totiž tvoří z vody, kterou do sebe každá brzdová kapalina postupně absorbuje.
  • Nikdy se nesnažte na okamžik zrychlit sešlápnutím spojky. Při opětném sepnutí můžete spálit její obložení.
  • Začnou-li brzdy "vadnout", silně sešlapujte brzdový pedál (pumpujte); to stlačí vzniklé páry. K tomu zatáhněte i ruční brzdu, a pokuste se zařadit nižší rychlost.
  • A když je nejhůř? Pak zbývá jen únikové řešení, dokud se vůz příliš nerozjede, raději zničit plechy postupným brzděním o sněhové bariéry či svodidla, než riskovat čelní náraz.

InfoServis ÚAMK ČR


 
 
Fotogalerie:   Expedice Austrálie 2005 s Tatrou 805

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose