www.car.cz
 

Časopis "TEST" k dětským sedačkám
     16.2.2007 08:19 - tisková zpráva


Universal nemusí být univerzální!

Většina dětských autosedaček se na zadní sedadlo fixuje tříbodovým pásem. Poznámka "Universal" na dětské sedačce znamená, že je vhodná do většiny sériově vyráběných vozů. Každý výrobce však v návodech upozorňuje, že existují výjimky, aniž by však takové výjimky jmenovitě uvedl. Abyste měli jistotu, dejte si v odborné prodejně poradit a nechejte si předvést montáž sedačky ve vašem autě.

S jakými problémy se můžete setkat? Bezpečnostní pásy auta jsou příliš krátké? autosedačku nejde připoutat nebo "sedí" moc našikmo (zejména tzv. kolíbky). Pásy sice délkou stačí, avšak konstrukce autosedačky neumožňuje pevné zafixování, protože nemá upínací mechanismus? při prudším zabrzdění či rychlejším najetí do zatáčky se autosedačka i s dítětem otáčí do stran.

Isofix není pro každého!

Autosedačky Isofix vyžadují speciální uchycení (kotevní úchyty), která jsou k dispozici prakticky v každém novějším osobním autě. Přesto však ne každá sedačka Isofix se dá instalovat do každého auta, pro montáž Isofix připraveného. Velké naděje tak zůstaly nesplněny. Sedačku smíte namontovat pouze do aut, která jsou uvedena v návodu (seznam sestavují výrobci autosedaček). Většinu sedaček Isofix můžete sice připnout tříbodovým pásem, avšak připomínáme, že výsledky testu platí pouze pro připevnění Isofix ke schválené karosérii.

Upozornění majitelům minivanů: vozidla jsou často vybavena odkládací přihrádkou, která je uložena v podlaze – přesně v místech, kam dosedá podpěrná "noha" systému Isofix. Při havárii se může prorazit a dětská autosedačka ztrácí podporu.

Sedačky Isofix mohou mít místo podpěrné nohy v podlaze horní upínání (má redukovat při nárazu riziko posunutí dětské autosedačky dopředu)? přídavný pás se ukotvuje poutkem za zadním sedadlem auta nebo na podlaze zavazadlového prostoru. Problém: ukotvení nemá dosud k dispozici skoro žádné auto, a pokud přece jen ano, poutka jsou těžko přístupná a nepraktická.

Kolik sedaček dítě potřebuje?

Po kolíbce pro nejmenší (skupina 0 či 0+) následuje autosedačka skupiny I, která vystačí zhruba do věku čtyř let. Potom musíte dítě přesadit do sedačky skupiny II/III, která s ním poroste. Můžete samozřejmě ušetřit a koupit vícerozsahovou sedačku, která obsáhne skupiny I/II/III, ale jednoroční, dvouleté či tříleté drobnější děti se nebudou v sedačce s masivním čalouněním po stranách a vysokým záchytným korpusem cítit dobře a budou vám to dávat i dost hlasitě najevo.

Vhodnější s ohledem na dítě (nikoliv rodinný rozpočet) jsou sedačky skupiny I? pozdější přechod k sedačkám skupiny II/III, které se skládají z vyvýšeného sedátka, opěrky zad a hlavy, v zásadě neznamená pro děti žádný problém.

Test dětských autosedaček, který se zaměřil na 25 výrobků normových skupin 0 až III (včetně sedaček vícerozsahových), při kterém tři výrobky byly ohodnoceny jako "nedostatečné", čtyři jako "dostatečné" a šest bylo "uspokojivých", naleznete v časopisu.

Zdroj: Časopis TEST 7/2006

InfoServis ÚAMK ČR


 
 
Fotogalerie:   Rallyesprint Vsetín od Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose